Bodrum Gündem

GİRİTLİ GÖÇMENLERDEN BİRLİK ve BERABERLİK MESAJI…

bodrum giritliler yemeği 3 aralık 2016 (1)

Bodrum’da yaşayan Yunanistan ve Girit göçmenleri, gelenekselleşen Giritliler birlik ve dayanışma yemeğinde bir araya geldiler.

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

Bodrum’un yerel kültüründe önemli bir yer tutan Girit göçmenleri Bodrum’da hatırı sayılır bir nüfusa da sahipler. Girit göçmeni Zehra Denizaslanı ve arkadaşlarının çabaları ile her yıl bir araya gelen Girit göçmenleri hem eğleniyorlar, hem de birlik ve beraberliklerini pekiştiriyorlar.  Altı yıldan bu yana devam eden ve gelenekselleşen Giritliler gecesi bu sene de Girit ve Yunanistan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından organize edildi. Giritliler Gecesinde, çeşitli otlardan yapılmış geleneksel Girit mezeleri ve balık ikram edildi.

YUNANLI SOYDAŞLAR DA GECEYE KATILDI…

Giritlilerin geleneklerini yaşatmak için yoğun çaba harcayan Girit ve Yunanistan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Zehra Denizaslanı bu sene geçen sene olduğu gibi İstanköy’de yaşayan dostlarının da katılımı ile çok daha anlamlı olduğunu ifade ederek şöyle konuştu; “Bizim derneğimizin adı; Girit ve Yunanistan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği. Amacımız kültürümüzü yaşatmak ve gelecek nesillere tanıtmak. Bunun için çalışıyoruz. Geçtiğimiz hafta bir konferans gerçekleştirdik. Sağolsun kardeşim Mazlum bana destek oluyor. Kos’tan güzel bir grupla geldi. Müziğimiz ile Girit yemeklerimiz ile bu gece yine bir aradayız.”

Denizaslanı Girit yemekleri denildiğinde bu gece için kendi elleri ile kara sübye yaptığını söyleyerek, bu gece özellikle otlardan yapılan yemekler ve fava başta olmak üzere çeşitli Girit meze çeşitlerinin de olduğu bir menü olduğunun bilgisini verdi. Zehra Denizaslanı torunlarına Girit yemekleri ve mezelerini yapmayı da öğrettiğini sözlerine ekledi.

bodrum giritliler yemeği 3 aralık 2016 (4)BODRUM YEREL NÜFUSUNUN YÜZDE 60’I İSTANKÖYLÜ…

İstanköy’de yaşamını sürdüren Giritli Mazlum Payzanoğlu ise Bodrum’un kendi memleketinden ayrı tutmadığını ifade ederek şunları söyledi; “Bizim için Bodrum ve İstanköy aynı kapıdır. Yan yana komşuyuz, kız alıp, kız vermişiz. Zamanla Kos’taki yurttaşlarımız buraları mekan tuttular. Çoluk çocuk barkladılar. Bodrum’un yerel nüfusunun yüzde 60’ı Kos’tandır.”

İstanköy ile Bodrum’u karşılaştırmasını istediğimiz Mazlum Payzanoğlu her iki tarafta da ayrı bir hayat olduğunu söyledi. Payzanoğlu şöyle devam etti; “Buranın ayrı özelliği ve güzelliği, İstanköy’ünde ayrı özelliği ve güzelliği vardır. Ben adalı olarak adanın ayrılmasını hiç düşünmüyordum. Orada kendi kültürümüz var. Ama burada da kendi kültürü var. Bizim bura kültürüne sempatimiz vardır muhakkak.”

bodrum giritliler yemeği 3 aralık 2016 (24)BİRLİKTEN GÜÇ DOĞAR…

Payzanoğlu turizm ile ilgili sorumuza ise şu yanıtı verdi; “Ben size bir atasözü ile yanıt vereyim; ‘Bir elin nesi var, iki elin sesi var.’ Bu söz her şeyi söylüyor ve anlatıyor. Dayanışma olması gerekiyor. Komşuyuz biz. Tabi herkes kendi çerçevesi içinde hareket etmeli ama dışarı çıktığında birlikte el ele olmalı. O bize yakışır zaten.”

Payzanoğlu 2016 turizm sezonunun durumu ile ilgili olarak ise “Fena değil ama o kadar da parlak değil. Beklentilerimizden biraz daha düşük. Şükür Allah’ımıza, bu günlerimi aratmasın.” dedi.

Zehra Denizaslanı gece boyunca Yunan müziklerinden oluşan bir program olacağını ifade ederek, Yunanistan’dan gelen grup programında Girit’in yerel müziklerine de yer verecek dedi.

Bodrumlu Giritliler ve İstanköy’den gelen misafirler gece boyu yöresel şarkılar eşliğinde danslar ve şarkılar eşliğinde güzel bir gece yaşadılar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.