Bodrum Gündem

YAPAY ZEKA’YA BAŞKA BİR PENCEREDEN BAKMAK / Celal Gürsoy Bodrum Gündem yazıları…

Amerika ve Çin, 5G teknolojisinde dünya liderliğini ele geçirmek için savaşırken asıl amacın ne olduğunu hiç düşündünüz mü?

Tabi ilk akla gelen akıllı cihazların piyasadaki satış getirisi oluyor. Pasta çok büyük. Amerika’nın Çin kökenli Huawei’yi ekopolitik yollarla durdurma çabası yetersiz kaldıkça anlıyoruz ki ucuz eşya cenneti zannettiğimiz Çin, ileri teknolojide Amerika’yı geride bırakmış durumda. Huawei rakiplerinden daha önde gidiyor.

5G savaşında ikinci akla gelen kazanç günlük yaşantımızdaki aletlerin bu teknoloji ile uyumlu olabilmeleri zorunluluğu ile ortaya çıkıyor. Yani elimizdeki (daha yeni aldığımız) eski moda aletleri atıp yeni “akıllı” aletleri almaya yönlendiriliyoruz. Bu da dünya çapında tüm ev-mutfak-banyo-araba-ofis-fabrika vs ile ilgili kullandığımız tüm aparatların değiştirilmesi, yenilenmesi, yani muazzam bir taze para akışı anlamına geliyor.

Ancak bütün bunlar çok çok büyük cirolar olsa da neticede bir dalga olarak gelip gidecek, asıl büyük pasta bunların arkasında gizli.

Bundan sonra akıllandırılmış aletlerimiz sayesinde artık TALEP önceden bilinir hale gelecek.

Bilirsiniz ticaret bir ARZ-TALEP dengesidir.

“ARZ” bilinmektedir, bilinmiyorsa da aranırsa bulunur. Her firma ne ürettiğini yani piyasaya neyi arz ettiğini zaten mümkün olduğu kadar yüksek sesle duyurmaya çalışmaktadır.

Talep ise öyle değildir. Hangi evde hangi aletin eskidiğini, evin bütçesinin o aleti ne zaman yenileyebileceğini bilemezsiniz. Bir üretici olarak her an göz önünde bulunarak o talep çıktığında ilk önce ulaşılabilir olmak istersiniz.

Şimdi Yapay Zeka ile desteklenmiş ve günümüzdekinden binlerce kez hızlı olarak iletişimi sağlayacak olan 5G ile bizim TALEP’lerimizi önceden bilme savaşı başlıyor.

Artık devler bizim yaşamımızı en ince noktasına kadar analiz ederek ne zaman hangi markadan ne alacağımızı bilecekler.

Bu günlük yaşantımızdaki çikletten, araba zevkimize, seyahat tercihlerimizden çocuklarımızın eğitim hayatına kadar uzanan bir data savaşına sebep olacak.

Günümüzde bu bilgi depolama işinin küçük çaplı örneklerini çeşitli sektörlerdeki firmalar çaba harcayarak manuel olarak yapmaktalar.

Yakın gelecekte artık çoğunluğu fişlenmiş olan dünya nüfusun ne zaman ne almak istediği bilinecek ve üretim ona göre yönlendirilecek.

Tahmin edebileceğiniz gibi bu bilgi herkese açık olmayacak.

İşte Amerika ile Çin’in yakalamaya çalıştığı asıl büyük data budur: TALEP.

Talebin ne olacağını bilmek ticaret hayatını elde tutmak demektir.

Devler bu dataya sahipken bizler kaderimizmiş gibi yönlendirildiğimiz şekilde gittikçe fakirleşerek hayatımızı devam ettireceğiz.

Çünkü o teknolojiye sahip olanlar arasında yer alabilmek için çok geç kaldık.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.