Bodrum Gündem

Mahalle Sakinleri, Aplengeç Parkına, Üç Fidan İsminin Verilmesi İçin İmza Topladı

Mahalle Sakinleri, Aplengeç Parkına, Üç Fidan İsminin Verilmesi İçin İmza Topladı

Milas’ın Hayıtlı Mahallesinde bulunan ‘Aplengeç Parkı’na, 6 Mayıs 1972’de idam edilen Deniz Gezmiş-Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın anılarının yaşatılması amacıyla “Üç Fidan” isminin verilmesi için Mahalle sakinleri tarafından imzalanan dilekçe, Milas Belediye Başkanlığına verildi.  

Bodrum Gündem Haber

Belediye Başkanlığına verilen dilekçede, 68 kuşağının gençlik önderleri Deniz Gezmiş-Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan için şu ifadeler kullanıldı: “Amerikan Emperyalizmine (6. Filoya) karşı verdikleri mücadele ile toplumda Anti-Emperyalist düşüncenin doğmasına; sömürüye-baskıya ve zulme karşı verdikleri mücadele ile toplumda Anti-Faşist düşüncenin oluşmasına, zihinlerde demokrasi ve özgürlük fikirlerinin filizlenmesine öncülük etmişlerdir.  Düzenledikleri tütün, zeytin, fındık, pamuk vb. üretici mitingleriyle köylünün uyanmasını sağlamışlar; fabrikalarda emek(artı değer) sömürüsüne karşı işçilerin yanında olmuşlardır.”

Tam Bağımsız Türkiye İdeali Uğruna…

Gezmiş ve arkadaşlarının, tam bağımsız Türkiye ideali uğruna ölüme gittikleri belirtilen dilekçede daha sonra şu ifadelere yer verildi: “1919-1922 yılları arasında Batılı Emperyalist ülkelere karşı Ulusal Kurtuluş/Bağımsızlık savaşımıza önderlik eden Mustafa Kemal Atatürk ve Kurucu Kadrolar, 29 Ekim 1923’de Bağımsız Türkiye Cumhuriyeti Devletini kurmuşlardır. 1923-1950 yılları arasında Milli Ekonomi modeli ile bağımsızlığını koruyan ülkemiz, 1950’den sonra ise Amerikan yardımları ve ikili anlaşmalarla, emperyalizme bağımlı hale getirilmiştir. Deniz Gezmiş ve arkadaşları, 1923’de Atatürk’ün kurduğu Bağımsız Türkiye’yi, 1968’de Tam Bağımsız hale getirebilmek için mücadele ettiler. Onlar bu idealleri uğruna, idam sehpasında bile ‘Kahrolsun Emperyalizm, Yaşasın Tam Bağımsız Türkiye, Yaşasın İşçiler Köylüler’ diyerek, ölüme gittiler.”

Üç Fidan’ın Anısı, Milas’ta Yaşatılmalı…

Dilekçenin son bölümünde ‘Aplengeç Parkı’na, ‘Üç Fidan’ isminin eklenmesi isteği şöyle dile getirildi: “Bizler aşağıda imzaları bulunanlar; 6 Mayıs 1972 tarihinde idam edilen Deniz Gezmiş-Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın mücadelesine saygı olarak, onların anılarını Milas’ta yaşatmak istiyoruz. Bu amaçla Hayıtlı Mahallesinde eski müzenin yanında olan, içinde bir lahit bulunan, Balavca Deresinin kenarındaki Aplengeç Parkı’na, mahalle sakinleri olarak, “Üç Fidan / Aplengeç Parkı” adının verilmesini arzu ediyor ve bunu belediyemizden talep ediyoruz.”

Onların Mücadelesiyle Bilinçlendik…

Aplengeç Parkına, ‘Üç Fidan’ isminin eklenmesi için hazırlanan dilekçeyi imzalayanlar arasında yer alan “Milas 78’liler” üyesi Ufuk Koçar şunları söyledi: “Bizlerin toplumcu düşünceye sahip olmasında, onların mücadelelerinin katkıları büyüktür. Onlar, 52 sene önce ülkemizin geleceğini önceden görerek, halkı için emperyalizme ve sömürüye karşı mücadele ettiler. Bu üç devrimcinin anılarının yaşatılması; biz 78 kuşağı ve daha sonraki kuşaklar için tarihsel bir sorumluluk ve görevdir. Bu nedenle Hayıtlı-Ahmetçavuş mahalle sakinleri olarak 83 imzalı dilekçemizi Milas Belediye Başkanlığına verdik.” 

Kaynak: Nevzat Çağlar Tüfekçi https://haberveinsan.com/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.