Bodrum Gündem

BESİAD 8. İş İnsanları Zirvesine Katılanlar Yeni İş Bağlantıları Yaptı… 


BESİAD 8. İş İnsanları Zirvesi başarı ile tamamlandı. Özellikle B2B-Business to Business görüşmelerinden el sıkışarak anlaşma yapan iş insanları, BESİAD 8. İş İnsanları Zirvesinin verimli geçtiği konusunda görüş birliğinde olduklarını ifade ettiler…

Bodrum Gündem Haber

BESİAD 8. İş İnsanları Zirvesi başarı ile tamamlandı. İş insanlarının birbirlerini tanımaları ve ortak bir platformda buluşmalarını sağlayan B2B etkinliğinden memnun kalan iş insanları,  BESİAD 8.İş Zirvesinin başarılı ve verimli olduğunu kaydettiler.

BESİAD 8. İş İnsanları Zirvesi ile ilgili genel bir değerlendirme yapan BESİAD (Bodrum Sanayici ve İş İnsanları Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Engin Kaplan BESİAD 8. İş İnsanları Zirvesinde çok kıymetli paylaşımlar yaşandığını ve çok kıymetli konuşmacıların olduğunu vurgulayarak “Çok önemli konuların konuşulduğu bir ekonomi sohbeti gerçekleştirdik. Ulusal yayın kalitesinde bir ekonomi programı oldu. Ufuk açıcı bilgiler aldık. Burada konuşulanlar çok değerli tespitler içermekte. Dünyanın ve Türkiye’nin durumundan, dünyadaki durumun ülkemize etkilerinden bahsedildi ve çıkış yolları konuşuldu. Hem Bodrum özelinde hem de ülke genelinde çok realist tespitler yapıldı. Bu tespitleri yaptığınız zaman doğru yol haritasını çizebilirsiniz. Bu bazen eleştiri bazen de övgü olabilir. Hepimiz aynı gemideyiz ve aynı şeyden mutlu olacak topluluklarız. Dolayısıyla siyasi kaygı ile yapılmış bir konuşma görmedim. Bu da beni çok rahatlattı. Çünkü biz her zaman siyaset üstü bir kurum olmaya önem gösterdik. Dolayısıyla zirvemizin ilk gün sabahtan başlayan kısmı ve aslında biraz endişeli ve gergin olduğumuz kısmını çok keyifli bir biçimde bitirdik…” dedi.

BESİAD (Bodrum Sanayici ve İş İnsanları Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Engin Kaplan BESİAD 8. İş İnsanları Zirvesi ile ilgili sorulara şu yanıtları verdi;

-Türkiye’de iş insanı olup TÜRKONFED ve TÜSİAD başkanları ile karşılıklı sohbet edebilme, el sıkışabilme şansı hatta iş görüşmesi yapabilme şansı biraz düşük bir olasılıktır. BESİAD aslında bunu mu başardı?

“Evet bunu başardı. Aslında bunu çok büyük bir başarıymış gibi anlatmayı doğru bulmuyorum. Ama iş dünyasında iletişim çok önemlidir. Network çok önemlidir. İletişim ile birçok şey başarıya ulaşır, uygulanır, inşa edilir. Biz Bodrumlu iş insanları olarak bu iletişimden kopuk bir bölgede yaşıyoruz. Çok özel ve kıymetli bir bölgedeyiz fakat bahsettiğim iletişim kanalları biraz kapalı. Biz Bodrumlu iş insanları ile ulusal çaptaki hatta belli kalibrenin epey üzerindeki pek çok iş insanını, sadece TÜSİAD ve TÜRKONFED başkanı ile değil, şu anda burada misafir ettiğimiz pek çok iş insanı ile buluşturduk. Türkiye’nin pek çok yerinden gelen iş insanları, yine Türkiye’nin başka yerlerinden gelen iş insanları ile buluştu. Amacımız sadece Bodrumlular ile buluşturmak değildi. Dolayısıyla iş dünyasında çok önemli olan iletişim kanallarının açık olması ve kullanılması yönünde önemli ve fayda sağlayan bir iş yaptığımıza inanıyorum. Özellikle de krizin ve ekonomik sıkıntıların çok telaffuz edildiği iş dünyasının moralinin bozuk olduğu -ki iş dünyasının moralinin bozuk olma lüksü yoktur- bir dönemde, böyle bir sinerjiyi yaratmaya çabalamıştık. Şu an görebildiğimiz kadarı ile bunu başarmışız gibi görünüyor. O yüzden bizim de keyfimiz yerinde…”

-B2B-Business to Business görüşmelerinin oldukça başarılı ve memnun edici geçtiğini görüyoruz. Bu sekiz yıldan bu yana süren bir etkinlik. İnsanların yüzlerinin güldüğü açık. Bazıları notlar alıyor ve el sıkışıyor…

“Burada tam olarak el sıkışma oluyor. Burada gerçekleşen görüşmeler tam olarak bizim çıkış noktamızdı. Burada maddi bir çıkar var. Biz bir iş insanları örgütüyüz. Dolayısıyla benim her zaman her platformda bahsettiğim bir şey var. Biz BESİAD olarak iş insanları örgütüyüz ama kesinlikle sosyal fayda yaratmayı göz ardı etmiyoruz. Yaptığımız her işte eğer bir ekonomik fayda varsa bunun yanında sosyal bir faydayı direkt ya da endirekt üretmeye çalışıyoruz. Dolayısıyla etkinliğimizin bu kısmı özellikle B2B kısmı, iş insanlarının birbiri ile net bir şekilde iş konuştuğu kısım. Steril bir ortamda, normal şartlarda telefon ve mail ile günler, aylar, yıllar alacak iletişimleri, çok kısa sürede, dakikalar içerisinde güvenli bir zeminde kurmalarını sağladığımız, tabi ki ortak bir payda yakalamaları durumunda da artık kendilerinin devam ettireceği bir mekanizma…”

-B2B-Business to Business ne anlama geliyor?

B2B yabancı bir isim. Anlamı Business to Business. Bu bir etkileşim mekanizması aslında. Burada buluşmuş olan iş insanlarımız birbirleri ile belirlenen bir süre içerisinde işlerini, firmalarını, planlarını ve projelerini birbirleri ile paylaşmaktalar. Süre bitiminde aynı şekilde karşı taraf belirli noktalara burgu yaparak kendini anlatmakta. Aralarında bir iş ilişkisinin doğma ihtimali üzerinde konuşulmakta. Ama burada tabi ki şöyle bir durum var. Biz özellikle bu yılki B2B görüşmelerini adrese teslim, yani herkesin herkes ile görüştüğü değil, önceden belirlenen ve özellikle görüşülmek istenen kişilerin buluşması şeklinde planladık. Olabildiğince o hali ile sürdürmeye çalışıyoruz. Dolayısı ile arkamda görmüş olduğunuz tam anlamı ile bir el sıkışmadır. Bilgilendirme toplantımız, panelimiz, tatil keyfinin ötesinde buradaki misafirlerimiz; ben bu işi yapıyorum, sizinle çalışabilir miyim, mal verebilir miyim, mallarınızı satabilir miyim şeklinde iş konuşmaktalar…”

-Aldığımız bilgiye göre 60’ın üzerinde başvuru olmuş görüşmeler için. Bu iyi mi yoksa ortalama bir sayı mıdır?

“150 civarında toplam katılımcı ile götürüyoruz zirvemizi. Bunun içinden 74 katılımcımız aynı zamanda B2B görüşmelerine de katılma talebi ile aramızdalar. Bu sayı az değil. Böyle bir ortamda 74 iş insanını, özellikle birçoğunun Bodrum’un dışından geldiğini düşünürsek, bir araya getirmek çok zor. Ne kadar zor olduğunu aslında bu zirveye çalışmaya başlayınca anladık. Biraz önce de bahsettiğim iş dünyasındaki moral durumundan kaynaklı. Bu hiç az bir sayı değil. Ama çok da değil. Biz bunu 100 kişi civarında planlamıştık. Ama 74 kişide buluşabildik. Bu aslında 74 nokta atışı demektir. Ve her 3 dakikada bir neredeyse 30 iş görüşmesi demektir. Buradan çıkan katma değeri hesaplamak için 74’ü üslü şekilde hesaplamak lazım. Burada büyük bir iş görüşmesi hacmi oluşmakta. Bu tip çalışmaları vakit limiti nedeniyle yüzlerce kişi ile yapmak çok mümkün değil. Bizim planımız 100 kişi civarıydı ve %70-80 hedefimizi yakalamış durumdayız. Umuyoruz ki misafirlerimiz, bu görüşmelerden somut iş sonuçları ile ayrılabilsinler…”

-Bu zirve öncesi birçok yerde bu zirve ile ilgili haberler çıktı, “İş dünyası Bodrum’da buluşuyor…” şeklinde. Bu Bodrum’un tanıtımı açısından çok önemliydi. Turizm’den, inşaata kadar her konuda etki uyandıracak bir durumdu. Gördüğümüz kadarı ile ulusal basından da buraya ilgi var. Dünya, Milliyet Hürriyet, Sözcü, Gözlem gazeteleri ve ekonomi yazarları ve muhabirleri de burada. Bu önemli miydi sizin için?

“Bu durum bizim için çok önemliydi. Ben bu zirve ile ilgili konuşurken bahsettiğim bir takım başlıklar vardı. Bunların bir tanesi asıl çıkış noktamız olan B2B görüşmeler. Zirvemizin eksenini oluşturan etkinliğimiz bu. BESİAD olarak somut sonuçlar doğurmayan hiçbir işe emek sarf etmemek çabasındayız. Sadece bir şeyler yapıyormuş gibi gözükmek, bizim çok doğru bulduğumuz bir şey değil. Bu zirveyi yaparken bir taraftan Bodrum’un tanıtımını çok önemsedik. Mavi yolculuk, gulet gibi daha özel taraflarımızı öne çıkarmaya çalıştık. Türkiye’de iş dünyasının önde gelen, piyasaları domine eden kurumlarının yöneticilerini burada buluşturduk. Dolayısıyla bu sadece Bodrum için değil, aslında Türkiye’nin herhangi bir yerindeki herhangi bir iş örgütü için epey büyük bir organizasyondu. Bunun Bodrum’da yapılabiliyor olma kısmının bilinmesini çok istedik. Biz bunu Bodrum’da yapabiliyoruz ve Bodrum bu iş için çok uygun bir yer. Dolayısıyla Bodrum’un bu tip katma değeri yüksek organizasyonlar, belirli çıtanın üzerindeki misafirleri ağırlamak noktasında adres olmasını çok önemsiyoruz. Biz bunu yedi yıldır kendi içimizde yapıyorduk. Dolayısıyla ulusal bir özelliği yoktu. Bundan sonraki dönemde gelişerek ve büyüyerek devam etmesini sağlıyor olacağız…”

-BESİAD 8. İş İnsanları Zirvesi’nin ulusal çapta duyulmasını çok önemsemişsiniz?

“Bu konuda çok kararlıyız. Ulusal çapta duyulması bizim için çok önemli. Biz neyi duyurduk? Birincisi Türkiye’de iş dünyasının önde gelen isimlerinin Bodrum’da buluştuğunu duyurduk. İkincisi Bodrum’da bu kadar büyük ve kompleks bir iş organizasyonunun gerçekleştiğini duyurduk. Bir taraftan da Bodrum’un bunu kendi kaynakları ile yapabildiğini duyurduk. Tamamen kendi sponsorlarımızla, tamamen kendi yönetim kurulumuzun emekleri ve eforları ile kendi çalışma grubumuzun emekleri ve eforları ile bir etkinlik inşa ettik. Bunun bu boyutu da bizi özellikle ilgilendiriyor ve çok önemsiyoruz. Farklı bir ajans ile kurgulanmış bir şey değil. Biz Bodrum’da bunu kendimiz yaptık. Sponsorlarımız da yerel firmalarımızdı ve çoğu da üyemizdi. Dolayısıyla duyurmak istediğimiz birçok başlık vardı. Bu başlıkları ulusal basına duyurabilmekte dolayı çok mutluyuz. Hatta zirvenin sona erdikten sonra da birkaç gün boyunca lansmanı haberler, röportajlar ve sosyal medya etkileşimleri şeklinde devam edecek. Umuyoruz ki önümüzdeki yıl daha da gelişmiş ve büyümüş bir şekilde, daha yüksek hedefleri kendisine edinmiş bir 9. İş İnsanları Zirvesi’ni organize ediyor olacağız. Hatta çok kısa bir süre sonra da çalışmalara başlıyor olacağız…”  

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.