Bodrum Gündem

Şehir Hastaneleri Değil Rant Hastaneleri

Şehir Hastaneleri Değil Rant Hastaneleri

TBMM Plan ve Bütçe Komisyon üyesi ve CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin Sayıştay raporları bulgularına göre “verilen hazine garantileriyle, vatandaşın cebinden, yandaş müteahhidin cebine direkt transit, dövize endeksli çekilen hat artık bir karadelik halini almış durumda” diyerek şehir hastaneleri sözleşmelerine dikkat çekti.

Bodrum Gündem Haber

Sayıştay denetim raporlarına göre, şehir hastaneleri sözleşmelerinde, görevli şirketin sorumluluğuna gidilebilmesi için kesinleşmiş mahkeme kararı şartı getirilirken, İdarenin sorumluluğuna gidilebilmesi için kesinleşmiş mahkeme kararı şartı getirilmemesi hakkaniyete ve kamu yararına aykırıdır diyen Girgin sözleşmeler ile adeta sen kazancına bak garanti benden denmiştir.

Yani bu şu  anlama geliyor; “Şirket’in  hareketinden veya ihmalinden kaynaklanan ve Kamunun malvarlığında oluşan maddi kayıp veya hasar için kesinleşmiş bir mahkeme kararı istenirken Kamu adına idarenin kusurundan dolayı yani devletten kaynaklanan kusurlardan dolayı, şirketin uğrayacağı zarar için mahkeme kararı aranamaz”.

Akıllara Ziyan Sözleşme

İnsanın böyle bir sözleşmeyi imzalaması için ya sözleşmeyi hiç okumamış olması lazım ya bu işten hiç anlamıyor olması, ya kafasına silah dayanarak zorla böyle bir sözleşme imzalatılması lazım,  ya da bazılarının buradan nemalanıyor olması lazım.Insan babasının oğlu olsa bu şartlarda bir sözleşmeye imza atmaz.

“Bu sözleşme içinde bir akıl mantık arıyorum ama bulamıyorum” diyen Girgin anlaşılan birileri bu ihalelerde alacağını almış, kamu yararı yararı var mı? kamu zarara uğratılıyor mu hiç bakılmamış bile.

Biraz Vicdan, Biraz İnsaf

Vatandaş şu pandemi döneminde, kirasını, sgk, bağkur primini, elektriğini,suyunu ödeyemez durumda iken, tahsil ettiğiniz vergileri nasıl bir vicdanla bu şekilde çarçur edebiliyorsunuz? diyen Girgin, nasıl olsa benim cebimden çıkmıyor, “benden sonrası tufan”anlayışıdır bu.Anlamak, anlamlandırmak mümkün değil diyerek tepkisini dile getirdi.

Dönemin Kapitülasyonu

2019 Plan bütçe görüşmelerinde Sağlık Bakanına defalarca sormamıza rağmen sözleşmelerin ticari sır denerek saklandığını söyleyen Girgin başında kamu yazmasına rağmen yabancı kreditörlerin finanse ettiği şehir hastanelerinin sağlık bakanlığına devredilmesi gerektiğini söyledi.

Olay bununla da bitmiyor diyen girgin yine Sayıştay raporlarına göre şehir hastanelerine ilişkin kullanım bedeli hesabında döviz cinsinden sağlanan kredilerle birlikte özkaynak tutarı için de döviz kuru güncellemesi yapılarak kullanım bedeline eklenmesi yönünde uygulama yapılmasına olanak tanınmış. Yasal olarak hesaplanacak kullanım bedellerinde sadece borçlanma oranında döviz kuru düzeltme katsayısının uygulanıp kullanım bedeline eklenmesi gerekirken şirketin sağlamak zorunda olduğu en az % 20 oranında öz kaynak tutarı için de döviz kuru düzeltme katsayısı uygulanmış.

Genel kamu uygulamalarına aykırı olarak Türk parası ile konulan sermaye tutarı da döviz kuru artışına karşı korunmuş.Adeta kapitülasyon sözleşmeleri imzalanmış.

Ne diyelim? Şirketler kazansın gerisi teferruat!!

 Doları Bırakın TL’ye Geçin!

Cumhurbaşkanının Doları  bırakın TL’ye geçin çağrılarını anımsatan Girgin iktidarın samimi olmadığını belirtti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.