Bodrum Gündem

Dünya Gazetesi 17 Ekim 2022 TÜRKİYE EKONOMİ GÜNDEMİ

Dünya Gazetesi 17 Ekim 2022 TÜRKİYE EKONOMİ GÜNDEMİ

Türkiye’nin en saygın, en güvenilir ekonomi gazetesi olan Dünya Gazetesi‘nin 17 Ekim 2022 gündem özeti…

Savaşın uzamasıyla birlikte, Rus vatandaşlarının Türkiye’de kurduğu şirket sayısında da hızlı artış yaşanıyor. Geçmiş yıllarda ortalama 100 civarında seyreden Rus sermayeli şirket kuruluşları, 2020’de 115, 2021’de ise 177 düzeyindeydi. Savaşın başlamasından kısa süre sonra, Rusya vatandaşlarının konut alımlarının yanı sıra Türkiye’de şirket kuruluşlarında da hızlı bir artış dikkat çekiyor. Rus sermayeli şirket sayısı bu yılın ilk 8 ayında 729’a ulaştı. Haberin detayı

Bazı bankaların döviz bozdurma yükümlülüğünden önce getirilen ve harcanan dövizin tekrar bankaya yatırılmasını istediği, yatırmayanları savcılığa bildirdiği kaydediliyor. Bu yılbaşından itibaren ihracat gelirlerinin belirli bir kısmının bozdurulması zorunluluğu getiren uygulamanın geriye doğru yürütüldüğü anlaşılıyor. Haberin detayı

OSD eylül ayı verilerine göre; otomotiv üretimi yıllık yüzde 20,5 artışla 128.872 adet oldu. Bu yılın ilk 9 ayında toplam otomotiv üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4 artarak 962 bin 18, otomobil üretimi ise paralel seyrederek 571 bin 6 seviyesinde gerçekleşti.

Sakarya, İzmir, Adana ve Kocaeli’de kurulacak dört tesis proje bazlı devlet yardımı kapsamına alındı. Sakarya’da hibrit otomobil ve batarya üretim, İzmir’de güneş paneli, Adana’da bulaşık makinesi kapsülü ve Kocaeli’de maleik anhidrit üretim tesisleri proje bazlı devlet yardımı kapsamına alındı. Resmi Gazete’nin 15 Ekim tarihli sayısında yayımlanan 4 ayrı Cumhurbaşkanı kararında ilkine göre, Toyota Otomotiv tarafından hibrit ve şarj edilebilir hibrit otomobil ve batarya üretim tesisi, çeşitli vergi, enerji ve prim desteklerini içeren proje bazlı devlet yardımı kapsamına alındı.

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Alfred Kammer, Türkiye’de enflasyonu düşürmek için daha sıkı maliye ve para politikası uygulanması gerektiğini belirterek, “Bu da faiz oranlarının arttırılması anlamına geliyor” dedi. TCMB faiz kararını perşembe günü açıklayacak. Piyasalar politika faizinin 100 baz puan indirimle yüzde 11’e çekilmesini bekliyor.

Çin Merkez Bankası bu sabah gerçekleştirdiği 1 yıl vadeli kredi kolaylığı operasyonu ile finansal kuruluşlara 500 milyar yuan verdi. Banka, bu operasyonda orta vadeli kredi kolaylığı (MLF) faiz oranını yüzde 2,75 seviyesinde tuttu.

Yeni hafta bütçe rakamlarıyla başlıyor. Yurt dışında öne çıkan bir veri bulunmazken, ABD’den gelecek New York Fed imalat endeksi takip edilecek. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay‘ın, 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi sunumu da gündemde bulunuyor.

PİYASALARDA BU SABAH
DOLAR/TL18.5760
EURO/TL18.1028
EURO/DOLAR0.9745
ALTIN (ONS)1.650
ALTIN (GRAM)985
BRENT PETROL92.39

DÜNYA’nın bugünkü manşeti

Savaş, Rus sermayesini Türkiye’ye yönlendirdi

Ukrayna Savaşı sonrası Rus şirketlerin Türkiye’ye ilgisi her geçen gün artıyor. Yılbaşından bu yana Rus sermayeli şirket açılışları adeta patlarken, özellikle nisan ayı itibariyle şirket kuruluşlarının hızlandığı görülüyor.

Kaynak: https://www.dunya.com/ekonomi/savas-rus-sermayesini-turkiyeye-yonlendirdi-haberi-671898?utm_campaign=dunya-bulten&utm_source=setrow&utm_medium=ebulten-17-10-2022

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.