Bodrum Gündem

Seçim gecesi CHP notları

İddiayı kazandım ama…

Dün gece CHP Genel Merkezi, tarihi günlerden birini yaşadı. Millet İttifakı’nın karargâhı haline getirilmişti.

Binanın çevresi erken saatlerden itibaren polis tarafından kapatıldı. 2019 yerel seçiminin aksine bahçeye partililer değil, gazeteciler ve televizyonların canlı yayın ekipleri alındı. Çok sayıda yerli ve yabancı gazeteci için mükemmel bir organizasyon yapılmıştı.

Çünkü CHP “kazanmaya” odaklanmış, kesenin ağzını açmış, “itibardan tasarruf” etmemişti…

Sandıklar kapandıktan sonra genel merkeze geldim.

Kılıçdaroğlu, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş ile makam katında çalışıyordu. Binanın 2. Katı, “VİP” lere, yani ittifakın önemli kurmaylarına ayrılmıştı. 4.katta ise bilgi işlem başkanlığında ıslak imzalı sonuçlar izleniyordu. Millet İttifakı’nın liderleri de ilerleyen saatlerde buraya CHP Karargâhına geleceklerdi.

YSK, saat 18.30’da yayın yasağını kaldırınca, heyecan da başladı.

Kurulan dev ekranlardan haber kanalları izlenerek, gelen ilk sonuçlar değerlendirildi. Anadolu Ajans, gelen ilk sonuçları servis ederken, AKP’nin kazandığı sandıkların rakamlarını veriyor, Erdoğan’ı önde gösteriyordu.

Buna CHP’den tepki gecikmedi.

Parti Sözcüsü Faik Öztrak, gecenin ilk ve en kısa basın toplantısında, Anadolu Ajansı’nın manipülasyona başladığını söyledi. AA rahatsızlığı sabaha kadar sürecekti. Sözcü Öztrak, seçimlere katılımın rekor düzeyde olduğunu belirtti. Sonuçlara ilişkin “tabloyu olumlu” gördüğünü söyledi, Ancak rakam vermedi. Sadece “bizi izlemeye devam edin” dedi.

Biz de izlemeye devam ettik.

Ama bir şeyler kötü gidiyordu.

Sözcü Faik Öztrak’ı da bir daha görmedik. Sözcülük görevini, ”cumhurbaşkanı yardımcıları” Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş devraldı.

Kısa bir süre sonra gazetecilerin karşısına çıkan İmamoğlu neşeli, Yavaş ise düşünceliydi. Ekrem Bey, Anadolu Ajansı’nın Erdoğan’ın oy oranını yüksek gösterdiği için, itibarının “sıfır” olduğunu, ajans yönetimini  “yok hükmünde” saydıklarını ve ajansın verilerine inanmadıklarını belirtti.

Neşeli bir ifadeyle gazetecilere, “yüzünüz gülsün, mutsuz olmayın” tavsiyesinde bulunduktan sonra , “bu akşam cumhurbaşkanını ilan edeceğiz, buna inanıyorum” diyerek sözlerini, Öztrak gibi “bizi izlemeye devam edin” diye tamamladı.

Mansur yavaş ise İmamoğlu kadar mutlu değildi. Yüz ifadesi, iyi değildi, bir şeyler kötü gidiyordu. Sandıkların yüzde 23’ünün açıklandığını söyleyince, Kemal beyin oy oranını sordum. Yavaş’ın cevabı “makul düzeye gelince açıklama yapacağız” cevabı kuşkularımı arttırdı.

Kemal Bey seçilemeyecek, seçimler 2. tura kalacak diye düşünüyordum.

Tuncay’la iddiayı girdik, Mansur Yavaş tanık oldu

Basın toplantısından çıkarken, Mansur Yavaş’ın yanına yaklaşarak, “bu seçim 2.tura kalır” dedim. Mansur bey “yok” diye itiraz etti, “simülasyon yapıyoruz, Kemal bey yüzde 52 ile seçilecek” diye ekledi

Ben, yine seçimin 2. Tura kalacağını söyleyince, CHP’nin Basın Başdanışmanı Tuncay Özkan, “iddiaya var mısın?” diye sordu.

Tuncay Özkan’la birlikte farklı gazetelerde muhabirlik yaptık. Rahmetli Özal’ı Marmaris Koylarında izledik. Kanal D’de birlikte çalıştık. İyi bir gazetecidir ve her zaman iyi tahminler yapar. Bu nedenle, Tuncay’la iddiaya girmek zordu.

Buna rağmen “tamam, varım” dedim.

Tuncay “nesine?” diye sordu.

“Nesine istersen” diye cevap verdim.

Yürürken yapılan bu konuşmaları Mansur Yavaş dâhil, çok sayıda gazeteci dinliyordu.

Mansur Bey “ben de tanığım “ dedi.

Endişelenmeye başlamıştım. Çünkü üst katlarda rakamlara hâkim olan, simülasyonları yapanlar onlardı.  Bir an “kaybettin Emin” dedim.

Genel Merkezde rakamlar akıyor, Erdoğan liderliği bırakmıyordu.

Saat 22.20’de “parti sözcüleri” İmamoğlu ve Yavaş’ın basın açıklaması yapacağı duyuruldu. Salonu dolduran gazeteciler, beklemeye başladı. İmamoğlu ve Yavaş toplantıya gelmedi.  Basın salonundaki ekrana, üst katlarda yaptıkları canlı yayın görüntüleri geldi.

İki başkan, gazetecilerin sorularına muhatap olmak mı istemediler, bilmiyorum. Ancak, bu hareket bana, Tuncay Özkan’la girdiğim iddiayı kazandığımı, seçimin 2. Tura kaldığını düşündürdü.

Saatler gece yarısını geçti.

15 Mayıs 2023 Saat 00.34.

Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıklama yapacağı duyuruldu. Açıklamayı dışardaki ekrandan izledim.

Kemal bey, AKP’nin sandıklara yaptığı itirazlara, itiraz etti. “CHP’nin oylarının yüksek olduğu sandıklara 6 kez itiraz ediyorlar” diye yakındı, Yüksek Seçim Kurulu’nu göreve davet etti. Kılıçdaroğlu, “Türkiye’nin iradesinin oldubittiye getirilmesine izin vermeyeceğini” de vurguladı.

Cumhurbaşkanı adayı salondan ayrılırken, Tuncay Özkan’la göz göze geldik. Elini kaldırarak bana “Takım elbiseyi kazandın” diye seslendi.

Cumhurbaşkanlığı seçimi 2. Tura kalmıştı.

Keşke kazanmasaydım diye düşündüm…

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.