Bodrum Gündem

KIRSAL MUĞLA, KIYISAL MUĞLA’YI BESLEMELİ…

kırsal-muğla-kıyısal-muğlayı-beslemeliMuğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı,  tarıma destek vermek amacıyla Bodrum’da ücretsiz 2 bin sebze fidesi dağıttı.

Çiçek Bozoğlu/Bodrum Gündem

Bodrum Kalesi önünde yapılan fide teslim törenine Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Osman Gürün, CHP Bodrum İlçe Başkanı Recai Seymen, Bodrumlu  ve Muğlalı belediye meclis üyeleri, CHP ilçe örgütü ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Kısal Muğla, Kıyısal Muğla’yı Beslemeli…

Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ve Bodrum Tohum Derneği iş birliği ile yapılan fide dağıtımında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Muğla’nın turimzle uğraşan kıyısalının tarımsal ihtiyaçlarını, Muğla’nın kırsalının karşılaması gerektiğine vurgu yaptı. Gürün “Muğla kıyılarında önemli bir turizm hareketi var ancak buralar gerekli olan tarımsal ve hayvansal ürün ihtiyacının çoğunu başka şehirlerden sağlıyor. Kıyının ihtiyacı kırsaldan karşılanamamaktadır. Bu iyi bir denge değil. Köylümüzü, çiftçimizi destekleyebilirsek, Muğla’nın kişi başına düşen gelirini yükselteceğiz. Kırsal Muğla’nın, kıyısal Muğla’yı beslediği ve onun ihtiyacını karşılayabileceği bir duruma getireceğiz. Bunu yapabildiğimiz takdirde gerçekten tarımı, hayvancılığı ve turizmi birleştiren, köyleri boşaltmadan yüksek gelir getiren tarım ürünleri yetiştiren örnek bir il olacağız.” Dedi. Dr. Osman Gürün, çıkarılan yeni kanunla yerel tohumun yok edilmeye çalışıldığını söylediği konuşmasında şu ifadeleri kullandı “ Dünya maalesef vahşi kapitalizmin saldırısı altında ve yerel tohumlar yok edilmek üzere. Çıkarılan bir kanunla da adeta yerel tohum kullanmak yasaklanmış durumda. Biz Muğla’da yerel tohum bankası kurmak suretiyle bize verilen sandık içinde kalan tohumları bankaya aldık. Bunları fide haline getirdik, Büyükşehir Belediyesi ve gönüllü üreticilerle birlikte o fideler dağıtılacak, elde edilen ürünler genetik olarak incelenip tescillenecek ve onlar Muğla Büyükşehir Tohum Bankası’nda saklanacak. Kontrollü olarak dağıtılıp, türü bozmamak üretimi de kontrol edilmek suretiyle, üretimi daha yaygın hale getirilecek. ”

Anadolu’nun zengin bitki çeşitliliğine sahip olduğuna vurgu yapan Dr. Osman Gürün, Türkiye’de yerli tohumdan uzaklaşma ve insanların yeni şeylere merakı nedeniyle yerli tohumculuğun erozyona uğradığını söyledi. Başkan Gürün “Tohum takası bir ticari faaliyet değil, imece usulüyle karşılıklı yararlanma ve tohum paylaşmadır. Bu nedenle Muğla’da da her yıl çok daha geniş bir şekilde yapılıyor. Biz de yerli tohumumuzu üretmek ve geleceğe taşımak için çalışmalıyız.” dedi.

Bodrum Tohum Derneği üyeleri ve vatandaşlar dağıtılan 2 bin ücretsiz fideyi organik üretim yapmak üzere teslim aldı. Dernek üyeleri teslim aldıkları fidelerden organik üretim yaparak elde ettikleri yerel tohumları tekrar Büyükşehir Belediyesi Yerel Tohum Merkezi’ne teslim edeceklerini belirttiler.
Başkan Dr. Osman Gürün’ün de katıldığı fide dağıtımında vatandaşlar fideleri alabilmek için birbirleriyle yarıştı.
Etkinlikte, yerel tohumlardan elde edilen domates, patlıcan, biber, salatalık, mısır, fasulye ve marul fidelerinden bir bölümü törene katılan vatandaşlara dağıtılırken yoğunluk yaşandı. Görevlilerin kontrolü sağlamakta güçlük çektiği dağıtım sırasında tepki gösteren vatandaşlar oldu.

Geçtiğimiz hafta CHP Bodrum İlçe Binasında referandum çalışmaları ile ilgili CHP’li Bodrum belediyesi meclis üyelerine teşekkür etmeyen ve bu nedenle meclis üyelerinin toplantıyı protesto ederek terk etmelerine neden olan  Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Güren’e bugün ki organizasyonda sadece CHP’li Önder Batmaz’ın eşlik etmesi dikkatlerden kaçmadı.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.