Bodrum Gündem

Girgin’den Tarım Bakanına “Çizmeli” Sorular

Girgin’den Tarım Bakanına “Çizmeli” Sorular
01.11.2022
0
A+
A-

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda dün Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2023 görüşmeleri yapıldı. Görüşmelerde, CHP Muğla Milletvekili ve Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Süleyman Girgin, tarım danışmanlarının ücret sorununu ve ziraat mühendislerinin atanma sorununu gündeme getirdi. Girgin, tarım danışmanlarının çizmeli eylemine gönderme yapmak için konuşmasını bir çift çizme ile yaptı.

Bodrum Gündem Haber

CHP Muğla Milletvekili ve Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Süleyman Girgin açıklamasında şunları söyledi:

Tarım Danışmanlarının Sesine Kulak Verin!

“Sayın Bakan, tarım danışmanlarının sesine kulak verin. Bu çizmeleri niye getirdiğimi belki merak ediyorsunuzdur. Geçen hafta ülke genelinden gelen tarım danışmanları çizmeyle protesto eylemi yaptı. Serbest ya da ziraat odaları, kooperatifler ve birlikler bünyesinde çalışan tarım danışmanlarına tarımsal yayım ve danışmanlık desteği olarak 2022 yılında yıllık 52 bin lira fiyat biçildi. Cumhurbaşkanlığı Tarımsal Destekleme Kararı’nda bu ücretin 72 bin liraya yükseltilmesi mali kayıpları ve sorunu çözmekten uzaktır. Aylık 6 bin lira, vergiler düşünce yine asgari ücretin altında kalıyor. Destek miktarı yeni bir düzenleme ile derhal artırılmalıdır. 2 taksit yerine yılbaşında ödenmelidir.

Alınteri Ödemeye Gelince Cimriliğiniz Tutuyor

Çalışırken sırtlarındaki deriyi alıyorsunuz ama sıra alın terini ödemeye gelince cimriliğiniz tutuyor. Destek miktarını artıracak mısınız?

Sözleşmeli personelin iş güvencesi yoktur. Bu güvencesizliğin yarattığı işten atılma ve yeniden işsiz kalma korkusu ve geleceğini planlayamama endişesi, kişinin çalışma şevkini kırmakta ve iş veriminin düşmesine neden olmaktadır. Tarım danışmanları kısa süreli sözleşmeler üzerinden işsiz kalma korkusu yaşamakta, geleceklerini planlayamamaktadır.

Kamucu Tarım Politikaları İçin Kamuya Ziraat Mühendisi Alın!

Tarım sektöründeki sorunların köklü çözümü için; kısa, orta ve uzun vadede, ülkemizdeki ithalat kolaycılığına dayalı ekonomi politikaları yerine üretim ekonomisini, sermaye öncelikleri yerine kamusal çıkarları, lüks ve savurganlığa dayalı yönetim anlayışı yerine tasarrufları, gündelik politikalar yerine planlı kalkınmayı önceleyen anlayışın bir an önce yaşama geçirilmesi gerekmektedir.

Bugün daha etkin, verimli, üretime dayalı yeni istihdam olanakları yaratan bir tarımsal kamu yönetimine, işsizlik sorununa duyarlı bir kamu istihdam politikasına gereksinim vardır.

Yılda 5 Bin Mezun Var Ama Alım Yok

Her yıl 5 bin ziraat mühendisi mezun olurken ve 40 bin ziraat mühendisi KPSS’ye girmişken niçin arazide çalışmak için toplu mühendis alımı yapmıyorsunuz, yeni kadrolar açmıyorsunuz?

Kamuda güvencesiz sözleşmeli değil, kadrolu atama yapacak mısınız?”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.