Bodrum Gündem

1968’DEN BU YANA, TAM 48 YILDIR BAŞKAN…

mustafa danacı esnaf kefalet koop başkanı (1)

Geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen Bodrum Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi seçimlerinde, başkanlığa yenide seçilen Mustafa Danacı, nam-ı diğer başkan dede, 2016 yılının sıkıntılı geçeceğini söyledi.

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

30 Mart günü gerçekleştirilen Bodrum Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Ve Kefalet Kooperatifi Genel Kuruluna Muğla Esnaf ve Sanatkarlar Odası Odalar Birliği Başkanı Şükrü Ayyıldız ve Ortaca Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi  Başkanı sayın Hüsamettin Karaşahin, Halk Bankası Çarşı Şube Müdürü Levent Demirtola ve üyeler katıldı. Yapılan seçimde Yönetim Kurulu Üyeliklerine Mustafa Danacı, Mustafa Dağdelen, Mehmet Barut, İbrahim Çetin Öztürdü, Denetim  Kurulu Üyeliklerine ise Hasan Delice ve İbrahim Sağol seçildi. 6 Nisan günü yapılan ilk Yönetim Kurulu toplantısında ise görev dağılımları yapıldı. Bodrum Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi başkanlığına oy birliği ile Mustafa Danacı seçildi.

48 yıldan bu yana Bodrum Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi başkanlığını sürdüren Mustafa Danacı ile dünden bu güne kooperatifi ve 2016 yılını konuştuk.  Oldukça dikkat çeken değerlendirmelerde ve tespitlerde bulunan Danacı “Bodrum sıkıntılar içinde yaşıyor” dedi.

mustafa danacı esnaf kefalet koop başkanı (6)BİR KAÇ ADAY ÇIKTI, AMA ÜYE HEP BENİ TERCİH ETTİ…

Kooperatifin 1968 yılının Ocak ayında kurulduğunu ve kurucu başkan olduğunu 48 yıldan bu yana da başkanlığını sürdürdüğünü ifade eden Mustafa Danacı, o günden bu yana çok şeyin değiştiğini söyledi. Danacı “48 yıldan bu yana bu koltukta oturuyorum. Hizmet verdik, himmetini de aldık.” dedi. Danacı şöyle konuştu; “Birkaç defa karşıma adaylar çıktı. Gene üyeler beni tercih etti ve bu günlere geldik. 73’de de odayı kurduk. Orada da 44 yıl başkanlık yaptım. Bu ikinci yıl ayrıldım. İlk başlangıcımda burasıdır. Burada da ne kadar dururum bilmiyorum. Dönemi tamamlarız tamamlamayız.”

mustafa danacı esnaf kefalet koop başkanı (4)SON GENEL KURULDA HELALLEŞTİ…

Mustafa Danacı Esnaf Kefalet Kooperatifi Genel Kurulundaki konuşmasında helallik aldığını ifade ederek şunları söyledi; “48 yıldır beni bu koltuğa oturttunuz. Ben belki insanlık icabı hata yapmışımdır, affınızı diliyorum ve bundan sonra da belki aday olmayacağım. Benden varsa size bir geçmiş, helal olsun. Sizde hakkınızı helal edin dedim. Bu genel kurulda helalleştik. Biraz sıkıntılar yaşadık. Benim uzun zaman oda ve kooperatif başkanlığı yapmamdan dolayı, kooperatif ne iş yapar,  vatandaş oda ne iş yapar, ayıramadı. O nedenle üyeler odaların yaptığı hizmetleri bilsin, kooperatifin yaptığı hizmetleri de bilsin.”

mustafa danacı esnaf kefalet koop başkanı (5)O ZAMANLAR KOOPERATİF KURMAK ZORDU…

Başkan Danacı 1951 yılında başlayan esnaf kooperatiflerinin kaynak sıkıntısından dolayı Türkiye’de ancak 30 civarında kurulabildiğinin bilgisini verdi. Muğla’da ilk defa merkezde kurulan Esnaf Kefalet kooperatifinin daha sonra Fethiye’de ve daha sonrasında da 1963 yılında Milas’ta kurulduğunu söyledi. Danacı o yıllarda Bodrum’da Halk Bankası olmadığından dolayı çektikleri zorlukları ve o günleri şöyle anlatıyor; “Halk Bankası şubemiz yoktu, Milas’ta vardı. Ziraat Bankası ile protokol yaptık, Milas şubesinin onayından sonra Ziraat Bankası kanalı ile 5 sene işlemleri yürüttük. 73 senesi 30 Temmuz günü Bodrum halk Bankası çarşı şubesini açtırabildik. Baya bir uğraş verdik. Hükümet hem siyaset güdüyordu, hem de Maliye Bakanlığının kaynak sıkıntısından Halk Bankası şubesi ve Esnaf Kefalet kooperatiflerinin açılması zordu.”

mustafa danacı esnaf kefalet koop başkanı (3)TURGUTREİS KOOPERATİFİ İFLAS ETTİ…

Bodrum’da Bodrum, Turgutreis ve Mumcular olmak üzere üç kooperatifin olduğunun bilgisini veren Danacı resmi olarak kapanmasa da Turgutreis’in kapalı olduğunu sözlerine ekledi.

2016 yılında sıkıntıların olacağını ifade eden Mustafa Danacı ekonomik kriz ile ilgili görüşlerini şöyle dile getirdi; “2015 zayıf geçti, 2016 içinde hiçbir ışık gözükmüyor. Esnaf ve sanatkarın büyük bir sıkıntısı var. Birde 2015 yılının 11. Ayının başlarında kredileri durdurdular. Genelde durdurdular. Durdurunca bizde turistik bir iş yaptığımız için, kış aylarında talep oluyor. İhtiyaç da bu aylarda oluyor. Denizci de, sabit esnaf da,  şoför de sıkıntıya girdi. Bunlar yardımı alacak ve sonra yaza kendilerini hazırlayacaklar. Tabi biz bu krediyi sağlayamadığımız zaman, bankalara gidiyorlar. Bankaların faizleri de bizden biraz daha yüksek. Bizde bir esnaf kuruluşu olarak istedik ki buralara gitmesin. Bu konuda bir çalışmamız var. Şube müdürü, Bölge Müdürü ile birlikte. Durumumuzu izah ettiğimiz halde kâle alınmadı. Elimizde iki trilyon civarında bir ihtiyaç talebi birikti. 48 seneden bu yana iş yapan esnaflarımız var. Onları bir yere getirmişin, bırakıp da iflas etmesini, kapanmasını istemeyiz. Onu yapabilmek içinde paranın gelmesi lazım ki ona destek verelim.”

mustafa danacı esnaf kefalet koop başkanı (2)ŞOFÖR ESNAFI DA ZOR DURUMDA…

2016 yılının çok zor geçeceğini tekrar eden 48 yıllık Başkan Danacı şoför esnafı ile ilgili oldukça dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. Danacı şunları söyledi; “2016 yılı çok zor geçecek kanaatindeyim. Şoförler bir yangının içinde. Şoförün 7 yıllık arabasını trafikten çek diyor, değiştir arabanı diyor. Ne ile değiştirecek. Para lazım. Buraya geliyor. Para veremiyorum. Veremeyince adam değiştirmekte sıkıntı çekiyor. Ben 20 senelik bir şoförüm, evime ekmeğimi buradan götürüyorum. Eğer ben arabamı değiştiremez isem evime ekmek götüremem. İntihar etmem lazım diyor. Bu durumlarda oda ve kooperatif müşterek bir yol araması lazım. Onlardan ben bekledim. Gelsinler Bodrum’un meselesini üst kuruluşlara anlatalım. Ama bunlardan gelen olmadı. Ne esnaf odasından ne şoförler odasından gelen olmadı.” 

48 yıllık başkan Mustafa Danacı konuşmasının sonunda şu ifadeleri kullandı; “Oradan sıkıntı, buradan sıkıntı. Bodrum sıkıntılar içinde yaşıyor. İnşallah sonumuz iyi olur.”

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.