Bodrum Gündem

 “BODRUM BELEDİYESİ, ESNAF ZORDA OLDUĞU İÇİN BORÇLANIYOR”…

belediye-kasım-manşetBodrum Belediyesi Kasım ayı olağan meclis toplantısında CHP’li meclis üyelerince Belediye başkanına kamu ve özel banka veya finans kurumlarından toplamda 40 milyon Lira  borçlanma yetkisi talebi ile ilgili madde tartışmalara neden oldu.

Çiçek Bozoğlu/Bodrum Gündem Haber

Bodrum Belediyesi Heredot Kültür Merkezinde gerçekleşen meclis toplantısında 3 ana madde ve üç de önergenden oluşan altı madde görüşüldü.

Gündemin dört maddesi oy birliğince kabul edilirken CHP’li meclis üyelerince Belediye başkanına kamu ve özel banka veya finans kurumlarından toplamda 40 milyon Lira  borçlanma yetkisi talebi ile ilgili maddelerde tartışma yaşandı. Toplantıyı CHP Bodrum İlçe Başkanı Recai Seymen,  Ak Parti İlçe Başkanı Macit Gündoğdu ve geçmiş dönem MHP eski ilçe başkanı Mehmet Tosun izleyenler arasında yer aldı. CHP’li meclis üyeleri Cumhuriyet Gazetesine yapılan operasyona tepki olarak masalarına koydukları Cumhuriyet gazetesi ile toplantıya devam ettiler.

Terör Olayları ve Darbe Girişimi Esnafı Zora Soktuğu İçin Belediye Borçlanıyor…

Bodrum Belediyesi Kasım Ayı olağan meclis toplantısının üçüncü ana maddesi olan “5393 sayılı Belediye Kanununun 68/e maddesi gereğince kamu, özel banka veya finans kurumlarından 40.000.000,00-TL borçlanılabilmesi için Belediye Başkanına yetki verilmesinin görüşülmesi.”  İle ilgili gerekçe dile getirilirken şu ifadeler kullanıldı “Ülkemizde yaşanan terör olayları ve darbe girişimi turizm ve yan kollarıyla geçimini sağlayan ilçemiz esnaf ve işletmecisini ekonomik anlamda zor durumda bırakmış dolayısı ile esnaf ve işletmecilerin Belediyemize olan borçlarını ödeyememesi nedeniyle Belediyemizin gelirlerini azaltmıştır. Belediyemiz gelirlerinin azalması da bazı hizmetlerin finansmanım zor duruma düşürmüş, bu nedenle, Belediyemizce yapılacak ödemelerin finansmanında kullanılmak üzere kredi alınmasına ihtiyaç duyulmuştur.

IMG_48155393 sayılı Belediye Kanununun “Borçlanma” başlıklı 68 nci maddesinde; “Belediye, görev ve hizmetlerinin gerektirdiği giderleri karşılamak amacıyla aşağıda belirtilen usûl ve esaslara göre borçlanma yapabilir ve tahvil ihraç edebilir…”, hükmü, aynı maddenin “e” bendinde de, “Belediye ve bağlı kuruluşları ile bunların sermayesinin yüzde ellisinden fazlasına sahip oldukları şirketler, en son kesinleşmiş bütçe gelirlerinin, 213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre belirlenecek yeniden değerleme oranıyla artırılan miktarının yılı içinde toplam yüzde onunu geçmeyen iç borçlanmayı belediye meclisinin kararı; yüzde onunu geçen iç borçlanma için ise meclis üye tam sayısının salt çoğunluğunun kararı ve İçişleri Bakanlığının onayı ile yapabilir… ” hükümleri yer almaktadır.

Yukarıda açıklanan gerekçe ve mevzuat hükümleri doğrultusunda 5393 sayılı Belediye Kanununun 68. maddesinin “e” bendinin ilk fıkrası gereğince, kamu ve özel banka veya finans kurumlarından 15.000.000,00TL(on beş milyon), (Belediyemizin en son kesinleşmiş bütçe geliri. 2015 yılı:151.297.306,01) ikinci fıkrası gereğince de Bakanlık onayı verilmesi halinde 25.000.000,OOTL(yirmi beş milyon) olmak üzere toplam 40.000.000,00TL (kırk milyon) borçlanılabilmesi için konunun Belediye Meclisince görüşülerek karar alınmasını ve konu ile ilgili Belediye Başkanına yetki verilmesi için Belediye Meclisine havalesini Olurlarınıza arz ederim.” Denildi.

“Esnafımızın Üzerine Bir De Biz Belediye Olarak Gidersek Bu Esnaf Ne Yapacak”…

Gündem maddesinin konuşulduğu sırada Bodrum belediye başkanı Mehmet Kocadon, bağımsız meclis üyelerinin maddeye muhalefeti ile ilgili olarak “ Yaşanan süreç beldeyi ekonomik olarak zora sokmuş ve esnafın belediyeye olan borcunu ödeyemez hale getirmiştir.  Belediye görev ve yükümlülüklerini yerine getirebilmesi amacı ile borçlanma talep edilmektedir. Esnafımızın üzerine bir de biz belediye olarak gidersek bu esnaf ne yapacak. İki buçuk yıldır biz bunu hiç istemedik.  15 Temmuz’dan sonra bu çark dönmez oldu.  Kimse kusura bakmasın, bu borcu biz yapmadık. Yarımadada kapanan 10 belediyenin kamuya olan borcunu kapatmak için istiyoruz. Borç ödemekten hareket edemiyoruz. Ben de böyle olmasını istemezdim. Esnafa ve halka yüklenmeye kalkışsak onlar da zor durumda. İşgaliye paralarını bile ödeyemiyor esnafımız “ dedi.

IMG_4803Bağımsız Belediye meclis üyesi Şakir Açıkgöz, madde ile ilgili söz alarak şunları dile getirdi “Gelirleri giderlerini karşılamayan bir belediyenin borçlandırılması belediyenin kasten batırılması ve geleceğinin ipotek altına alınması demektir. Bir belediyenin böyle bir borç altına girmesi için önce bir yatırımı ya da projesi olmalı. Bodrum Belediyesi’nin İller Bankası’na böyle bir başvurusu var mı? Bu borç miktarı, İller Bankası’nın öngöreceği kriterlere göre belirlenmeli. Bodrum Belediyesi bu borcu nasıl ödeyecek? Lütfen Bodrum’un geleceğini ipotek altına almayalım. Yazık olur Bodrum’a.”
Bodrum belediye toplantısına katılan vatandaşlardan Mehmet Çilsal,  meclise hitaben yaptığı konuşmasında Bodrumlu esnafın gerçekten borç içinde olduğunu düşünmediğini, gerçekte belediyenin gayr-ı menkullerini kiralayanların da bu mülkü başkalarına fahiş fiyattan kiraya verdiğini ve bu paraları da belediyeye ödemek istemediğini iddia ettiği konuşmasında şunları söyledi “Yaklaşık bin tane gayr-ı menkulünüz. En az 500 tanesi kiralık. Belediye gayrimenkullerinde kiracı olan esnaf kiracının kiracısı durumda. Sizin muhatap olduğunuz kişi kim belli mi? 20 – 30 senedir belediye mülkünde kiracı olan hiç kimsenin ödeme aczi söz konusu olamaz” dedi.
IMG_4822Kasım ayı olağan meclis toplantısında konuşan Ayhan Eğikocak isimli vatandaş, Osmanlı imparatorluğunun da aldığı borçlar nedeniyle battığını böyle giderse Bodrum belediyesinin de akıbetinin aynı olacağını savunduğu konuşmasında “Bodrum’u kullananlar bu kadar para kazanırken Bodrum Belediyesi bu kadar zor durumda kalamaz. Buna inanamayız. Dünyanın en önemli turizm merkezi sayılan Bodrum parasız olamaz. Ya parayı yanlış kullandığındandır ya da gelirlerini elde edemediğindendir. Bu apaçık ortadadır. Lütfen bunun üzerine çalışalım. Ben bir vatandaş olarak  meclisimizin bir yanlışa imza atmasını istemiyorum. Buna izin vermiyorum, vermemek için de inanın ki elimden geleni yapmak isterim. Burada böyle bir karar alınırsa ben bakanlığa yazarım, vermesinler diye. Ama lütfen bu görüşmeyi bir sonraki toplantıya alalım. Düşünme süresi olsun. “ dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorumlar

  1. Yavuz Yildiz dedi ki:

    BODRUM BELEDİYESİ BORÇTAN NASIL KURTULUR ?
    Bankalardan kredi almak yüksek faiz nedeniyle pek mantıklı gözükmüyor.
    Peki ne yapılabilir?
    1) Esnaflar ya işgaliyeyi ödeyecekler ( yapılandırma mümkün mü?) ya da işgal ettikleri yeri terkedecekler. Vatandaş hiç olmazsa rahat rahat yürüyecek!
    2) Belediye küçülecek; işçileri işten çıkaracak, hizmeti vb. azaltacak…
    3) Yarımada’daki en değerli arsaları ihaleye çıkaracak. Türkiye’nin en değerli gayri mankulleri Yarımada’da bulunmaktadır. Satın borcunuzu ödeyin! Gerekirse stadyumları satın. Değerinin onda birine kentin biraz dışına daha modern stadyum yapın, onda dokuzuyla da borcunuzu ödeyin.