Bodrum Gündem

DSP Genel Başkanı Aksakal, Emin Varol’la Samimi Konuştu

DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, aday listelerinin YSK’ya verildiği son gün, Cumhur İttifakı trenine bindi.

Aksakal, aslında bir gün önce DSP Genel Merkezi’nde ağırladığı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve arkadaşlarından teklif bekliyordu.

Kemal beyin, “CHP listelerinden DSP’yi Meclis’e taşıyalım” demesini bekliyordu. Çünkü daha önce Kılıçdaroğlu’nun kurmaylarına, “DSP’yi Meclis’e taşıyalım” demişti,

Ancak, 45 dakikalık görüşmede Kemal Bey bu konuya, milletvekili adaylığı konusunda hiç girmedi. Hatta Cumhurbaşkanlığı seçimi için oy bile istemedi.

Peki, bu görüşmede ne konuşuldu?

Görüşmenin ilk 20 dakikasında, çay ve kahveler içilirken Denizli sohbeti yapıldı. İki genel başkan yardımcısı ve Denizli’den komşu olan Gülizar Biçer Karaca ile Hasan Erçelebi’nin Denizli üzerine yorumları dinlendi. Geriye kalan 25 dakikada, soğan-sarımsak fiyatları, deprem bölgesindeki çalışmalar ve çoluk çocukların sağlıkları konuşuldu. Seçim atmosferinde olunmasına rağmen adaylar, listeler, oy oranları gibi hiçbir şey konuşulmadı.

Oysa DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, “DSP’yi Meclis’e taşıyabilmek “ için CHP liderinden teklif bekliyordu. CHP’den böyle bir teklif gelmesi halinde ”evet” demeye kendini hazırlamıştı.

Ancak hayal kırıklığına uğradı.

Aynı gün akşam kendisinden randevu isteyen AKP kurmaylarına “evet” dedi. Böylece kendisi dâhil 3 DSP’liyi parlamentoya sokma sözü aldı.

“CHP’den teklif bekledik, gelmedi”

DSP Genel Başkanı Önder Aksakal’la sohbete buradan başlıyoruz:

DSP GENEL BAŞKANI ÖNDER AKSAKAL: DSP’nin parlamentoda olması gerekiyordu. Başka seçeneğimiz yoktu. Benim barajı aşacak Yüzde 7’yi geçecek bir gücüm yok.

EMİN VAROL: Kemal beye, “DSP parlamentoda olmalı demediniz mi?

DSP GENEL BAŞKANI ÖNDER AKSAKAL: Kemal beyin kurmaylarına daha önce defalarca, “ Biz de Meclis’te olmak istiyoruz” dedik.

EMİN VAROL: Peki, CHP lideri size niye gelmiş, ne konuştunuz?

DSP GENEL BAŞKANI ÖNDER AKSAKAL: Her şeyin bitmesine, listelerin YSK’ya verilmesine bir gün kala geldi. Çay, kahve içmeye gelmiş. Çayını içirdik, gönderdik. Teklif değil, muhabbeti de olmadı. Hiçbir şey sormadı. Kemal bey bize, “siz aday çıkarmadınız. Meclis işini ne yapıyorsunuz?” diye sorsaydı biz de kendisine;  “Parlamentoda yer almak isteriz. 3 defa devleti yönettik. Biz de parlamentoda yer alıp demokrasi için Türkiye’nin geleceğini yönetecek deneyimlerimizi parlamentoya aktarmak isteriz” derdik.

O’nun da bize, “size destek olalım, listeye koyalım” demesi lazımdı. Ama öyle bir şey demedi. Kendisine oy bile istemedi. Oysa 2015 yılında, “DSP’yi kapatın gelin” diyen kendisiydi.

Burnundan kıl aldırmadı. Mahalle baskısı yapmak için gelmiş. Böyle bir muhabbet yok.  45 dakikalık görüşmede, siyasetin dışında her şey konuşuldu. Oy bile istemedi. “Gelin milletvekili adayı yapalım” da demedi.

45 dakikanın 20 dakikasında, Denizli’den komşu olan Hasan Erçelebi ve Gülizar Biçer Karaca ile sohbet edildi. Sonra soğan- sarımsak konuşuldu. Ardından deprem bölgesi… Sonunda “çocuklar nasıl, ne yapıyorlar” denildi ve hadi Allahaısmarladık diyerek gittiler. ABD ve HDP bizi istemedi.

EMİN VAROL: Bu görüşmeden sonra mı Cumhur İttifakı’na katılmaya karar verdiniz?

DSP GENEL BAŞKANI ÖNDER AKSAKAL: Aynı gün akşam 22.30 da AKP Genel Merkezi’nden arayarak randevu istediler. Ertesi gün de bize geldiler. AKP’liler bize, “dünkü (CHP ziyareti) açıklamanızı çok önemsedik. Bu açıklama yurt dışı basında da yankı buldu” dediler ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan şu mesajı getirdiler:

“Sayın Cumhurbaşkanı bize talimat verdi. ‘Gidin DSP ile konuşun. Bunlar duruşlarını hiç bozmadılar. Başında ne söylüyorlarsa şimdi de aynı şeyi söylüyorlar. Parlamentoda böyle bir partinin olmasında yarar var. Eğer bizimle yola girmek isterlerse, bir hazırız.”

Bize milletvekili teklif ettiler, 3 vekil verdiler. Böylece Parlamentoda DSP de yaşatılacak.

Hüda Par manipüle ediliyor. Türkiye’de Hizbulllah yok”

EMİN VAROL: Hüda Par’la aynı ittifakta olmak siz rahatsız etmiyor mu?

DSP GENEL BAŞKANI ÖNDER AKSAKAL: Hüda par konusu da bana göre manipüle ediliyor.  Türkiye’de Hizbulah terör örgütü yok ki. DSP, 1999 yılında iktidara geldikten sonra, hem Hizbullah hem de PKK terör örgütünü bitirdi. Hepsinin elebaşlarını yakaladı, adalete teslim etti. Hizbullah da bir daha toparlanamadı.

“Türkiye’de Arap Baharı yaşatılmak isteniyor”

EMİN VAROL: “Ben aleviyim” sözünü nasıl değerlendiriyorsunuz?

DSP GENEL BAŞKANI ÖNDER AKSAKAL: Her şeyden önce gereksiz bir söz. Yarın birisi kalkar çerkezim, arapım, süryaniyim derse ne olacak? Bana göre bilinçsiz söylenmiş bir söz değil. Bilinçli ve kasıtlı söylenmiş bir söz.

ABD, “Arap Baharı” ile devşirmek istedikleri ülkeleri böyle devirdi. Bu Fas, Tunus, Cezayir ,Yemen ve Irak’ta hep böyle ola geldi. Arap baharı Suriye’de de bitti. Sıra Türkiye’ye geldi. Allah göstermesin, Türkiye’de de bir “Arap baharı” yaşatmak istiyorlar.

Sayın Kılıçdaroğlu da, “sana söz veriyorum, yine baharlar gelecek” diyor. Ne baharı olduğunu oradan göreceğiz bakalım.

“Recep beyin Kur’an-ı Kerim’i sallaması doğru değildi”

EMİN VAROL:  Erdoğan, Seccade olayını seçim malzemesi olarak kullanmaya başladı. Sıra Alevi kimliğine gelecekti. Kemal bey bunu söyleyerek bu söylemin önünü kesmiş olamaz mı?

DSP GENEL BAŞKANI ÖNDER AKSAKAL:  Bana göre zorlama bir yorum. Bizde bir dua ediş şekli vardır. Adıyaman’da  “Fatiha bilmiyor” diye protesto edildiği gün, Kılıçdaroğlu’nun dua edişine dikkat ettiniz mi? Duayı, elini yüzüne götürerek bitirmedi. Çünkü niyeti yoktu zaten. Niyeti görüntü vermekti. İnandığı için değil ya da inanarak yaptığından değil, samimiyet çok önemli.

EMİN VAROL: Recep bey 2014 seçimlerinde meydanlarda Kur’an-ı Kerim’i sallamış, Kemal beyi Alevi kimliği üzerinden eleştirmişti.

DSP GENEL BAŞKANI ÖNDER AKSAKAL: Doğru muydu?

EMİN VAROL: Size göre…

DSP GENEL BAŞKANI ÖNDER AKSAKAL: Değildi, o da doğru değildi.

EMİN VAROL: Şimdi yapabilir mi?

DSP GENEL BAŞKANI ÖNDER AKSAKAL: Yapamaz. Tahmin etmiyorum. Geçmişin yanlışlarını bugün, kullanmak da doğru değil.

“Erdoğan Kimlik Siyaseti yapmamalıdır”

EMİN VAROL: Yani, Erdoğan kimlik siyaseti yapamaz, yapmamalıdır diyorsunuz.

DSP GENEL BAŞKANI ÖNDER AKSAKAL: Yapmaz diye düşünüyorum, yapmamalıdır.

EMİN VAROL: Yaparsa ne siz ne yaparsınız?

DSP GENEL BAŞKANI ÖNDER AKSAKAL: Olmayan şeye yorum yapamam…

EMİN VAROL: Seccade olayı yaşandı. Cumhurbaşkanı, ertesi gün hediye edilen seccade üzerinden siyaset yapmaya başladı.

DSP GENEL BAŞKANI ÖNDER AKSAKAL: “Bana seccade hediye edin” de, ben de şöyle konuşayım dememiştir herhalde  Sayın Cumhurbaşkanı,  yorum yapamam.

EMİN VAROL: Seccade size göre kutsal bir şey mi?

DSP GENEL BAŞKANI ÖNDER AKSAKAL: Ben din adamı değilim. Seccade, değer yargıları içinde önemli bir ayrıntı. Biz olsak öyle bir odaya ayakkabı ile girmeyiz. Eve girerken bile ayakkabılar çıkartılır.

EMİN VAROL: Bayram Namazını Sultanahmet Camii’nde birlikte kıldınız. Siz de Erdoğan’ın yanındaydınız. Kürsü kurulmuş, mikrofon getirilmiş. Cami avlusunun kullanılmasını nasıl değerlendirdiniz?

DSP GENEL BAŞKANI ÖNDER AKSAKAL: Ben oradaydım izledim. İnsanların, kamplara bölünmesini sağlayacak bir siyaset hiçbir tarafta yapılmamalı ama yapılıyor maalesef. Cumhurbaşkanının, “filancayı yuhlayın” diye bir konuşma yaptığını zannetmiyorum.

“Erdoğan 1. turda seçimi alır

İmamoğlu ve Yavaş monte edilmeseydi Tayyip Bey fark yapardı.”

EMİN VAROL:  14 Mayıs seçim sonucu ile ilgili bir tahminde bulunur musunuz?

DSP GENEL BAŞKANI ÖNDER AKSAKAL: Cumhurbaşkanı Erdoğan 1. turda seçimi alır. Kaybettiği gücü CHP eliyle tamamlayacaklar görürsünüz. Belediye başkanları İmamoğlu ve Yavaş, Kılıçdaroğlu’na monte edilmeseydi Tayyip bey farkı açardı. Parlamento seçimlerinde de CHP aradığını bulamayacak.

EMİN VAROL: Siz de eski bir “dev-solcu”sunuz.

DSP GENEL BAŞKANI ÖNDER AKSAKAL: Evet, ben de dev-solcuydum. 12 Eylül faşizminin neticelerinden bir tanesiydi o. Ben sol görüşlüyüm, solcuyum. Hala da solcuyum.

EMİN VAROL: Teşekkürler.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.