Bodrum Gündem

Bağımsızlar; Vergi Dairesinin Konacık’a Taşınmasına Karşı Çıkıyor…

Bağımsızlar; Vergi Dairesinin Konacık’a Taşınmasına Karşı Çıkıyor…

Bağımsız Meclis üyeleri; Vergi Dairesinin Konacık’a Taşınmasının Hiçbir Kamu Yararı olmadığını ve bugün mecliste kabul edilen Konacık 1%1000 ölçekli imar planı ile hayata geçecek projede Kanuna Karşı Hile Yoluna Gidildiği iddia ettiler.

Çiçek Bozoğlu/Bodrum Gündem

Bağımsız Belediye Meclis Üyeleri Mustafa Paşalı, Süleyman Mazı, Mazlum Ağan, Hülya Aşkın, Remzi Güngör, Mustafa Dağdelen,  Erdinç Tekinkaya Ve Şakir Açıkgöz’ün imzasını taşıyan basın açıklamasında  belediye meclisi gündeminin 3. Maddesi olan Resmi Kurum alanı (Vergi Dairesi) olarak kullanılmasına ilişkin hazırlanan 1/5000 ölçekli nazım ve 1/1000 ölçekli Konacık Revizyon ve ilave uygulama imar planı değişikliği sonucu Bodrum Vergi Dairesinin Konacık’a taşınmasının hiçbir kamu yararı olmadığını iddia ettiler.

05.12.2018 tarihli Meclis Gündemin 3.nolu maddesine Şerh düşen bağımsız meclis üyeleri Bodrum Vergi Dairesinin Konacık’ta yapılması planlanan yeni yerine itiraz ettiler.

Belediye; Vergi Dairesine Olan Borcuna Karşılık Konacık’ta Arsa Verdi…

Bodrum Belediye Meclisinin 03.07.2015 tarih ve 2015/83 sayılı karar ile  Mülkiyeti Belediyemize ait taşınmaz için yapılaşma yoğunluğunun yükseltilmesi ve onaylı imar planında Belediye Hizmet Alanı olarak tanımlı taşınmazın “ Resmi Kurum alanı (Vergi Dairesi) olarak kullanılmasına ilişki hazırlanan 1/5000 ölçekli nazım ve 1/1000 ölçekli Konacık Revizyon ve ilave uygulama imar planı değişikliğinin kabulüne, Bağımsız dokuz meclis üyesini olumsuz oyuna karşın, CHP’li meclis üyelerinin olumlu oyu ile,  oy çokluğu ile karar verildi.

Bağımsız Meclis Üyesi Şakir Açıkgöz yapılan işlemle ilgili olarak “Daha önce alınan bu  karar hukuka aykırı olup, kararın uygulanması durumunda Bodrum ve özellikle Konacık mahallesi halkı için telafisi güç ve imkansız zararlar doğacağından kararın iptali için   dava yoluna gidilmiştir.

Söz konusu yerine Vergi dairesi yapılmasındaki tek amaç, Bodrum belediyesinin Vergi dairesine olan borcunu ödemek için taşınmazın çevreye uygun olarak % 20 olan imar yoğunluğunu emsal bire çıkarmak suretiyle taşınmazın değerini yükseltmek ve taşınmazı yüksek bedelle Vergi Dairesine devir ederek, Belediyenin borcunu kapatmaktır, başkaca hiçbir amaç yoktur. Bu amaçta bize göre de sorun yoktur. Ancak; bu amacı gerçekleştirirken konut alanlarının içinde olan taşınmazın imar yoğunluğunu artırılması, İmar kanununa ve taşınmazın bulunduğu çevresel etkilerin tamamına aykırı olup,kamu yararı ve taşınmazın çevresindeki konut alanları hiçe sayılmıştır.

Yukarıda sebeplerin yanında bir çok nedenle, kararın iptali için Bağımsız meclis üyeleri olarak, Muğla 2.İdare Mahkemesinin 2016/466 esas sayılı dosyasıyla açtığımız dava sonucunda, Muğla 2.İdare Mahkemesi 2018/656 Karar sayılı karar ile “yapılaşma yoğunluğunun planlamadaki eşitliği bozacak surette artırılmasının kamu binası ihtiyacı dahilinde olsa dahi uygun görülemeyeceğinden, alınan meclis kararında hukuka uyarlılık bulunmadığı’ gerekçesi ile, 02.09.2015 tarihli meclis toplantısında alınan 97 sayılı kararı iptal etmiştir. Belediye Başkanlığının karara karşı İzmir Bölge İdari Mahkemesine İstinaf başvurusunda bulunmuş olup, dava hala İzmir BİM’de istinaf incelemesindedir.  “ dedi.

“Kanuna Karşı Hile Yoluna Gidildi…”

Şu anda, Aynı yerle ilgi derdest olan bir dava varken, Kanuna karşı hile yoluna gidilerek, aynı yerle ilgili daha önce alınan kararda yoğunluk biraz düşürülmek suretiyle, komşu parsellere göre yoğunluk iki kat artırılarak  tekrar karar çıkarılmaya çalışılmakta olduğunu iddia eden Açıkgöz sözlerine şöyle devam etti “Yasa gereği imar planı hazırlanırken, en azından 20 yıllık bir devre göz önüne alınmalıdır. Şu anda dahi, söz konusu alana bir kamu kurumu yapıldığında, hem yapısal ve çevresel olarak, hem de sosyal olarak, söz konusu alanın Kamu kurumunu kaldırması mümkün değildir. Türkiye’de nüfusu en hızlı artan yer olan Bodrumda Şehrin tam ortasına, konut alanlarının içerisine  yapılacak Kamu binasının Bodruma yapılacak en büyük kötülük olduğu izahtan varestir.

Özellikle Bodrum gibi gelişme süreci hem ekonomik, hem sosyo-kültürel olarak hızlı bir gelişme gösteren bir yerin on yıl sonraki nüfusu ve ekonomik yapısı ne olacaktır, sosyal ve kültürel yeğlemeleri nasıl gelişecektir Bu tür sorulara geçerli olumlu yanıtlar vermek alınan karar karşısında çok güçtür.

Bütün bunlara ek olarak, sosyo-ekonomik ve sosyo-politik veriler ve çözümlemeler sonucunda önerilen yeni mekânsal yapıların bu değişkenleri ne yönde ve nasıl karşı-etkilediğinin de planlama süreci içinde düşünülmesi gerekmekteyken bunların hiçbirisi de düşünülmemiştir.”

“Vergi Dairesinin Konacık’a Taşınmasının Hiçbir Kamu Yararı Yoktur…”

Şakir Açıkgöz açıklamayı şu cümlelerle sonlandırdı “Gelişen çağda, tüm belediyeler şehircilik esaslarına uygun olarak, Kamu kurumlarını şehir dışına taşıyarak hem şehri rahatlatmayı, hem de  şehrin dışında yeni istihdam alanları oluşturmayı amaçlarken, Bodrum belediyesi Meclisinin hali hazırda  çevre yolu üzerinde şehrin dışında olan VERGİ Dairesini şehrin, hatta Bodrumun en yaşanılır ve ferah mahallesi olan Konacık mahallesinin tam ortasına yapmasında hiçbir kamu yararı ve kanunu uygunluk bulunmadığı gerekçesiyle, bu karara bu açıklamaların şerh düşülmesini, Bodrumu seven Her  meclis üyesinin de bu maddeyi ret oyu vermesini temenni ederek bizler bu gerekçelerle bu maddeye ret oyu veriyoruz. “

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.