Bodrum Gündem

Yeni Meclis Notları

İlk Tartışma, Çiçekler ve Araçlar Yüzünden Çıktı

TBMM, 28 dönem çalışmalarına resmen başladı. Yeni Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, günlük kıyafetiyle Meclis kürsüsüne çıktı.

Numan Kurtulmuş’un, kırmızı desenli kravatı çokça konuşuldu. Kurtulmuş, ilk gün jesti olarak milletvekillerinin sıralarına da kravatının rengindeki kırmızı gül buketleri koydurttu.

Bir Cumhuriyet değeri olan, Meclis Başkanlarının Frak ve Tayyör giymeleri, AKP’li Başkan İsmail Kahraman tarafından 6 yıl önce kaldırılmıştı. Sonraki yıllarda oturumu yöneten CHP’li başkanvekilleri, frak giyme geleneğini devam ettirdi.

Bu dönemde Meclis Başkanvekili seçilen Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca’nın da oturumları Tayyör’le yönetecek.

Kavga etmeyin, yumruklarınızı sıkmayın

Yeni yasama yılının ilk toplantısını yönetmek için kürsüye çıkan Numan Kurtulmuş, gündeme geçmeden önce bir selamlama konuşması yaptı.

Yeni Meclis’in 16 siyasi partiden oluşmasını, “renkli ve milli iradenin tamamının yansıması” olarak değerlendirdi. Yeni geçilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin “koalisyonları, ittifakları bitirecek” sözleri unutulmuştu.

Kurtulmuş, çalışma dönemi boyunca, milletvekillerine, kavgadan uzak durmalarını ve yumruklarını sıkmamalarını tavsiye etti. Ancak bu kadar çok partiden ve renkten oluşan Meclis’te bu tavsiyenin ne kadar etkili olacağını önümüzdeki dönemde göreceğiz.

İlk tartışma, Meclis harcamaları yüzünden çıktı

Yeni, yasama yılı başladı ancak yeni bir yasa genel kurula gelmedi. Bunun yerine ilk tartışma AKP ile CHP arasında yaşandı.

Meclis başkanlık divanı ile komisyonların oluşturulması görüşmeleri sırasında CHP Grup Başkanı Özgür Özel, Meclis harcamalarının “şeffaflığa” ihtiyacı olduğunu belirtti. Özel, “TBMM’nin hesaplarının ve harcamalarının incelenmesi” için komisyonun kurulmasını istedi. Özel, bu komisyonun 2008 yılından bu yana, hesapları inceleme faaliyetlerini yapamadığını gündeme getirdi

Ancak AKP sıralarından bu öneriye itiraz geldi. AKP sözcüleri, böyle bir komisyona ve Meclis hesaplarının incelenmesine gerek olmadığını ileri sürdü.

Tartışma da tam bu noktada başladı.

CHP’li Mahmut Tanal, Meclis Başkanının ilk gün jesti olarak masalara koydurttuğu çiçek buketlerini eline alarak, “Başkan, bu çiçeklerin hesabı nereden geldi, kimden soracağım ben bunu? Bu kaç paraya alındı, kimden soracağız biz bunu? diye bağırdı.

Tanal masasının üzerindeki çiçek buketini alarak, konuşma kürsüsüne bıraktı.

AKP sıraları ayağa kalkarak bağırmaya başladı.

Salonda gürültü sürerken, CHP Grup Başkanvekilleri Özgür Özel ve Ali Mahir Başarır, “ doğru söylüyor” diyerek Mahmut Tanal’a sahip çıktılar.

Kurtulmuş: Yapmayın arkadaşlar.

CHP grubunun desteğini alan Mahmut Tanal, “Audi A6’lara biniyorsunuz” diye devam etti. Tanal, “Bunun hesabını biz sormayacak mıyız?” diye sordu.

Meclis Başkanı Kurtulmuş “Sayıştay denetimini yapıyor” cevabını verdi. Ancak Tanal, “kaç paraya kiralandı, bunun hesabını soracağız biz. A6’lara niçin biniyorsunuz, aylık kirası kaç paradır?” diye sormaya devam etti.

Meclis harcamalarının denetlenmesine ilişkin komisyon kurulmasına karşı çıkan AKP’li Meclis Başkanı, Kurtulmuş, çalışma süresi dolduğu için oturumu kapattı.

Böylece yeni yasama yılının, çiçek-araç-harcama komisyonu konulu ilk tartışması da 28. Dönemin tarihine yazıldı.

İlk grup toplantısını MHP yaptı.

Yasama yılının ilk günleri olması nedeniyle, kulisler ve koridorlar oldukça kalabalık. Odası olmayan Milletvekilleri kulislerde vakit geçiriyor. Hafta sonu çekilecek kura ile odalarına yerleşecek.

Yeni milletvekilleri boş vakitlerinde Meclis kampüsünü tanımaya çalışıyor. Odalarına giden tünel ve yolları, komisyon salonlarını, hastane, lostra, berber, lokanta, ptt, spor salonu ve bankaların yerlerini öğreniyor.

Grup toplantıları başladı.

Bu arada yeni dönemin ilk meclis grup toplantıları da yapılmaya başlandı. MHP, her zamanki gibi Salı günü saat 10.45’de grup toplantısı yapan ilk parti oldu.

CHP ise aynı gün saat 13.30’da grubu topladı. Cumhurbaşkanlığına aday olduğu için Milletvekili adayı olmayan, “son grup” konuşmasını da 5 ay önce yapan Kılıçdaroğlu, yeniden grup kürsüsüne çıktı.

Hem Cumhurbaşkanlığını hem de Milletvekilliğini kaybetmişti. Sadece CHP Genel Başkanı sıfatıyla yaptığı konuşması sırasında bir CHP’li “seçimi neden kaybettiniz?” diye bağırdı. Kemal bey daha sonra bir gazetecinin “istifa edecek misiniz?” sorusuna da muhatap olacaktı.

İktidar Partisi AKP henüz grup toplantısı yapmadı. Çarşamba günleri yapılan AKP grupları, Erdoğan’ın katılması halinde yapılabiliyor.

Gruplarını toplamayanlar arasında Meral Akşener ve İYİ parti de var.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.