Bodrum Gündem

Kalp İşareti 2023 Seçiminin Sembolü Oldu

13.Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yaptığı, sevgi, birlik ve beraberlik anlamına gelen Kalp İşareti selamı, 2023 Cumhurbaşkanlığı ve Parlamento seçim kampanyasının sembolü oldu.

Kalp İşaretini, Mansur Yavaş gibi eşinin yardımıyla yapabilenler de oldu, hiç yapamayanlar da vardı. Veya Ali Babacan gibi yapmakta zorlandığı için yarıda bırakanlar da.

Kemal bey, mitinglerin sonunda görsel bir güzellik te oluşturan Kalp İşaretini ilk denemede yapmayı başarıyordu. Daha sonra da yanındakilere bakarak, parmaklarıyla işareti yapmaya çalışanların çabalarına da gülümsüyordu.

Aslında kampanya geneline bakılınca, CHP’nin çalıştığı reklam ajansı veya ajansları, AKP’ye fark attı. CHP’nin bu seçimlere damgasını vuran: Yeniden Baharlar Gelecek Şarkısı, Kalp İşareti, Bay Kemal’in mutfaktan seslenen videoları gibi çalışmaları çok başarılıydı.

Erdoğan’ın yeni bir selamı yok

Kemal Beyin en yakın rakibi, önceki seçimlerde “Rabia” işareti ile taraftarlarını selamlayan AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, bu seçim kampanyasında yeni bir işaret veya sembol üretemedi. Erdoğan Rabia işareti ile arapça bir sembol seçmişti. Arapçada “dört” anlamına gelen “Rabia” işareti, Mısır’da darbe karşıtı direnişin sembolü olmuştu.

Türk siyasi hayatına ismini yazdıran birçok siyasi parti lideri, seçim meydanlarında elleriyle yaptıkları işaretlerle kitleleri selamladı. Bu işaretlerden bazıları, parti sembolü haline geldi. Bazıları da sadece liderle özdeşleşti.

Özal’ın ANAP Selamı

Anavatan Partisi Genel Başkanı Turgut Özal, 1983 ve 1987 seçimlerinde, iki elini başının üzerinde birleştirerek “Birlik ve Beraberlik” selamı yaptı. 12 Eylül askeri darbesinden sonra ilk kez genel seçimlere giden Türkiye’de ANAP Selamı kitleleri coşturdu.

Özal’ın mitinglerin sonunda, arım balım peteğim şarkısıyla seçim otobüsü Petek’in üzerinde yaptığı ANAP selamına meydandaki halk da katılınca görsel bir güzellik yaşanırdı.

Fotoğraf: Emin Varol

Türkeş ve Bozkurt Selamı

Liderlerin elleriyle yaptığı işaretlerden devam edersek, Bozkurt Selamı da halen kullanılan simgelerden biri oldu. ABD’nin eski başkanı Obama’nın da yapmaya çalıştığı Bozkurt işaretini, ilk kez merhum MHP Genel Başkanı  Alparslan Türkeş kullandı. İşarette; “Serçe parmak Türk’tür, işaret parmağı İslam’dır. İşaretin arada kalan boşluk ise cihandır. Kalan 3 parmağın birleştiği nokta ise Türk İslam Mühürüdür”anlamı taşıyor.

Erbakan’ın Şehadet işareti…

Milli Selamet Partisi’nin rahmetli genel başkanı Necmettin Erbakan da meydanlara “Şehadet İşareti”  Sağ elin baş parmağı ile yapılan bu işaret aslında, ‘’çok iyi, süper, beğeni’’ anlamında da kullanılmaktadır. Ancak Erbakan tarafından yapılan baş parmak işareti, Milli Görüşçüler tarafından şehadet işareti anlamıyla kullanılmaktadır.

Gelelim sembollere. Siyasi tarihimizde bazı liderler Ecevit, Demirel ve Çiller gibi, başlarına veya boyunlarına taktıkları aksesuarlar ile ün yaptı.

Süleyman Demirel’in FÖTR şapkası

Adalet Partisi ve Doğru Yol Partisi Genel Başkanı Süleyman Demirel, fötr şapkası ile yaptığı selamlaması ile hafızalara kazındı. CHP Genel Başkanı Bülent Ecevit’in kasketine imrenen Demirel, “kasket giyecektim ama Ecevit kaptı” diyecek ve fötr şapkası ile bütünleşecekti. Seçim kampanyalarında sıkı sıkı tutmasına rağmen çok sayıda fötr şapkasını kaptıran Demirel’in şapka stoku vardı. Süleyman Bey, yurt dışı gezilerinde de fötr şapkasını yanından ayırmazdı.

Bülent Ecevit’in kasketi ve güvercinleri

CHP ve DSP Genel Başkanlığını yapan rahmetli Bülent Ecevit de “Denizci kasketi” ile siyasi hayatımıza girdi. Ecevit eşi Rahşan hanımın partiye gelir elde etmek için sattığı kasketlerden birini giydi. Ve o kasketiyle Demirel’i bile kıskandırdı. Şapka, Lenin’le özdeşleşmiş   ve  aynı zamanda işçi sınıfının sembollerinden biriydi.

Tansu Çiller’in fuları…

Türkiye’nin ilk kadın Başbakanı olan Tansu Çiller, DYP mitinglerinde ve günlük hayatında renkli fularlar taktı. Demirel’in şapkası gibi, Çiller’in aksesuar olarak kullandığı fular da seçim kampanyalarında kadınların kapmak için yarıştığı bir sembol oldu.

Mesut Yılmaz’ın ağızlıklı sigarası

ANAP Genel Başkanı ve Başbakan rahmetli Mesut Yılmaz, bir sigara tiryakisi idi. Sigarasını ağızlıkla içmekle ünlendi. Uluslararası toplantılarda dahi sigara molası verirdi.

Bahçeli’nin otomobilleri…

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin klasik otomobil merakını bilmeyen duymayan kalmadı. Hafta sonlarında klasik otomobillerinden birinin direksiyonuna geçen Bahçeli, arabesk müzik dinleyerek Ankara sokaklarında tur atması ile ünlenmişti.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.