Bodrum Gündem

Skolyozda 3 boyutlu skolyoz tedavisi (Schroth) uygulanıyor

Skolyozda 3 boyutlu skolyoz tedavisi (Schroth) uygulanıyor
16.03.2022
0
A+
A-

Acıbadem Bodrum Tıp Merkezi Fizyoterapisti Beste Hazal Gümüşçü, günümüzde çok yaygın görülen skolyoz tedavisinde uygulanan “schroth” yönteminin, eğriliğin ilerlemesini durdurabileceğini, azaltabileceğini, cerrahi gereksinimi ve ağrıyı ise azalttığını söyledi. Uzm. Fzt. Gümüşçü, klinik çalışmalarla başarısı kanıtlanan schroth yönteminin skolyoz tipi ve derecesi ile yaştan bağımsız olarak her hastaya uygulanabileceğine dikkat çekti.

Bodrum Gündem Haber

Acıbadem Bodrum Tıp Merkezi Fizyoterapisti Beste Hazal Gümüşçü, temel özelliği, omurganın sağ ya da sol tarafa doğru eğrilmesi olan skolyoz hakkında önemli bilgiler verdi. Gümüşçü, günümüzde yaygın olarak görülen bu ortopedik deformite vakalarının travma, doğumsal gelişim bozuklukları gibi bilinen nedenleri olsa da yüzde 80’inin nedeninin bilinmediğini söyledi.

Normal ve sağlıklı omurgada, omurların arkadan bakıldığında yukardan aşağıya yani boyun, sırt ve bel bölgelerinde düz bir hat şeklinde uzandığını belirten Gümüşçü, “Skolyozda ise omurlar sağa veya sola doğru yer değiştirir ve aynı zamanda kendi eksenleri etrafında döner. Bu nedenle üç boyutlu bir deformite (şekil bozukluğu) olarak tanımlanır. Skolyoz omurgadaki 10 derecenin üzerinde eğilmelere denir. Omurgada yana doğru eğilme C veya S şeklinde olabilir” dedi.

Bu Belirtiler Çıplak Gözle De Fark Edilebilir…

Skolyoz hastalarında ortaya çıkan belirtilerin, omurganın eğiklik derecesiyle değişkenlik gösterdiğine dikkat çeken fizyoterapist Beste Hazal Gümüşçü, dışarıdan da fark edilebilecek belirtileri şöyle sıraladı: “Skolyoz sorun olanlarda baş simetri ekseninden kaymış ve omuz seviyelerinde eşitsizlik görünür. Sırta bakıldığında sağ ve sol kürek kemiklerinin birbirinden farklıdır. Omurgadaki eğilme sebebiyle bel oyuntularının birbirinden farklı görünür. Kalça seviyelerinin biri diğerine göre daha yüksek görünebilir. Bacak boyu seviyesi birbirinden farklı olabilir.” Skolyozda erken tanı ve tedavinin altını çizen Uzm.Fzt. Gümüşçü “Birçok skolyoz ilerlemeden tespit edilirse cerrahiye gerek kalmadan tedavi edilebilir” dedi.

Schroth Yöntemi Bozulmuş Vücut Dengesini Düzeltmeyi Amaçlar…

Acıbadem Bodrum Tıp Merkezi Fizyoterapisti Gümüşçü, skolyoz hastaları için cerrahi tedavi yöntemleri söz konusu olsa da cerrahi olmayan schroth yönteminin öneminden bahsetti.

Katharina Schroth tarafından 1921’de Almanya’da bulunan yöntemin, egzersiz odaklı konservatif yaklaşımların başında geldiğine değinen Gümüşçü, “Skolyozun 3 boyutlu bir deformite olması sebebine dayanarak oluşturulan schroth yöntemi, bozulmuş vücut dengesini tüm düzlemlerde yeniden düzeltmeyi amaçlar. Hastaya özel egzersizler ve vücut farkındalığı sağlaması olarak iki temele dayanır. Dengesiz duruşun düzeltilmesi ve düzeltilmiş duruşun günlük yaşamda devamının sağlanmasını hedefler” diye konuştu.

Klinik Çalışmalarla İspatlandı…

Schroth yönteminin klinik olarak pek çok bilimsel çalışmayla ispatlandığını vurgulayan Acıbadem Bodrum Tıp Merkezi Fizyoterapisti Gümüşçü yöntem hakkında şunları söyledi: “Egzersizler, asimetrik germe, güçlendirme ve düzeltici nefes tekniklerinden oluşur. Düzeltici nefes alma tekniği skolyozdan etkilenen göğüs kafesinin şeklini değiştirmek için kullanılır ve schroth yönteminin en önemli yapı taşıdır. Egzersiz ve nefes tekniği fizyoterapist tarafından, eğriliğin şekline ve yönüne göre özel olarak düzenlenir. İlk olarak skolyozun tipine ve yönüne göre (c veya s, sağ veya sol) iç bükey kısmının genişlemesine imkan tanıyan özel pozisyonlamalar öğretilir. Terapist bu pozisyonlamalarda havlu, pirinç yastıkları vb. araçlardan yararlanır. Pozisyonlamalar öğretildikten sonra üç boyutlu schroth egzersizleri öğretilir. Egzersizler basitten zora doğru ilerler ve kişiye özeldir.”

Çocuk ve Erişkin Hastalarda da Kullanılıyor…

Gümüşçü, yöntemin, büyüme dönemindeki çocuklarda özellikle boy uzamasının hızlandığı dönemlerde artan kifoz ve skolyoz açılarının gerilemesi; erişkin hastalarda ise vücudu özellikle pelvisi merkezde toplayarak düzgün bir duruş sağlamak, omurga çevresi adaleleri germek, rahatlatmak ve kronik sırt ve bel ağrılarını minimale indirme amacıyla tercih edildiğini anlattı.

Kişiye Özel Tedavi Gerekiyor…

Schroth yönteminin yaş, skolyoz tipi ve derecesi gibi unsurlara bakılmaksızın her hastaya uygulanabileceğini belirten Acıbadem Bodrum Tıp Merkezi Fizyoterapisti Gümüşçü “Ameliyat sonrası da dâhil olmak üzere tüm skolyoz tedavi aşamalarında yardımcı olabilir. Önemli olan, tedavi hedeflerinin kişiye özel olarak belirlenmesidir ve egzersizlerin bu doğrultuda uygulanmasıdır” diye konuştu.

Omurga Destekleniyor, Ağrı Azaltılıyor…

Acıbadem Bodrum Tıp Merkezi Fizyoterapisti Gümüşçü, klinik çalışmaların schroth yönteminin, eğriliğin ilerlemesini durdurabileceğini, azaltabileceğini, cerrahi gereksinimi ve ağrıyı azalttığını, sağlık kapasitesinin ise arttırdığının altını çizerek şunları söyledi: “Postüral düzgünlüğünü arttırır, vücudun sırt, bel gibi çeşitli bölgelerinde oluşan ağrıları azaltır. Egzersizle ve özel solunum teknikleriyle kardiyopulmoner fonksiyonu arttırır, kaburgalarda ve kürek kemiklerinde oluşan asimetrileri düzeltir, omurgada oluşan eğriliklerin ilerlemesinin durdurur veya yavaşlatır, omurga deformitelerini düzeltir ve göğüs kafesi iç kaslarını geliştirir. Yöntem uzun bir tedavi sürecini gerektirebilir. Seans aralıkları genişletilerek hastalarımız ev egzersizleriyle beraber titizlikle takip edilir”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.