Bodrum Gündem

Bodrum yurttaşların desteği olmadan bu yükü kaldıramaz

Bodrum bir turizm kenti. Bir kasaba. Ankara’dan görünen nüfusu 181 bin, gerçekte yerleşik nüfusu yaklaşık 250 bin, Salgın hastalık dönemindeki nüfusu yaklaşık 420 bin, normalleşme süreci ve sezon başı nüfusu 750 bin, Bayram ve Ağustos ayı beklenen nüfusu 900 bin ile bir milyon.

Nüfusu 180-200 bin civarında olan bir ilçe ile aynı kategoride değerlendirilen Bodrum’un idari ve yerel yöneticileri, üç ay boyunca bir milyon insanın çöpünü almak, suyunu, elektriğini, güvenliğini sağlamak, sağlık ihtiyaçlarını gidermek, rahat ettirmek ve kasabadan mutlu bir şekilde ayrılmalarını sağlamak zorundalar.

Son günlerde özellikle su ve çöp sorununa bir de elektrik kesintileri ve trafo patlamaları da eklenince yaşamını 12 ay boyunca Bodrum’da sürdürenler isyan bayrağını dikmeye başladı.

Haklılar mı?

Evet bence kesinlikle haklılar.  

Kiralar astronomik düzeylerde. Memur, işçi, doktor, öğretmen ve orta kademe yöneticiler bu kiralar karşısında bir an önce Bodrum’dan kaçmaya çalışıyor.

Bir süre sonra işverenler eleman bulamayacak. Denge bozuldu. Bu denge bozukluğu yakında kaosa dönüşecek.

Tehlike kapımızda farkında mısınız?

Günlerdir çöp konusunda bilgi topluyorum ve bu bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum. Yorum size kalmış.

Bodrum nüfusuna kayıtlı 181 bin yurttaş var. Ancak bu sayı Temmuz itibarı ile 750 bin civarında. Bu rakam atık miktarı ve su harcamaları baz alınarak ortalama bir tahmin.

Bodrum Belediyesi 4 bin 500 noktadan çöp topluyor. Bodrum Belediyesinin sorumluluğu çöpleri Büyükşehir Belediyesinin bertaraf noktasına ulaştırdığında tamamlanıyor.

Sonrası Muğla Büyükşehir Belediyesinin sorumluluğunda.

Kaynar mevkiiden Turgutreis’e kadar devam eden yol karayolları genel müdürlüğünün sorumluluğunda. Yani yol kenarı temizliği de karayolları işletme şefliğine aittir. Lakin Bodrum’da kara yollarına ait bir temsilcilik-şube-birim bulunmamaktadır. En yakın temsilcilik Milas ilçemizdedir. Ortakent – Yalıakavak yolu yine Kara Yolları Genel Müdürlüğü sorumluluğundadır. Yalıkavak – Gündoğan – Torba karayolu ise Muğla Büyükşehir Belediyesi sorumluluğundadır. Bununla beraber limanlar, meydanlar, sahil yolları ve karayolu temizliği de Muğla Büyükşehir’in sorumluluğundadır. Öğrendiğime göre buralarda 24 personel görevlidir. Ayrıca Cennet Koyu’da Orman İşletme Şefliği ’ne ait olduğu bilgisine ulaştım, ama o bölgede de muhatap yoktur.

Bu bilgiler ışığında; Bodrum Belediyesi “181bin nüfusa” hizmet verecek şekilde 483 personel, 102 farklı tip araç ile kent temizliği ile tek başına mücadele etmekte. Karayolları, Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Orman Genel Müdürlüğü’nün sorumluluk sahasında bulunan alanların temizliği de yine Bodrum Belediyesi tarafından yapılmakta.

Bodrum Belediyesi; zaten yetersiz olan iş gücünü, bu kurumların ilgisizliği yüzünden daha da yetersiz hale gelmiştir. Sonuç olarak ilgili kurumların Bodrum’da güçlü temsilcilikler oluşturularak, yeterli personel desteği ile dinamik bir yapıya kavuşturması elzemdir.

Bodrum sadece 181 bin nüfuslu bir ilçe değildir. Farklı bir bakış açısı ile destek sağlanmalıdır.

Diğer yandan da yurttaşların da sorumluluk sahibi olmaları ve bilinçlendirilmesi de çok önemlidir.

Çok çarpıcı bir örneği sizlerle paylaşmak istiyorum;

2 milyon iki yüz nüfusa sahip Paris’te 15 bin çöp konteynırı varmış.

Sizce resmi olarak 181 bin ama gerçekte 750 bin nüfusu olan Bodrum’da kaç çöp konteynırı vardır?

Tam tamına 12 bin çöp konteynırı mevcut.

Bu şu anlama geliyor; yeterince konteynır var ama yurttaşlar gelişigüzel ve istedikleri saatte çöplerini attıkları için düzen bozuluyor. Evsel atıklar gelişigüzel ve keyfe keder çöp konteynırlarına atıldığı için doğal olarak çöpler kokuyor ve çevreye rahatsızlık vermeye başlıyor. Bodrum Belediyesi bir günde tam 9 bin km. yol yapıyor ve 24 saat esasına göre çalışıyor. Buna rağmen hala çöp sorunu yaşanıyorsa, bu ve benzeri sorunlar ancak duyarlı ve bilinçli yurttaşları desteği ile çözümlenebilir.

Sonuç olarak sorunların çözümü için hepimizin elimizi taşın altına sokmak gibi bir görevimiz ve ödevimiz var.

Çünkü başka Bodrum yok…

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

  1. Ümit Şevket Taşkıran dedi ki:

    Ağzınıza Sağlık Fatih abi