Bodrum Gündem

“DOSTLAR BENİ HATIRLASIN ÂŞIK VEYSEL MÜZİKALİ” BODRUM’DA ÇOK BEĞENİLDİ…

aşık veysel müzikali bodrum gündem (5)

Anadolu’nun sesi halk ozanı Âşık Veysel, her yıl olduğu gibi türkülerle anıldı. Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği’nin düzenlediği “Dostlar Beni Hatırlasın Âşık Veysel Müzikali” ve anma etkinliğinde, Veysel’in derin yaşam felsefesinin de yer aldığı türkülere yer verildi. Veysel’in tam istediği gibi “Dostları Onu Hatırladı…” ve anma etkinliğine Bodrumlular yoğun ilgi gösterdi…

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem
Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği her yıl olduğu gibi Anadolu’nun sesi Âşık Veysel’in derin yaşam felsefesi ve türküleri ile anıldığı etkinlikte Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği Halk Müziği Topluluğu, performansıyla yoğun alkış aldı. Haydar Selçuk tarafından yazılan ve yönetilen “Dostlar Beni Hatırlasın Âşık Veysel Müzikali” Filiz Çağlar Selçuk sundu.

aşık veysel müzikali bodrum gündem (17)OZANIMIZIN ESERLERİ YÜZYILLAR BOYU YAŞAYACAK.aşık-veysel-müzikali-bodrum-gündem-30..

Âşık Veysel’in 45.ölüm yıldönümü anma etkinliği öncesinde sorularımız yanıtlayan Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği Başkanı Cem Yalçın şunları söyledi; “Bundan 45 yıl önce, 1973 yılında Hakka yürüyen Âşık Veysel’i bu gece, her yıl olduğu gibi ölümsüz eserleri ile anacağız, onu yâd edeceğiz. Onun eserlerinin yüzyıllar boyunca dilden dile dolaşacağını ve yüzlerce yıl yaşayacağını düşünüyoruz. Bu gece değerli konuklarımız ile birlikte, güzel bir anma etkinliği gerçekleştiriyoruz…”

Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği Başkanı Cem Yalçın önümüzdeki aylarda da çeşitli etkinliklerin yapılacağının bilgisini verirken, 29 Nisan’da artık geleneksel hale gelmiş olan “Canlar Şenliği”, Mayıs ayında ise büyük halk ozanı Aşık Mahsuni Şerif’in anısına yine bir anma etkinliği düzenleneceğinin bilgisini verdi.

Bodrum Belediyesi Herodot Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Dostlar Beni Hatırlasın Âşık Veysel Müzikali”ne ve Anma Etkinliğine CHP Bodrum İlçe Başkanı Recai Seymen, Bodrum Belediyesi Meclis Üyesi Ali Öztürk, Sosyolog Yazar Prof.Dr.Özer Ozankaya, Akademia Vakfı Başkanı Özay Kartal ve çok sayıda Bodrumlu yurttaş katıldı.

aşık-veysel-müzikali-bodrum-gündem-31KÜLTÜRÜMÜZÜ GEÇMİŞTEN GELECEĞE AKTARMAYI İLKE EDİNDİK…

“Dostlar Beni Hatırlasın Âşık Veysel Müzikali”nin yazarı ve yönetmeni, Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu Kültür Sanat Kurulu Başkanı Haydar Selçuk ise bu gece klasik anma etkinliklerinin dışına çıkacaklarını ifade ederek “Veysel’in eserlerini seslendirmenin yanında, hayatını ve felsefesini de toplumla buluşturacağız. İnsanlarımız sadece Âşık Veysel türküsünü dinlemenin yanında, o türküyü nasıl yazmış, hangi duygular içindeymiş ve nasıl dile getirmiş? Onu görme şansını yakalayacaklar. Bu tür çalışmaların toplumla buluşturmanın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Zira bizler ozanlarımızın, âşıklarımızın türkülerini sözlerini sazlarını sadece tüketir durumdayız. Sözlerini bile anlamadan sadece dinliyoruz. Oysa o şiirlere yazıldığı dönemlerde çok manalar yüklenmiş. O nedenle o nefeslerin, sözlerin içeriğine yönelik bir çalışma sunuyoruz. Bu bir ilk değil. Daha önce Avrupa ve Türkiye’nin bir çok yerinde Pir Sultan Abdal Müzikali ile başladık. Daha sonra Şah Hatayi, Âşık Davut Sulari, Âşık Mahsuni Şerif, Kerbela Destanı ve Dünden Yarına Bir Direniş Öyküsü Müzikallerini toplumla buluşturduk…”

haydar-selçukSelçuk, dünyada en çok ozanın ürediği yerin Anadolu toprakları olduğuna dikkat çekerek “Çünkü ozanlar aynı zamanda toplumların dilidir. Siyasal, inanç veya kültürel anlamda olsun, sazları sözleri veya nefesleri ile geleceğe taşıyıcılık görevini üstlenmişlerdir. Bizlerinde onlardan gelen bu kültürü gelecek kuşaklara aktarmamız görevimizdir. Toplumlar kültürleri ile var olurlar. Eğer toplumlar kültürlerini taşıyamıyorlar ise ileriki süreçte yok olmaya mahkumdur. Bizden önceki kuşağın bize aktardıklarını gelecek kuşaklara aktarmayı ilke edindik, bunun için çabalıyoruz…” diyerek sözlerini tamamladı.

aşık-veysel-müzikali-bodrum-gündem-30ONLAR GÖNÜL GÖZÜ İLE GÖRDÜKLERİNİ SÖYLEMİŞ…

20.YY’ın nemli halk ozanlarından ve âşıklarından birisi olduğunu kaydeden Gani Pekşen “Anadolu’da sözlü geleneklerin yaşatılmasında halk ozanlarının ve âşıklarının önemli görevleri vardır. Onlar bizlere yaşadıkları çağın özelliklerini sazı ve sözleri ile anlatırlar ve böylece bu halk kültürü bize ve bizden sonraki kuşaklara aktarılmış olur. Âşık Veysel’i genelde doğa ve toprak üzerine söylenmiş türküleri ve sözleri ile bilirler, hâlbuki Veysel, Alevi, Bektaşi, Kızılbaş inancından gelmiştir ve türkülerini gönül gözü ile gördüklerini söylemiştir. Veysel türkülerini söylemek çok anlamlı ve çok değerli…” dedi.

aşık-veysel-müzikali-bodrum-gündem-32ANADOLU KÜLTÜRÜNÜ DÜNYAYA DUYURMAYI HEDEFLEDİK…

Ege Üniversitesi Devlet Konservatuarı Türk Musikisi bölümünde eğitimini sürdürmekte olan Hasan Karar ise dünyaya mal olmuş bir kültürü, birinci ağızdan Âşık Veysel’in sözleri ve nefesi ile dünyaya iletmek gibi bir misyonlarının olduğunu kaydetti. Kara “Ben kültürü bir ağaca benzetiyorum. Ağacın kökleri ne kadar güçlüyse, yaşamı da o kadar uzun oluyor. Anadolu kültürünün kökleri de Âşık Veysel ve diğer halk ozanlarımız gibi güçlü köklerdir. İşte bu köklü Anadolu Kültürünü de müzikaller, oratoryolar, tiyatro eserleri ve benzerleri ile dünyaya duyurmayı hedefliyoruz…” dedi.

Bodrum-Alevi-Bektaşi-Derneği-Korosu-Yöneticisi-Nilgün-Özer-Kösedağ“OZANLARIMIZIN TÜRKÜLERİNİ VE FELSEFELERİNİ GELECEĞE AKTARMAYA ÇALIŞIYORUZ…”

Bodrum Alevi Bektaşi Derneği Korosu Yöneticisi Nilgün Özer Kösedağ, Veysel’i saygıyla andıklarını kaydederek “Türk Halk Müziği ve folklörüne kazandırdıkları için minnet duyuyoruz. Aşık Veysel’den çok şey öğrendik, görmediği halde renkleri ve doğayı anlatmış. Bence doğayı en derin anlamı ile anlata ozan Aşık Veysel’dir diye düşünüyorum. O ve onun gibi ozanlarımızın eserlerini, türkülerini ve felsefelerini geleceğe aktarmaya çalışıyoruz…” dedi.

Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği Halk Müziği Topluluğu, Gani Pekşen, Hasan Karar, Zafer Yurtseven ve Hüseyin Bayrak, Haydar Selçuk tarafından yazılan ve yönetilen “Dostlar Beni Hatırlasın Âşık Veysel Müzikali” izleyicilerden tam not alırken, ayakta alkışlandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.