Bodrum Gündem

Kâbus Gibi

Muğla’da elektik parasını ödeyemeyenlerin sayısı artıyor.

Enerji Bakanı Dönmez, Muğla’da borcunu ödeyemediği için elektriği kesilen evlerin sayısının son üç yılda, 220’den, 9 bin 356’ya yükseldiğini söyledi.

Emin Varol/Ankara

Yeni yılın ilk enflasyon rakamının açıklandığı gün, Muğla’da, borcunu ödeyemediği için elektriği kesilenlerin sayısının yüzde 4 bin yükseldiği ortaya çıktı.

TÜİK rakamlarına göre Ocak ayı enflasyon rakamı yıllık, yüzde 57,68 olarak açıklandı. Bağımsız enflasyon araştırma grubu ENAG’a göre ise enflasyon rakamı TÜİK’in iki katından yüksek. Yani, yüzde 121,62.

Bu enflasyon rakamlarının açıklandığı gün, Enerji Bakanı Dönmez, Muğla ile ilgili resmi bir bilgiyi paylaştı:

“Muğla’da, borcunu ödeyemedikleri için elektrikkleri kesilen, karanlığa mahkum edilen evlerin sayısı giderek artıyor”

Bakan Dönmez, bu resmi açıklamayı CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay’ın sorularını yanıtlarken yaptı.

Erbay, bir süre önce Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne verdiği soru önergesiyle, Muğla’da borcunu ödeyemediği için elektriği kesilen abone sayısını sordu.

Kaç kişinin Lambası (Ampul) söndü..

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez bu soruya verdiği belgeli ve resmi yanıta göre, korkunç gerçek ortaya çıktı:

“Muğla’da elektrik faturasını ödeyemeyen mesken abone sayısının yüzde 4 bin, faturasını ödeyemeyen çiftçi-abone sayısının yüzde 3 bin 441, borcunu ödeyemediği için elektriği kesilen ticari işletme sayısı ise yüzde 682 arttı.”

Yıllara göre artış.

Enerji Bakanı Dönmez’in verdiği bilgiye göre, Muğla’da 2019 yılından bu yana yoksulluk arttı.

Bakan Dönmez’in verilerine göre, Muğla’da son 3 yılda borcunu ödeyemediği için elektriği kesilenlerin sayısındaki artış şöyle:

2019 yılında: Muğla’da elektriği kesilen mesken abone sayısı 220, ticari işletme abone sayısı 428, tarımsal sulamada elektriği kesilen abone sayısı ise 24.

2020 yılında:  Elektriği kesilen mesken sayısı 5 bin 159’a, tarımsal sulamada elektriği kesilen abone sayısı 532’ye,  aboneliği kesilen ticari işletmelerin sayısı 4 bin 817’ye yükseldi

2021 yılında: Elektriği kesilen mesken sayısı 9 bin 356’ya, tarımsal sulamada elektriği kesilen abone sayısı 850’ye, ticari işletmelerde elektriği kesilen abone sayısı 3 bin 350 oldu.

Öte yandan borcunu ödeyemediği için 2020 yılında yedi, 2021 yılında ise dokuz sanayi tesisinin elektriği kesildi.

AKP yoksulluğa mahkûm etti

Bu rakamlar karşısında şaşkınlığını saklamayan CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay, rakamların “ AKP iktidarının yurttaşları sürüklediği yoksulluğu ortaya koyduğunu” belirterek “Yanlış ekonomi politikaları sonucunda, AKP’nin yoksulluğa mahkum ettiği binlerce yurttaşımız en temel ihtiyacı olan elektriğe bile erişememektedir” dedi. Erbay şöyle devam etti:

Bakanlık verileriyle ortaya çıkan bu tablo aslında AKP iktidarının, yurttaşlarımızı nasıl yoksullaştırdığının vesikasıdır. Muğla’da binlerce yurttaşımız faturalarını ödeyemediği için evinde ve iş yerlerinde elektriksiz kalmış durumdadır.

İktidar olduğumuzda hiç bir yurttaşın, hiçbir hanenin ne elektriği ne doğalgazı ne de suyu kesilecek. Sosyal devlet, onların yanında olacak. Ortak Politikalar Mutabakat Metni’nde de açıkladığımız gibi elektrik faturaları üzerindeki yükü hafifleteceğiz. Enerjiye erişim hakkı kısıtlı olan yoksullar ve dezavantajlı yurttaşları destekleyeceğiz.”

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.