Bodrum Gündem

Balıkçının Görülmemiş Fotoğrafları 11 Nisan’da BODTO’da…

Balıkçının Görülmemiş Fotoğrafları 11 Nisan’da BODTO’da…

Bodrumluların merakla beklediği, Bodrum Deniz Müzesi projesi olarak hayata geçen “Halikarnas Balıkçısı’nın Görülmemiş Fotoğrafları” sergisi 11-18 Nisan tarihleri arasında Bodrum Ticaret Odası (BODTO) Sergi Salonunda ziyaret edilebilecek.

Bodrum Gündem Haber

İstanbul’da iki büyük uluslararası fuarda yer aldıktan sonra sergi Balıkçı’nın memleketi saydığı yer olan Bodrum’da da BODTO işbirliğiyle 11-18 Nisan tarihleri arasında ziyarete açık olacak.

11 Nisan Perşembe günü saat 18.00’da gerçekleşecek sergi açılışına Halikarnas Balıkçısını bu özel sergiyle anmak isteyen herkesi beklediklerini bildiren BODTO Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, “Ailenin özel izniyle gün yüzüne çıkan 54 adet fotoğrafın 28 tanesi “Halikarnas Balıkçısı’nın Görülmemiş Fotoğrafları” sergisinde ziyaretçilerle buluşacak. Bodrum Ticaret Odası olarak böyle özel bir koleksiyonu Bodrum’da gün ışığına çıkaracak olmaktan dolayı çok mutluyuz. Odamızın desteğiyle kurulan Bodrum Deniz Müzemizi böyle geçmişe saygı uyandıran projelerde desteklemeye her zaman hazırız.” diyerek Cevat Şakir Kabaağaçlı gibi Bodrum’a derinlemesine sevgi besleyen ve katkı vermiş olan kişileri anmanın bir sorumluluk olduğuna işaret etti.

Balıkçı Doğumunun 129. Yılında Anılacak

 Bodrum Deniz Müzesi Müdürü Selen Cambazoğlu ise bu özel projeyi ve projenin nasıl geliştiğini şöyle anlattı: “Halikarnas Balıkçısı’nı, doğumunun 129. yıl dönümüne yaklaşırken, günümüze kadar hiçbir yerde yayınlanmamış fotoğraflarından oluşan bu özel sergiyle anacağız.

Bodrum Deniz Müzesi olarak geliştirdiğimiz projemizin ilk iki sergisini 500.000’in üzerinde ziyaretçinin katıldığı iki uluslararası fuarda gerçekleştirmiştik. Balıkçı’nın “anavatanı” diyebileceğimiz, kendini ait hissettiği ve hayatının anlam bulduğu Bodrum’da da daha önce planladığımız gibi, doğum günü haftasına denk gelen tarihlerde bu sergiyi gerçekleştireceğiz. Müzemizin proje ortağı olan BODTO ve Başkanı Sayın Mahmut Serdar Kocadon’un da müzemize ve yapılan işlere daimi katkıları dahilinde, bu özel sergiyi BODTO binasının sergileme koşulları çok elverişli olan sergi salonunda yapma kararı aldık. Proje başlangıcında, Halikarnas Balıkçısı’nın kızı İsmet Kabaağaçlı Noonan ve kızı Kuki (Joanne Aliye Noonan) ile İzmir’de Balıkçı’nın “Merhaba” apartmanında görüşmelerimiz oldu. Daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış Balıkçı fotoğraflarını bu proje için özel aile albümlerinden çıkardılar. Sonraki aşama, profesyonel bir fotoğrafçı ekiple fotoğraflama ve teknik fotoğraf taramalarını yapmak oldu. Ailenin özel izniyle gün yüzüne çıkan 54 adet fotoğrafın 28 tanesi “Halikarnas Balıkçısı’nın Görülmemiş Fotoğrafları” sergisinde ziyaretçilerle buluşacak. Müzemiz, bilindiği gibi Cevat Şakir Kabaağaçlı Koleksiyonu’na da ev sahipliği yapmaktadır.”

Halikarnas Balıkçısı Hakkında Bilgiler:

 Dünyaca ünlü sanatçıların yetiştiği Şakir Paşa ailesinin bir ferdi olan Cevat Şakir Kabaağaçlı, çok yönlü sanatçı kimliğiyle; öykülerinde, romanlarında ve konuşmalarında denizi, deniz insanlarını ve arkeolojiyi çokça kullanmasıyla; Mavi Yolculukları başlatmasıyla; Mavi Anadoluculuk fikir hareketini yaygınlaştırmasıyla; Bodrum’a sevgisi ve kattıklarıyla ve daha birçok özelliğiyle biliniyor. Girit’te doğup, Atina’da çocukluğunu, Büyükada’da ise gençliğini geçiren Halikarnas Balıkçısı’nın deniz sevgisi daha çocuk yaşlarda başlıyor. Sonrasında Oxford Üniversitesi’nde Yakın Çağlar Tarihi okuyor. Edebiyat ve resim aşkı onu gazetecilikle tanıştırıyor. İyi derecede hakim olduğu Arapça, Farsça, İngilizce, Fransızca, İtalyanca, Almanca, İspanyolca, eski ve yeni Yunanca dillerinde çeviriler yapıyor, çizgi romanlar, karikatürler ve kapak resimleri çiziyor, gazete ve dergilerde farklı isimler altında yazılar ve öyküler yazıyor. Yazdığı bir makale nedeniyle Bodrum’a sürgün ediliyor. O günden sonra Bodrum’dan kopamayan Cevat Şakir Kabaağaçlı kendine “Halikarnas Balıkçısı” takma adını vererek yazdığı eserlerini edebiyat dünyasına kazandırıyor.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.