Bodrum Gündem

Çevrecileri Milas-Akbelen ormanından çıkarıldı

İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğünün 04.08.2021 tarihli ve 12501 sayılı Genelgesi gereği ormanlara girişler 5 Eylül 2021 tarihine kadar yasaklandı. İddiaya göre; geçtiğimiz haftadan bu yana Milas Akbelen Ormanlarında yapılan ağaç kesimlerine karşı direnen çevreci yurttaşlar (10 Ağustos 2021 00:15) gece yarısı bu genelge gerekçe gösterilerek orman dışına çıkarıldılar…

Fatih Bozoğlu – Bodrum Gündem

Muğla İli sınırları içerisinde uygulanacak olan Ormana girişlerin yasaklanması kararına uymadıkları için Akbelen Ormanının kesimlerinin durdurulması için nöbet bekleyen on bir kişinin Milas Jandarma ekipleri tarafından orman dışına çıkarıldıkları bildirildi.

Nöbet bekleyen çevreciler orman dışına çıkartıldı…

Akbelen ormanlarının kesilmesine karşı 24 saat nöbet tutan çevrecilerin iddialarına göre; bölgeye gelen Milas Jandarma ekipleri on bir kişi oldukları bildirilen çevrecileri gözaltına almadan orman dışına çıkardılar. Orada bulunan çevrecilerden Volkan Çetin “Bizleri gözaltına almayı tercih etmediler ama sürükleyerek orman dışına çıkardılar. O bölgede şu ana ne oluyor ya da ne olacak bilemiyoruz…” dedi.

Yeniköy Kemerköy Termik Santrali Milas Jandarmaya şikayet edilmişti…

08 Ağustos tarihinde de Yeniköy Kemerköy Termik Santrali hakkında Milas Jandarma Komutanlığına şikayet dilekçesi verilmişti. Milas Jandarma Komutanlığına 08 Ağustos günü verilen şikayet dilekçesinde “Ülkemizin, çocuklarımızın, insanlığın geleceğini tehlikede olduğu iklim krizi ve Corona virüs’ler çağında;  termik santralci, yok edici  Yeniköy -Kemerköy A.Ş.nin üstelik de 170.000 hektar ormanımızın yandığı sırada,  Jandarma -Ormancı tüm kamu görevlileri  yangın söndürmeyle uğraşırken, fırsatı ganimet bilerek 100 ağacımızı kesmesi;  Anayasanın değişmez hükmü 3. maddesiyle koruma altına alınmış olan devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmaya teşebbüs ve  TCK 305. Md. “Temel Milli Yararlara Karşı Faaliyette Bulunmak Üzere Yarar Sağlama”,  suçudur”  ifadelerine yer aldı.

5 Eylül’e kadar Ormanlara giriş yasak kararı çıktı…

İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğünün 04.08.2021 tarihli ve 12501 sayılı Genelgesi ile ormanlara girişler 5 Eylül 2021 tarihine kadar yasaklandı. Muğla Valiliği tarafından yürütülecek olan 12 maddeden oluşan bu kararda; “Son günlerde ülkemizdeki birçok ilde orman yangınları yaşanması ve önümüzdeki günlerde İlimizde mevsimsel sıcaklık değerlerinin artacağı, buna dayalı olarak yüksek risk taşıyan meteorolojik şartların devam edecek olması nedeniyle orman yangınları ile mücadele konusunda ilave tedbirlerin alınmasına gerek duyulmuştur. Orman yangınlarıyla mücadele kapsamında; 1-6831 sayılı Orman Kanununun 74. maddesi ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 9. ve 66. maddeleri gereğince Muğla İli sınırları içerisindeki ormanlık sahalara 05/08/2021-05/09/2021 tarihleri arasında görevliler dışındaki kişilerin girmesi ve İlimizdeki ormanların çevresinde mola verilmesi, piknik yapılması mangal, semaver ve ateş yakılması yasaklanmıştır…” ifadeleri yer alıyor.

Orman yangınlarının önlenmesine yönelik sert tedbirler alındı…

Ormanlara girişlerin yasaklanması kararının bir bölümünde de “İlçelerimizde Kaymakamlıklarımız ve Orman Bölge Müdürlüğü koordinasyonunda genel kolluk ve orman kolluğundan oluşturulan denetim ekipleri etkin bir şekilde gözetim ve denetim yapacaklardır. Gerekli hallerde kaymakamlarımızın emriyle tüm kamu ve özel sektör imkanları kullanılarak yangına karşı etkili bir şekilde müdahale edilmesi sağlanacaktır…” şeklinde ifadeler yer alırken, bu karar Muğla İli sınırları içerisinde uygulanacağı ve belirtilen karar ve önlemlere aykırı hareket edenler hakkında 6831 sayılı Orman Kanunu, Türk Ceza Kanunu ve Kabahatler Kanunu uyarınca adli ve idari işlem yapılacağı da belirtilmiş.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.