Bodrum Gündem

Deprem Bölgesinde Yaralar Hala Sarılmadı

Deprem Bölgesinde Yaralar Hala Sarılmadı

CHP’li Yalıkavak Eski Belediye Başkanı Mustafa Saruhan, 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve on ili etkileyen deprem felaketinin ardından bölgeye giderek incelemelerde bulundu.

Bodrum Gündem Haber

CHP’li Yalıkavak Eski Belediye Başkanı Mustafa Saruhan yaptığı açıklamada izlenimlerini şöyle anlattı:

“Deprem felaketinin üzerinden 37 gün geçmiş olmasına karşın koordinasyon eksikliği sürüyor ve halen vatandaşlar en temel gereksinimlerinden mahrum. Hala çadır sıkıntısı var. Temiz su ve hijyen ihtiyacı büyük sorun. Depremin yarattığı felaket sorunlar hızlı bir şekilde çözülemediği için katlanarak artıyor. CHP’li belediyeler, sosyal demokrat belediyecilik anlayışıyla hiç kimseyi ayırmadan sorumluluklarını yerine getiriyor. Emekleri takdir edilmesi gerekirken bazı engellemelerle karşılaştıklarını görüyoruz. Depremzede vatandaşlarımız başlarını bir çatının altına sokmadan normalleşemeyiz.

Uzmanlar depremin maliyetinin 126,3 milyar dolar olduğunu belirtiyor. Bu yükün altından kalkmak için acil eylem planı oluşturulmalı. Ancak daha çadır sorunun çözülemediğini görüyoruz. Önemli bir istihdam sorunu ortaya çıkacağı kesin. Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, acil ve uzun vadede yapılması gerekenleri açıklamıştı. Ancak görüyoruz ki tek bir adım atılmış değil. 

Devlet mekanizmasının çalışması için kısa vadede yapılması gerekenleri şöyle sıralayabiliriz: Müteahhitliğin kriteri olmalı, temel ilkeleri olmalı. Mesleki sorumluluk sigortası getirilmeli. Yapı denetim elemanları denetlenmeli. Binaların bir kimliği olmalı. Okullar, hastaneler, AVM’ler, konser salonları halkın toplu olarak gittiği yerlerin deprem güvenliği sertifikası olmalı. Kızılay, AFAT, DASK gibi yeniden yapılandırılmalı. Merkezi yönetimin ve yerel yönetimlerle iş birliği objektif kurallara bağlanmalı. Depremdeki yıkılan binalar için özel ihtisas mahkemesi kurulmalı. TSK’nın afet sırasında neler yapacağı bir protokole bağlanmalı. Toplanma alanları asla imara açılmamalı.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.