Bodrum Gündem

ARAS: “İSTANBUL’U BODRUM’A GETİRMEYE ÇALIŞMAYIN”…

Kamu, STK ve özel sektör yöneticilerinin bir araya gelerek kurduğu Common Purpose (Ortak İdealler) Derneği Türkiye grubu bu yılki buluşmasını Bodrum’da gerçekleştirdi. Toplantıya konuşmacı olarak katılan Başkan Aras, “Doğasıyla, kültürüyle yozlaştırılan Bodrum’u tedavi altına aldık” dedi.

Bodrum Gündem Haber

Ortak İdealler Derneği tarafından gerçekleştirilen Meridyen Programı’nın kollarından biri olan, Bodrum Ticaret Odası (BODTO) Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen, “Ege’de Bir Sahil Kasabasına Yerleşmek: Bodrum” konulu toplantıya dernek üyelerinin yanı sıra Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras ve Bodrum Esnaf Sanayici ve İş Adamları Derneği (BESİAD) Başkanı Engin Kaplan, Akdeniz Ülkeleri Akademisi (Academia) Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Özay Kartal ve Semih Adıyaman katıldı.

Bir şehri ya da ülkeyi oluşturan toplumun her kesimini temsil eden kişilerin liderlik yetkinliklerini ortaya çıkarmalarını teşvik ederek bu liderlerin o şehrin ya da ülkenin yaşam kalitesini arttırabilecek değişimi başlatabileceklerine inanarak bir araya geldiklerini ifade eden Common Purpose (Ortak İdealler) Derneği Türkiye Genel Müdürü Ayşegül Yücel Gürerk toplantının açış konuşmasında, tek başlarına başarmalarının mümkün olamayacağı toplumsal projelerde farklı sektörlerden yöneticiler ile birlikte çalışarak sinerji yaratmayı amaçladıklarını söyledi.

Kürsüye davet edilen Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, konuşmasında, Bodrum’un bir cazibe merkezi olduğunu ve bu sebeple art niyetli birçok insanın bu güzel coğrafyadan faydalanmaya çalıştığını belirterek; “Bodrum yüzyıllardır doğasıyla, tarihi zenginlikleri ve iklimi ile bir cazibe merkezi haline geldi. Ancak cazibenin her zaman iyi bir şey olmadığının canlı örneği Bodrum’dur. 90’lı yıllardan sonra başlayan bozulma 2000’li yıllarda hızlanarak devam etti. Birçok insanın gözünü diktiği Bodrum’da kıyılar, tepeler vahşice betonlaşarak dere yatakları doldurulmuş ve kimsede bu olanlara dur dememiş. Yaptığımız son müdahaleler ve çalışmalarla bizler, o dev sözde ödüllü projelere, Bodrum’u hiç tanımayan projelere bakanlığımızla birlikte dur diyoruz.” dedi.

“İstanbul’u Bodrum’a getirmeye çalışırsanız Bodrum’un size vereceği bir şey yok” diyerek ilçeye yerleşmek isteyenlere uyarıda bulunan Başkan Aras sözlerine; “Bodrum kendi öz kültürü, doğası, turizm potansiyeli ile kendine yetiyordu. Biz bunları başka bir şeye çevirmeye çalışırsak yani İstanbul’dan bir markayı, Ankara’nın ya da Van’ın bir başka değerini kazandırmaya çalışırsak burada bir kaos oluşuyor. 2000 yılından sonra Bodrum’da yaşanan kaosun nedeni ve yaşanan kültürel yozlaşmanın nedeni budur bize göre. Önceden turiste ikramlarda bulunan insanların yerini şimdi zorla tişört satmaya çalışanlar aldı. Öte yandan herkesin kendi kabuğuna çekildiği Bodrum’da yüksek duvarlı, tel örgülü, elektronik güvenlikli siteler yer alamaya başladı. Bodrum normalde böyle bir kent değildi.” şeklinde devam etti.

Bodrum’a Gelenlerin Buranın Sakinliğine Alışması Gerekir…

Bodrum’a yerleşenler arasında, Bodrum’un değerine değer katmaya çalışan insanlar da bulunduğunu ifade eden Başkan Aras; “Bodrum’u, Cevat Şakir günlerine götürmemiz elbette imkânsız ama yapılaşmayı yavaşlattıktan sonra bir tedavi sürecine gireceğiz. Yapacağımız müdahalelerle Bodrum’u sağlıklı bir hale getireceğiz. Biz bir taraftan bununla uğraşırken birileri diğer taraftan hala Bodrum’u doldurmaya çalışıyor. Bodrum’a gelenlerin buranın sakinliğine alışması gerekir. İstanbul’da bir yerden bir yere giderken, markette sıra beklerken sürekli bir telaş içinde acele ederek süren bir yaşama var ama burası öyle değil. Büyükşehir yaşantısının alışkanlıklarını Bodrum’a getirmekle ilgili bir şey. Bodrum’a gelen insan buranın doğasına, tarihine, kültürüne, çevresine, denizine, insanına saygı göstersin biz bunu istiyoruz.” şeklinde konuşarak sözlerini tamamladı.

Bodrum’da sürdürülebilirlik, temel değerler ve turizm argümanları üzerine bilgiler veren Bodrum Esnaf Sanayici ve İş Adamları Derneği (BESİAD) Başkanı Engin Kaplan, konuşmasına soru cevap yöntemi ile devam etti. Bodrum’da yapılaşmanın çok yoğun olduğu ve bunun nasıl düzeltilebileceği sorusu üzerine Kaplan; “Bunu aslında biz yapıyoruz. Örneğin çöpler toplanmıyor diye şikâyet ettiğimiz kompozisyonda, çöpü atan bizleriz. Mikanos’a, San Torini’ye gidip o beyaz ev ve begonvillerin altında fotoğraf çekiliyoruz. ‘Şekerim aslında bej mi olsa sövelerimiz?’ ‘Duvarlarımızı Ankara’daki evin duvarları gibi mi yapsak?’ diyoruz ve yapıyoruz. Çok absürt bir şekilde bunları yapıp engellenmemesine kızıyoruz. Bu paradokstan çıkmamız gerekli. Bu sadece Bodrum’da değil, tüm Türkiye’de olan bir durum. Bu konuların engellenmesi açısından sayın Aras’ın enerjisini gördünüz. Biz de top tüfek yanındayız. Bodrum’un şu anki halini çok kötü bulmuyorum. Bir iş insanı olarak birkaç küçük nüans ile dünya çapında butik bir turizm merkezi olmaya çok yakın olduğunu görüyorum.” dedi.

Akdeniz Ülkeleri Akademisi (Academia) Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Özay Kartal ve Semih Adıyaman’nın “Bodrum’un Tarihi Mirası ve 3 Boyutlu Karya Uygarlığı” konulu sunumlarının ardından Ortak İdealler Derneği Türkiye Genel Müdürü Ayşegül Yücel Gürerk, konuşmacılara teşekkür ederek İstanbul’da bulunan Darülaceze sakini yaşlıların kendi elleriyle dokuduğu kilimleri takdim etti.

Meridyen Programı dahilinde Türkiye’nin farklı bir kentinde belirlenen konu üzerinde çalışmalar yapan Ortak İdealler Derneği üyeleri toplantı sonrasında Bodrum’un farklı noktalarını gezme fırsatı buldu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.