Bodrum Gündem

Bodrum Hakkını Alamadı

Bodrum Ticaret Odası’nın yayınladığı verilere göre Bodrum ilçe olmasına rağmen vergi sıralamasında Türkiye’de 42. sırada. Yani pek çok ili geride bırakmış durumda. Çocukluğumuzdan beri duyduğumuz bir laf var; “Ödediğimiz vergiler bize yol, su, elektrik olarak geri döner” diye…

Bakalım öyle mi oldu Bodrum’da?

2015 yılında Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü’nce Ortakent – Yalıkavak arasında yapılmaya başlanan duble yol ve tünel çalışmaları bir türlü bitmek bilmiyor. Yolda meydana gelen kazalar can ve mal kayıplarına sebep oluyor.

2016 yılında yapımına başlanan 54 poliklinik, 24 acil müşahede yatağı, 75 oda 150 yatak kapasiteli yeni Devlet Hastanesi 7 Kasım 2022 tarihinde hizmete açıldı. Yapımı 6 yıl sürdü. Eski Bodrum Devlet Hastanesi 48 poliklinik ve 77 yatak kapasiteliydi. Bodrum’un artan nüfusuna bakılırsa çok önemli bir kapasite artışı yok. Sadece Devlet Hastanesi taşınmış gibi oldu. Yeri çok tartışmalı. Günün her saatinde trafiği yoğun bir noktada. Hastane trafiği de ilave bir trafik yükü getiriyor. Partizan yaklaşımlardan dolayı pek çok doktor ve hemşire hastaneden ayrılmak zorunda kaldı. Birçok branşta doktor randevusu almak uzun zamandır büyük bir problem.

Bodrum’a devlet okul yapmıyor. Mevcut okulların bakım onarımları da yapılmıyor. Bekleniyor ki hayırsever bir vatandaş çıksın da okul yapsın, tadilat yapsın.

Bodrum’da öğrenci yurdu yapılmıyor. Öğrenciler kışın kapanan otel, pansiyon odalarında kıt koşullarda barınmak zorunda kalıyor. Sezon açılırken kapıya konuyor. Bekleniyor ki hayırsever bir vatandaş çıksın da öğrenci yurdu yapsın.

Lojman yapılmıyor. Memurlar yüksek kiraların altında eziliyor. Bodrum’da görev yapmak istemiyor. Kamu kurumlarında görevli memurlar bir yolunu bulup geçici görevle de olsa başka kentlere tayin oluyorlar. Bekleniyor ki hayırsever bir vatandaş çıksın da lojman yapsın bu sorun bitsin.

DSİ İsale Hattı ayrı bir facia. 2012 yılında devreye alınan yaklaşık 83 kilometrelik ana isale hattı; proje hataları, malzeme hataları, yataklama yastıklama eksikleriyle imalat hataları ve kontrol eksikleri bileşke nedenleriyle sık sık patlıyor ve su sarfiyatlarına sebep olduğu gibi uzun süreli kesintiler nedeniyle kentimizde yaşayanları mağdur ediyor. CTP SN 2500 normunda boru kullanılarak yapılan 5 kentteki tüm hatlar çelik veya duktil borularla değiştirildiği halde Bodrum değiştirilmeyerek cezalandırılıyor. Bu konuyu bir başka yazıyla daha detaylı anlatabiliriz.

Ortakent Yahşi Belediyesi zamanında yapılan atıksu altyapısı, arıtma tesisinin devreye alınamaması sebebiyle kullanılamıyor. İlbank inatla 9 yıldır işin tamamlanabilmesi için adım atmıyor; Ortakent Yahşi cezalandırılıyor.

Başladığı işleri bitirmeyen, eksik yapan veya hiç el atmayan kamu, Yahşi’ye 8-9 katlı Cami / Külliye inşaatını devam ettiriyor. İbadethane dediğin insanların yürüyerek, bisikletle, motosikletle, bilumum ulaşım araçlarıyla ulaşabilecekleri bir noktada olmalı. Ama bu yapı yokuşta, ulaşılabilir bir noktada olmadığı gibi Bodrum mimarisine aykırı ve kent siluetini de bozar nitelikte.

Yetmiyormuş gibi DSİ isale hattı sık sık patlayan, suyu yetmeyen, nüfusu da patlamış, trafiği şişmiş Bodrum’da, atık su altyapısı olmayan Ortakent’te, Özelleştirme İdaresi 1 milyon 105 bin metrekare alanı imara açmaya kalkışıyor.

Vergilerimiz yatırım olarak geri dönmediği gibi Bodrum’un planlanan alt yapısının devamı da dahil olmak üzere ihtiyaç olan finansman için Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin bulduğu krediye de geçit yok. Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin kredi notunu 5 değerlendirmede de “AAA” olarak belirleyen kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings raporuna dayanarak su ve enerji projeleri için Fransız Kalkınma Ajansı ile toplamı 230 milyon Avro olmak üzere, ilk etapta 63,5 milyon Avroluk anlaşma sağlandığı halde iki yıldır CB onaylamıyor. Muğlalılara topluca eziyet ediliyor.

Bodrum 7 Kocalı Hürmüz gibi; imarla ilgili o kadar farklı otoriteler var ki! Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Özelleştirme İdaresi, Kültür ve Turizm Bakanlığı kendi başına imar yapabiliyor. Bodrum’da 11 Belediye döneminden kalma çok sayıda plan var ama birbirleriyle uyumlu olmadıkları gibi üst ölçek planlara da aykırılıkları nedeniyle itiraz oluştuğunda bazı bölgelerde ruhsat talepleri askıya alınabiliyor. Bodrum’un tek elden yönetilmeye; nüfus projeksiyonu, suyu, elektriği, trafiği vesaire her şeyi düşünülmüş bütünleşik yeni bir ana plana ihtiyacı var.

Bodrum’un ödediği vergiler bir türlü Bodrum’a geri dönmüyor. İller Bankasının görevleri arasında yer alan yerel yönetimlere genel bütçeden ayrılan payların dağıtımları da adil yapılmıyor.
Tüm bunlar siyaset mekanizması içinde çözümlenmesi gereken sorunlar. Siyaset, toplumun bir kesimin oyuyla yetki alıp, toplumun tamamına hizmet etme aracıdır. Yetki aldıktan sonra toplumun bir kesimine eziyet etme aracı değildir. Yapısal sorunların Ankara’dan çözülmesi gerekiyor. O nedenle Cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimi çok önemli. Sorunların çözülmesi için umut belirdi, sabırsızlıkla 14 Mayıs’ı bekliyoruz.

Esen kalın…

Gürol İnan

Elektronik ve Haberleşme Y.Müh.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.