Bodrum Gündem

12 GÜNLÜK YAS-I “MATEM” ORUCU BAŞLADI…

15.10.2015
0
A+
A-

order Topamax BODRUM-YAS-I-MATEM-MUHARREM-AYIBODRUM ALEVİ BEKTAŞİ DERNEĞİ HER YIL OLDUĞU GİBİ İFTAR YEMEĞİ DÜZENLİYOR… Buy Toradol online

 Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

İslam aleminde önemli bir yere sahip olan Muharrem ayı, ilahi bereketin  coştuğu ve bollaştığı bir aydır. Muharrem ayı, Allah’ın ayı anlamına da geliyor. Müslümanlar için bir dönüm noktası olan hicret, Hz. Ali’nin teklifiyle hicrî takvimin başlangıcı sayılmış. O günden itibaren de İslam âleminde 1 Muharrem hicrî takvimin başlangıcı olarak kabul görülmüştür. Muharrem ayı aynı zamanda Hicri takvimin birinci ayı olması yanında, Aleviler içinde yas-ı “Matem” ayı olarak kabul ediliyor.

cem yalçın (3)BODRUM’DA 12 GÜN BOYUNCA İFTAR VERİLECEK…

Bodrum’da da Alevi Bektaşi Derneği tarafından 12 gün boyunca iftar organizasyonu düzenleniyor. İftar yemekleri her gün bir hayırsever vatandaş tarafından veriliyor. Bodrum Alevi Bektaşi Derneği Başkanı Cem Yalçın Muharrem ayının ilk günü dernek merkezinde verilen iftar yemeğinde şöyle konuştu; “Maalesef acılarımız çok. Aleviler için önemli bir yere sahip olan yas-ı “Matem” ayı olan Muharrem ayı içerisindeyiz. Her sene olduğu gibi bu sene de, canlarımız tarafından yapılan aşları, Muharrem ayı ve oruç süresince canlarımız ile paylaşmaktayız. Ancak bu sen acımız bir başka. Maalesef, olmaması gereken vahim hadiseler oluyor memleketimizde. Ankara’da Barış Mitinginde yapılmış olan katliam hepimizi derinden sarstı. Yüreklerimizi bir başka acıttı. Bir anlamda yapılmış olan bu katliam, insanlığa karşı yapılmıştır. İnanın sözlerimi toparlamakta güçlük çekiyorum. Bu birlikte yaşama arzusuna, birlikte yaşama iradesine, barışa, huzura, demokrasiye, tüm insani değerlere yapılmıştır. Orada şehit düşmüş tüm canlarımızı saygıyla anıyoruz. Sözün sonundayız maalesef.”

12 imamALEVİLER İÇİN YAS GÜNLERİ…

Aşure gününün içinde yer aldığı Muharrem Ayı’nda, Hz. Muhammed’in torunu Hz. Hüseyin’in ve çoğu Ehli-i Beyt mensubu 73 canın Muaviye’nin oğlu Yezit tarafından iktidar uğruna Kerbela’da şehit edilmesi nedeniyle, büyük bir acının da tarihidir. 12 günlük yas-ı “Matem” orucu da, Kerbela’da İmam Hüseyin ile birlikte şehit edilen 73 Can içindir. İmam Hüseyin’in Muharrem ayı içerisinde şehit edilmesinden dolayı, onun sevgisini taşıyan ve yolun piri olarak gören Alevi toplumu, bu ayda yas-ı “Matem”e bürünür; Kerbela katliamında İmam Zeynel Abidin’in sağ olarak kurtulup Ehli-Beyt soyunun devamına vesile olmasının, on iki İmamların kutsallığıyla birleştirilerek, 12 gün oruç tutulması geleneksel temel hal almıştır.

cheap Clonidine BODRUM-YAS-I-MATEM-MUHARREM-AYI-aşureAŞURE GÜNÜ İNSANLIK TARİHİ KADAR ESKİ…

Milattan önce Arap, İsrail ve Fars milletleri tarafından, Muharrem ayının Aşure günü, kutsal kabul edilen ortak bir değerdir. Bugünün değerinin ve kutsallığının nedenleri; Adem Peygamber’in işlediği günahtan sonra tövbesinin kabul edilmesi, İdris Peygamber’in göğe yükseltilmesi, Nuh Peygamber’in gemisinin tufandan kurtulması, Yakup Peygamber’in oğlu Hz. Yusuf’la kavuşması, Musa Peygamber’in Kızıldeniz’i ikiye bölmesi, İsa Peygamber’in Doğumu ve ölümden kurtulup göğe yükselmesi, İbrahim Peygamber’in Nemrut’un ateşinden kurtulduğu gün, Musa Peygamber’in kavmini Firavunun şerrinden kurtardığı gün, Yunus Peygamber’in balığın karnından kurtulduğu gün ve Eyüp Peygamber’in dertlerine şifa bulduğu gün şeklinde de sıralanabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.