Bodrum Gündem
TANDOĞAN UYSAL

TANDOĞAN UYSAL

Tandoğan Uysal; 1985 yılında Anka Haber Ajans’ında muhabir olarak başlayan basın hayatı sırasıyla, Ulusal Basın AJANSI (UBA) Anadolu Ajansı İsveç Bürosu ve Hürriyet Gazetesi’nde 25 yıl süren İsveç Temsilcisi olarak çalıştı. İsveç Devlet Radyosu Türkçe bölümünde serbest gazeteci olarak çalıştı.

    Bodrum’da zenginin lahmacun fiyatı bu yıl 1.000 TL olursa hiç şaşmayın!

    2 yıl önce halkın alışveriş yaptığı pizza restoranlarında 27-55 aralığındaki pizza fiyatları 3 haneli,  100 ve 100’ün üzerine çıkmışsa, ülkenin geldiği ekonomik koşulları siz düşünün.

    -Bodrum’da zenginler ve seçkinlerin pizza fiyatı ne olacak?

    Türkiye’nin en popüler tatil beldelerinden olan Bodrum’da artan fiyat artışları ile bakalım bu sene zenginlere ve seçkinlere yönelik lahmacun fiyatı hangi fiyat aralığına oturup ülke gündemine oturacağı da merakla bekleniyor.

    -Lahmacun fiyatı deyince artık Bodrum çağrışım yapıyor.

    Son yıllarda Türkiye’nin en popüler turizm beldesi Bodrum, lüks restoranlarında satılan rekor fiyatlardaki lahmacunun fiyatları ile de ülke gündemine oturmuştu.

    -Oysa Bodrum’da her keseye uygun lahmacun fiyatına var

    Zengin zümre için belirlenen 1 adet lahmacun fiyatı ne kadar Bodrum’a pahalılık imajı yaratsa da, aslında Bodrum’da halk için servis yapan lahmacun restoranlarında fiyatlandırma piyasa koşullarında belirleniyor. Bodrum için yaratılan pahalı lahmacun imajı aslında Bodrum’un popülerliğinden kaynaklanıyor.

    Tabiatıyla ne kadar pahalı Bodrum tatil imajına pahalı lahmacun imajı yaratılsa da Bodrum’da her keseye göre lahmacun, pide ve pizza satılan yerlerde var.

    -Ancak artık her şey pahalılandı

    Geçen sene ve bu sene her ürüne gelen aşırı artışlar maalesef 2 haneli fiyatlandırmayı mazide bıraktı.

    Örneğin 2 sene önce sahibi olduğum işletmeyi daha ekonomik olacağı için pizza ağırlıklı açmıştım.

    Açılışını da Bodrum Belediye Başkanı Sayın Ahmet Aras yapmıştı.

    Sayın Ahmet Aras, açılış kurdelesini keserken arka planda duran menü fiyatlarına baktığında en ucuz pizza fiyatı 27 en yüksek pizza fiyatı 55 TL idi.

    Bugün ise artan girdi maliyetleri ile bu pizza fiyatları 2 haneden 3 sayılı fiyat aralıklarına yönelmiştir.

    Halka ait bir pizza restoranında fiyatlandırma bu boyuta çıkmışsa, zengin zümreye hitap eden restoranlarda 4 haneli fiyatlandırma kaçınılmazdır.

    -Bodrum’da zenginin lahmacun fiyatı 1.000 TL olursa şaşmayın

    Ne kadar Bodrum’daki zengin zümreye hitap eden restoranlarda 1 adet lahmacunun fiyatının rekor seviye ulaşması Bodrum’un adını öne çıkarsa da, ülkedeki zenginlerin bu toplumdan ne kadar kopuk olduğunu göstermesi açısından da iyi bir gösterge.

    Bu sene aşırı artan zamlarla etkilenen et fiyatlarının, zenginlerin yiyeceği lahmacuna nasıl vuracağı ve nasıl bir tepki ve ilgi göreceğini de göreceğiz.

    Geçen sene 120 TL olan kıymanın kilosu ile lüks işletmelerde 1 lahmacunun satış fiyatı 450 TL’ye satılmıştı. Bir önceki yıl satış fiyatı ise 200 TL idi.

    Bugünlerde 270 TL’de seyreden 1 kilo kıymanın 14 Mayıs seçim sonrası gelecek zamlar ile 1 adet lahmacunun lüks işletmelerde hangi tavan yapacağını merakla göreceğiz.

    Eski fiyatlandırma ölçeği baz alınır ise kıyma fiyatını bugün 270 TL’den satıldığına göre 4 kat konarak yapılan fiyatlandırma ışığında 1 lahmacunun fiyatı zengin zümreye, en az 1.000 TL’den satılması ihtimaller dahilindedir.

    Geçtiğimiz yıllarda fiyat artışları bu kadar yüksek seyretmezken, 1 adet lahmacunun 450 TL’ye satılması ülke gündemine oturmuştu.

    Benim tahminime göre zengin ve seçkin zümre 1 lahmacuna en iyimser fiyat 1.000 TL olur. Bekleyip göreceğiz!

    Fiyat artışları durağana geçen bir Türkiye istiyorum.

    Sevgi ile kalın!

    Tandoğan Uysal Stockholm

    Yazarın Diğer Yazıları
    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.