Bodrum Gündem

12 AY TURİZM İÇİN KIRSAL AKTÖRLERE GEREKEN ÖNEM VERİLMELİ…

Untitled-1-RecoveredGrammy Travel organizasyonu ve Muğla Sıtkı Koçma Üniversitesi  Nobel Bilim ve Araştırma Merkezi işbirliği  düzenlenen ve 3 gün sürecek olan “7.Ulusal Kırsal Turizm Kongresi” Yasmin Otel’de başladı.

Çiçek Bozoğlu/Bodrum Gündem

275 yerli ve 38 yabancı katılımcının katılacağı Kırsal Turizm Kongresinin ilk gününde Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz, kongre düzenleme Kurulu Başkanı Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Konaklama İşletmeciliği Bölüm Bölüm Başkanı Doç Dr. Hüseyin Çeken, Karaova Der Başkanı CHP’li Belediye Meclis Üyesi Ali Öztürk ve akademisyenler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından BOFAD Halk Oyunları ekibinin yöresel oyunları ile başladı.

kırsal turizm paneli (26)Panelin açılış konuşmasını Bodrum kaymakamı Bekir Yılmaz yaptı. Yılmaz, Karaova Bölgesinin Bodrum’da 12 ay turizm yapılabilmesi için çok önemli bir nokta olduğunun altını çizdi. Yılmaz, turizmin çeşitlenmediği bir yerde 12 ay hareketliliğin de beklenmemesi gerektiğine vurgu yaptı.

kırsal turizm paneli (29)“Turizmi; Deniz Turizminin Egemenliğinden Kurtarmalıyız”…

Daha sonra kürsüye gelen kongre düzenleme Kurulu Başkanı Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Konaklama İşletmeciliği Bölüm Başkanı Doç Dr. Hüseyin Çeken, Kırsal turizmi şu cümlelerle açıkladı; “Yörenin doğal ve kültürel değerlerini sürdürülebilir bir turizm anlayışıyla koruma, kırsal kalkınmaya bağlı olarak yerel halkın kalkınmasını ve refahını gözetme odaklı bir turizm faaliyetidir.” Çeken konuşmasına şöyle devam etti” Böyle bir turizmi ortaya çıkaran gerekçelerin temeli kırdan kente olan göçler, hızlı ve plansız gelişmenin ürünü olan sağlıksız kentler ve sağlıksız kentlilere dayanmaktadır. Öyle ki kent insanı her fırsatta doğa ile iç içe olabileceği kırsal alanlara yönelmekte, kırsal turizme olan ilgi de her geçen gün artmaktadır. Bu durum farklı meslek disiplinlerinin akademik çalışmalarına da yön vermektedir. Konunun turizm, coğrafya, sosyoloji, politika, ekonomi, pazarlama, işletme, ekoloji, botanik, tarım mimarlık, peyzaj mimarlığı, planlama, tasarım ve benzeri gibi çok yönlü paydaşları bulunmaktadır.” Dedi.

Kongrenin amacının konunun tüm paydaşlarını bir araya getirerek farklı disiplinlerin kırsal turizm ile olan ilişkilerini ve etkinliklerini ortaya koymak, kırsal turizm ile ilgili yapılan ulusal ve uluslararası çalışmaları paylaşmak, bilgi alışverişinde bulunmak, kırsal turizmin bir alternatif olarak değil tamamlayıcı olarak tanıtmak, geliştirmek, kırsal alanlardaki kırsal turizm potansiyelimizi efektif dönüştürmek, kırsal kalkınmaya katkı sağlamak, büyükşehirlerde kazanılan gelirin bir kısmını kırsala aktarmak, kırdan kente göçü durdurmak. Turizmi, deniz turizminin egemenliğinden kurtararak talebi kırsal alanlarda kaydırmak ve her şeyden önce turizmi sezonluk kurtarmaktır.” Dedi.

kırsal turizm paneli (30)“Ya Bir Yol Bulacağız Ya da Bir Yol Yapacağız”…

Karaova Der Başkanı CHP’li Belediye Meclis Üyesi Ali Öztürk; Bodrum 164.000 kayıtlı,  yaklaşık 200.000 kişi yaz kış yaşayan nüfusu ile ülkemizin ve dünyanın göz bebeği, dünya mirası bir kültür sanat ve turizm şehri olarak değerlendirdiği Bodrum’la ilgili olarak “Kitle turizmi adı altında her şey dahil mantığıyla icat edilen ve Bodrum turizmiyle hiç bir ilgisinin olmadığını düşündüğümüz bu formatta, şehrimiz bekleneni verememektedir. Bodrum için artık turizmde yeni açılımlara ihtiyaç olduğu açıktır. Yapılan tüm değerlendirmelerde Bodrum yarımadasında turizm çeşitliliğine en uygun işin kırsal turizm, en uygun yerinin de Karaova olduğu sonucuna varılmıştı. Sağlıklı yaşam, sağlıklı beslenme ile mümkündü. Kırsal Turizm aynı zamanda bölge için yeni bir soluk, iş ve ekonomik katkı demekti. Ayrıca kırsal turizm bölgedeki imar kirliliklerine de bir son verecektir. Kırsal kesim özgün üretim modelleri ile ürettiğini etkili pazarlama olanaklarıyla Bodrumu besleyebilmelidir. Turizmde marka olmak özgünlüğü gerektirir. Herkesin yaptığını yaparak dünya markası turizm kenti olamazsınız. Kendine özgü değerleri korumak, geliştirmek ve turiste sunmak her turizm kenti gibi Bodrum içinde zorunludur.” Dedi.

12 Mayıs Cumartesi günü Karaova Bölgesine yapılacak gezi ile sona erecek olan Kırsal Turizm Kongresinin programı şöyle;

11 Mayıs Cuma günü saat 09.00’da sunumlar başlayacaktır.

Saat 11.30-12.10 arasında Taşkapon Yönetim Kurulu Başkanı Exe.Şef. Gökhan Tufan tarafından ”Sektörel Gastronomi” Söyleşisi gerçekleşecektir. Sunumlara devam edilecek ve saat 14.30-15.30 arasında Taşpakon Muğla Derneği tarafından hazırlanan Yöresel Yemek Sunumu yapılacaktır.

12 Mayıs Cumartesi günü saat 09.00’da sunumlar başlayacak ve son sunum saati 16.10’da olacaktır. Yarım gün “Karaova İnceleme Gezisi”

13 Mayıs Pazar günü saat 09.30’da sunumlar başlayacak ve son sunum saati 12.10’da olacak ve kapanış konuşmaları ile kongre son bulacaktır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.