Bodrum Gündem

“YANLIŞ BEYANDA BULUNURSANIZ HAKKINIZDA DAVA AÇILABİLİR”…

BESİAD İmar Barışı Toplantısı (18)BESİAD geleneksel Perşembe toplantısında İmar Barışını gündemine taşıdı. Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Taner Uslu, Bodrum Harita Kadastro Mühendisleri Oda Başkanı Gökhan Doğru ve Harita Mühendisi Burak Göğercin katılımcıları konu hakkında bilgilendirdi.

Çiçek Bozoğlu/Bodrum Gündem

Bodrum Esnaf ve Sanayici İşadamları Derneği (BESİAD) 15 yıldır geleneksel hale gelen Perşembe toplantısında bu ay seçimden önce yürürlüğe giren İmar Barışını gündemine taşıdı.

BESİAD İmar Barışı Toplantısı (43)Toplantının açılış konuşmasını BESİAD başkanı Emre Köroğlu yaptı. Köroğlu Pazar günü yapılan seçim sonuçlarının ülkeye hayırlı olmasını diledikten sonra şu ifadeleri kullandı “Biz iş insanları olarak daha önce dile getirdiğimiz beklentilerimizi yinelemek istiyoruz. İlk önce hukuk devletinin ileri demokrasi düzeyine çekilmesi,  cari açık ve yüksek enflasyon sorunlarının giderilerek ekonomik reform programının bir an önce açıklanması gerekiyor. Dış politika ile barışçılık, iyi komşuluk ile ekonomik ve ticari diplomasinin ön plana çıkarılması ve Olağanüstü Halin kaldırılması gerektiğini düşünüyoruz. Siyasi partilerin taahhütleri arasında olan sanayi devrimi, sanayi devriminin temeli arasında olan içten dönüşüme ve doğa ile uyumlu nitelikli büyümeye uygun bir kalkınma anlayışı içinde olunması. Tabi ki toplumsal yaşamın her alanında kadın erkek eşitliğinin sağlanması olacaktır” dedi.

BESİAD İmar Barışı Toplantısı (20)“Bodrum Belediyesine Gelen Bir Başvuru Yok…”
Daha sonra İmar Barışı ile ilgili ilk sözü Bodrum Belediye Başkan yardımcısı Taner Uslu, Büyükşehir yayası gibi İmar Barışı yayasının da bazı maddelerinin halk tarafından anlaşılamadığına dikkat çekerek “Elimizden geldiğince sizlere sade bir şekilde anlatmaya çalışacağım. Bu konu ile ilgili üç önemli tarih var. Bunlar sırasıyla; 31 Aralık 2017. İmar Barışı 31 Aralık 2017 tarihine kadar yapılmış olan yapıları kapsıyor. Daha sonra yapılanlar bu kapsamın dışında kalıyor. İkinci tarih; 31 Ekim 2018. İmar Barışından yararlanmak isteyen vatandaşlar en son 31 Ekim’e kadar e devlet üzerinden başvurularını gerçekleştirebilirler. 31 Ekim’de başvuru süresi doluyor. Son olarak 31 Aralık 2018 tarihi önemli. E devlet üzerinden başvuru yapanlar 31 Aralık’a kadar kendilerine tebliğ edilen tutarı Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ilgili hesaplarına yatırmak durumunda. Bizim belediye olarak İmar Barışındaki tek rolümüz

arsa beyan değerini kendilerine vermemiz. Diğer işlemler e-devlet üzerinden gidiyor. “ dedi.

BESİAD İmar Barışı Toplantısı (27)“Yanlış Beyanda Bulunursanız Hakkınızda Dava Açılabilir”…

Bodrum Belediye Başkan yardımcısı Taner Uslu, Bodrum’da şu ana kadar kendilerine gelen herhangi bir başvuru bilgisi olmadığını belirtirken vatandaşların yanlış beyanda bulunup mağdur olmamaları için teknik konularda Bodrum Belediyesinden destek almalarını önerdi. Uslu konuşmasına şöyle devam etti “Yapı kayıt belgesini aldıktan sonra işlemler e-devlet üzerinden gidiyor ama bazı teknik konularda bize başvurulmasını öneriyoruz. Çünkü bazı karışık durumlar var. Onu mükelleflerimizin tek başına sonuçlandırması, bazı hatalardan dolayı aldıkları belgenin iptali ve yatırdıkları bedelin geri verilmeksizin devlette kalmasına yol açabilir. En kötüsü de yanlış beyanda bulunmaktan haklarında dava açılabilir. Mükelleflerimizin almış oldukları yapı kayıt belgesinden sonra kendi konutlarıyla, işyerleri ile daha doğrusu yapılarıyla ilgili tüm mahkeme kararlarının ortadan kalkıyor. Ödenmemiş bir para cezaları varsa onlar ortadan kalkıyor. Belediyemiz tarafından alınmış yıkım kararları varsa bunlar iptal oluyor ama dediğim gibi önce yapı kayıt belgesinin alınması ve belgenin bize başvuru ile getirilmesi gerekiyor. Ondan sonra da isterlerse cins değişiklikleri yapılabiliyor ama bunun için belli kriterler var. İmar Barışından yararlanıp Yapı Kayıt Belgesi alarak İmar Barışından yararlananlara daha önce tebliğ edilen cezaları iptal ediliyor. Bu ister para isterse hapis cezası olsun.  ”  dedi.

BESİAD İmar Barışı Toplantısı (31)“Sosyal donatı alanı olan yerlerde, park ve benzeri alanlarda başvuru yapamıyorsunuz…”
İmar Barışı hakkında detaylı bilgiler veren BESİAD Üyesi Harita Mühendisi Burak Göğercin İmar Barışının detaylarını paylaşırken; 31 Aralık 2018 yılına kadar Hazine arazileri dışında kalan yerlerin bedellerinin devlet tarafından peşin tahsil edildiğini Hazine arazileri üzerindeki mülklerde ise taksitlendirme yapıldığını belirtti. Göğercin ayrıca Bodrum’da mülk sahibi olan yabancı uyruklu vatandaşlara da e devlet şifresi verildiğini ve onların da bu haktan yararlanabileceğinin altını çizdi. Harita Mühendisi Burak Göğercin sözlerine şöyle devam etti “İstanbul Boğazı sahil şeridi, Sultahahmet’in de içinde olduğu  İstanbul Tarihi Yarımadası ve Çanakkele Savaşının yaşandığı Gelibolu Yarımadası İmar Barışının kapsamı dışında. Sosyal donatı alanı olan yerlerde, park ve benzeri alanlarda başvuru yapamıyorsunuz. Örneğin bu tür alanlarda yapı kayıt belgesi düzenlemesini yaptınız. Tespiti halinde belge iptal ediliyor, yatırdığınız bedel de geri iade edilmiyor ve yanlış beyandan dolayı TCK’nın 206’ıncı maddesindeki resmi belge düzenlemesindeki yalan beyandan hakkınızda soruşturma açılıyor.” diye konuştu.
BESİAD İmar Barışı Toplantısı (33)“Bodrum’da 400-500 bin yapı bu barıştan yararlanabilir…”
Bodrum Harita Kadastro Mühendisleri Oda Başkanı Gökhan Doğru, İmar Barışı yasası ile kişinin imar mevzuatı açısından koruma altına alındığını ifade etti. Doğru “ İmar Barışı özellikle Bodrum için çok yararlı bir düzenleme. İmar sıkıntılarından dolayı yargıda inanılmaz bir dava yükü var. Bu barış ile amaçlanan; yargının dava yükünün azaltılması, 14 milyon vatandaşın, 12-13 milyonunun imardaki bu basit kusurlarının giderilmesi. Çünkü yasayı çıkaran yasa koyucu bunu böyle düşünmüş. Vatandaş tarafından uzun süredir beklenen bir kanun olmasına rağmen bazı konularla ilgili zaman içinde düzenlemeye gidileceğini düşünüyorum” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.