Bodrum Gündem

Bodrum Belediye Başkanı Aras: “Aşırı göç alıyoruz”

Ulusal ve uluslararası aktiviteleri ile adından söz ettiren Bodrum, İstanbul ve Ankara’yı kıskandıracak kadar mükemmel hazırlanmış bir organizasyona daha imza attı.

Etkinliği, Bodrum Belediyesi düzenledi. Bu yıl ilki yapılan “Bodrum Turizm Forumu”  geleneksel hale gelecek.

Evet, “mükemmel” diyorum.

Çünkü, yerli ve yabancı katılımcıların tamamı, konularına hakim , gerçek “Bodrum sever” ve “gerçek turizmcilerden” seçilmişlerdi.

Bodrum tanıtım videosu hariç Bodrum, muhteşem bir organizasyon ve misafirperverlik sergiledi.

Nijerya’lı sunucu, Aradhana Khowala, Bodrum’un “misfirperverliğinden” o kadar etkilendi ki, forumun sonunda, Belediye Başkanı Aras’a defalarca teşekkür etti ve “Tük misafirperverliği ile gurur duymalısınız” diyerek 3 günlük etkinliği kapattı.

Belediye Başkanı Ahmet Aras, forum süresince tüm konuşmacıları takip etti. Adeta, yerinden kalkmadan konuşmaların içinden Bodrum için uygulanabilir olanları not aldı.

Kapı aralığında karşılaştığımızda, bunlardan birinin, “kağıt ve katı atık toplama projesi” ile “şamandıra projesi” olduğunu söyledi. Aras, bir sene sonra yapılacak 2. Bodrum Turizm Forumu’na kadar bu projeleri gerçekleştirmek istediğini de ekledi

Yine sunucu Khowala, forum boyunca birkaç defa hiç böyle bir belediye başkanı görmediğini, Aras’ın “yerinden kalkmadan” dinlediğini ve “uyumadığını” da tekrarladı.  Khovala, bu tür forumlarda devlet adamlarının genellikle açış konuşmalarını yaptıktan sonra konuşmacıları dinlemeden salondan ayrıldıklarına hatta uyuduklarını da aktardı.

Başkan Aras gibi ben ve turizm-tanıtmacı olan eşim de tüm konuşmacıları, zevkle dinledik. Gün boyu dünya turizmi ve Bodrum turizmi Mavi ekonominin önemi, su kullanımında yapılabilecek tasarruf, çevrn ve kirlilik  ilgili pek çok konunun yanı sıra lüks kavramının israfla ilgisinin olmadığı tartışıldı. Think Thank masalarında katılımcılar, dünya görüşlerini ve araştırmalarını samimiyetle ortaya koydu.

Örneğin 2100 yılında, Ege Denizi’nin bir metre yükseleceği gerçeği karşısında, iklim krizi ile mücadelenin çok önemli olduğu konusunda  fikir birliğine varıldı.

 Konuşulanların tamamını bu sütuna sığdırmak mümkün değil. Bodrum Belediye Başkanı, bu forumda konuşulanların  tamamının bir rapor haline getirileceğini ve kamuoyu ile paylaşılacağını söyledi. Meraklılar o raporları okuyabilir.

Ben sadece Bodrum’u ilgilendiren konularda konuşulanları yorumlamaya ve aktarmaya çalışacağım. Bodrum’u sarmaya başlayan,  “lüks” kelimesinin ne olduğunu, “lüks turizmin” ne anlama geldiği konusunda kafa yordular. Başkan Aras da konuşmasında lüks kelimesini, “sadelik” olarak tarif etti. Ayrıca güleryüzlü olmanın insana kendini iyi hissettirdiğini de ilave etti.

Ayrıca turizmde, “kalite mi”, “kantite mi” sorusuna da yanıt arandı. Yani, Bodrum’a gelen, turist sayısı mı yoksa turizmin kalitesi mi önemliydi.

Bodrum’un sıkıntısı, yaz aylarında artan nüfusuydu.

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, “Bodrum’da aşırı nüfus artışı var” diyecekti, kapanış konuşmasında.

Forumu baştan sona takip eden ve notlar alan Aras, forumu kapatırken, Bodrum özelinde görüşlerini ifade etti.

“Bodrum, Türkiye’den daha fazla tanınan bir marka haline geldi” dedi Aras. “Bu nedenle aşırı göç alıyoruz” diye ekledi. Sonra da şöyle devam etti:

“Yatırımcı göçü alıyor. Aşırı nüfus artışı var. En büyük problem bu. Yanlış anlaşılmasın, su ve çöp sorunu nedeniyle 2. konutlar sıkıntıya sokuyor. Kimseye ‘gelmeyin’ diyemiyoruz, yasaklamıyoruz.  Böyle söyleyince yanlış anlaşılıyoruz. “

Forumun sonunda Gazeteci Cem Seymen’in, “ikinci dönem belediye başkanlığı” ile ilgili sorularını cevaplandıran Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, “Alt yapı sorunları çözülmüş yönetilebilir bir Bodrum ve kültür ve sanatla bezenmiş bir kent yaratmak istiyorum.” dedi.

Maalesef, Ulusal medyada yankı bulmayan, Bodrum Turizm Forumu’nu izleyince Bodrum’un, adım gibi “Emin ellerde”, Bodrum’un da uluslararası organizasyonları ile iyi yolda olduğuna inandım.

 

 

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.