Bodrum Gündem

Dere Yataklarında Bulunan Binalar Yıkılsın…

Dere Yataklarında Bulunan Binalar Yıkılsın…

Bodrum Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mezunları Derneği (BODTÜM) Bodrum’da yaşanan su baskınları konusunda Basın Açıklaması düzenledi.

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

Bodrum Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mezunları Derneği (BODTÜM) Yönetim Kurulu adına Başkan Eftal Köklü tarafından yapılan açıklamada Bodrum’da yaşanan su baskınları konusunda hem çözüme yönelik, hem de çözüme yönelik projelerde dernek üyelerinin bilgi ve birikimlerinden her zaman yararlanılabileceğini ifade etti.

Bodrum Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mezunları Derneği (BODTÜM) Bodrum Mimarlık Kütüphanesinde gerçekleştirilen basın açıklamasına Başkan Eftal Köklü ile birlikte Ahmet Sönmez, Süha Özkan, Ahmet Berk ve BODTÜM Üyeleri katıldılar.

Köklü Çözüme Yönelik Projeleri Desteklemeye Hazırız…

BODTÜM Başkan Eftal Köklü son haftalar içinde yağan sağanak yağmurların arkasından yaşanmış olan su taşkınları, meskun alanlarda büyük tahribata neden olmuş, kamuoyunda üzüntü ve karamsarlık yaratmış ve ilgili makamlara yönelik yoğun eleştirilere vesile olduğunu anımsatarak; “Derneğimiz, eleştiri ve suçlamalarla gündemi işgal etmek yerine, kalıcı çözümlerin bulunması ve uygulanmasına yönelik çalışmalar yapılmasının yararlı olacağı düşüncesindedir. Teknik konularda uzman üyelere sahip olan BODTÜM derneğimiz, kısa vadeli geçici önlemler aranması yerine, su baskını konusunu kökten önleyici her türlü projeyi desteklemeye hazırdır…” dedi.

Çözüm; Yağmur Sularını Mümkün Olduğu Kadar Toplamaktır…

BODTÜM Başkan Köklü Bodrum’da yaşanmış olan su taşkınları ilk veya son olmadığını kaydederek açıklamasına şöyle devam etti; “Köklü önlemler alınmadığı sürece, yağışlı mevsimlerde yeni felaketlerin yaşanacağı şimdiden bilinmeli ve net olarak anlaşılmalıdır. Sorunun çözümü; yağan yağmurun oluşturacağı selleri en kısa yoldan denize ulaştırabilmek değil, suyu mümkün olduğu kadar toplamak ve yararlı işlerde kullanılabilecek şekilde biriktirebilmek olmalıdır. Yüzyıllardan beri su sıkıntısı çeken Bodrum’da, yağmurun getirdiği her damla su değerlidir. Henüz beton ve asfaltla kaplanmamış olan boş alanlarda mevcut bitkisel toprak da mutlaka sahip çıkmamız gereken diğer bir önemli değerimizdir. Yağan yağmurları en kısa yoldan denize akıtmak demek, değerli suyu kaybetmek, yüzeydeki bitkisel toprağı kaybetmek ve bu da yetmez, deniz kıyılarını bitkisel toprak tabakaları ile doldurup kirletmek anlamına gelmektedir. En değerli iki varlığımız olan suyun ve bitkisel toprağın en kısa yoldan denize akıtılmaya çalışılmasının büyük bir yanlış olduğu anlaşıldığında, çamur yığınları halinde denizi kirleten çevre felaketinden de kurtulabiliriz…”

“Bodrum’un çılgın projelere değil, akılcı çözümlere ihtiyacı var…”

“Bodrum’un, yaklaşık elli yıldan beri yoğun yapılaşmalara sahne olduğu bilinen bir gerçektir…” diye konuşan Köklü, açıklamasını şu şekilde tamamladı; “Hatalı planlama ve uygulamalar neticesinde dere yataklarının ve akarsuların denize kavuştuğu noktalardaki azmak noktalarının, motorlu trafiğe açık cadde ve sokaklar haline dönüşmüş olduğu da bilinen bir gerçektir. Bodrum’un kuzeyinde var olan, halen yapılaşmamış tepelerde yapılacak kanalet, sedde ve gölet gibi mühendislik uygulamaları dikkatle etüt edilmeli ve özenle projelendirilmelidir. Bodrum’un çılgın projelere değil, maliyeti karşılanabilir akılcı çözümlere ihtiyacı olduğunu bütün ilgililere hatırlatır, saygılar sunarız…”

Yağmur Suları Çok Değerlidir Denize Akıtılmamalıdır, Göletlerde Toplanmalıdır…

Daha sonra gazetecilerin sorularını da yanıtlayan BODTÜM Yönetim Kurulu Üyeleri geçtiğimiz günlerde Bodrum Belediye Başkan Aday Adaylarından Recai Seymen’in “Yağmur sularının en kısa yoldan denize ulaştırılması…” yönünde önerdiği projenin yüksek maliyetli, yetersiz ve doğru bir proje olmadığını ifade ettiler. BODTÜM Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Sönmez “Bodrum Yarımadasına yağan her yağmur damlası çok değerlidir. Birde humuslu toprağımız var bir avuç toprak için binlerce yıl gerekiyor. Bu değerli toprak su ile akıp denize gidiyor. Bu nedenle çözüm şudur; yağmur sularının belli bölgelerde ve çeşitli teknik yöntemler ile göletlerde toplanması doğru olandır. Bu sularda Bodrum ihtiyacı için kullanılmalıdır…” dedi.

Bu Iş Afedersiniz Diyerek Çözülebilecek Bir Konu Değildir…

BODTÜM Yönetim Kurulu Üyesi Mimar Ahmet Berk ise oldukça dikkat çekici bir öneride bulundu. OASİS önünde meydana gelen sel baskının sağlam yapılmayan derelerden kaynaklandığını ifade eden Mimar Berk “Dere yataklarına yapılan bütün binalar yıkılmalıdır. İmar Barışı denilen şeyin adı barış değildir. Kim yasal hale getirmek için kanun çıkardıysa tersini de yapabilecek kanun çıkartabilir. Bu iş afedersiniz diyerek çözülebilecek bir konu değildir…” dedi.

Ahmet Berk dere yatakları üzerine yapılan sivil yada devlete ait binaların yıkılmasının en doğru yöntem olacağını kaydederek “Bunun ilk örneğini de eski Bodrum Ticaret Odası, yeni Deniz Ticaret Odası binası ile Bodrum Emniyet Müdürlüğü binasının örnek olarak yıkılır ise bu çözüme yönelik bir başlangıç olacaktır…” dedi.

Ahmet Arası’ın Sorusu Çok Tartışılacak…

Bodrum Belediye Başkan Aday Adaylarından Ahmet Aras da yine çok tartışılacak ve dikkat çeken bir konuyu dile getirdi. Aras’ın “Son yaşanan sel baskınında mevcut belediye başkanımız koruma kurulları nedeni ile yapılması gerekli bir çok şeyi yapamadığını, ellerinin kollarının bağlı kaldığını söyledi. Bu konuda ne söyleyeceksiniz? Amerikan Hastanesinin altında Mars Mabedi çıktı ama her nasıl olduysa koruma kurulunu aşarak inşaata devam ediyorlar. Alt yapı sorunlarında neden bu koruma kurulu sorunu aşılamıyor?” şeklinde soru sordu.

Aslında bu soru önümüzdeki süreçte çok konuşulacak bir konu olarak değerlendirildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.