Bodrum Gündem

Fransız piyanist Olivier Gardon Gümüşlük’te

Fransız piyanist Olivier Gardon Gümüşlük’te

20.Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali, Fransız piyanist Olivier Gardon’u Antik Taş Ocağı’nda; bir sonraki gün ise çellist Jamal Aliyev ve piyanist Zeynep Ülbegi’yi, Le Chic Bodrum’da konuk edecek. 

Bodrum Gündem Haber

20.Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali, “çok renkli bir sanatçı” olarak nitelendirilen Fransız piyanist Olivier Gardon’u 27 Temmuz Perşembe akşamı festivalin tarihi konser alanında saat 21.00’de konuk etmeye hazırlanıyor. Bir sonraki gün, 28 Temmuz Cuma akşamı ise festival Gümüşlük’ten Bodrum’a taşınacak ve Le Chic Bodrum’un sahnesi genç ve yetenekli iki Türk müzisyeni ağırlayacak. Yeni jenerasyonun hızla yükselen ve en çok aranan isimleri arasında yer alan çellist Jamal Aliyev ve genç yaşına karşın kariyeri ödüllerle dolu piyanist Zeynep Ülbegi, Bodrumlu klasik müzikseverin karşısına çıkacak. Her iki konserin de etkinlik sponsorluğunu Denizbank üstlenecek.
Fransız piyanist Gardon, Beethoven, Schumann ve Debussy’nin eselerini seslendirecek
Londra Senfoni Orkestrası, Salzburg Mozarteum Orkestrası, Sofya Filarmoni Orkestrası, Prag Oda Orkestrası gibi daha pek çok önemli okestrayla sahneye çıkan Olivier Gardon, Karl Münchinger, Ferdinand Leitner, Pierre Dervaux, Jean-Claude Casadesus gibi şefler eşliğinde sahne almış bir sanatçı. Genç yaşlarından itibaren birçok ödülle onurlandırılan Gardon, bir yandan da dünyanın dört bir yanında gerçekleştirilen yarışmalara jüri üyesi olarak davet ediliyor.

Diskografisinde Beethoven, Brahms, Bizet, Debussy, Liszt, Mussorgsky, Milhaud, Schumann, Vierne’nin komple piyano eserleri ve Alkan’ın komple oda müziği eserleri yer alan Olivier Gardon, 27 Temmuz Perşembe akşamı, “Taşta” konserleri serisinde Gümüşlük’te tarihi mekanda vereceği konserde ilk olarak L.v. Beethoven’ın, “Sonata n° 30 op.109 E major” adlı yapıtını seslendirecek. Sanatçı daha sonra R. Schumann’ın, “Humoreske op. 20” adlı eserini ve C.Debussy’nin, “6 Preludes (excerpts from the second book)” adlı eserini izleyicinin beğenisine sunacak.

Genç Türk müzisyenler, Le Chic Bodrum’da klasik müzik ziyafeti verecek

Farklı kültürlerden beslenen bir özgeçmişe sahip olan Jamal Aliyev kendi kültüründen beslendiği müzik bilgisini batı kültürüne tanıtarak ve sentezleyerek iki dünya arasında bir sanat köprüsü kurmayı amaçlayan müzik projeleri üzerine çalışıyor. Şimdiden dünya çapında bir kariyere sahip sanatçımıza, 28 Temmuz Cuma akşamı Le Chic Bodrum’da piyanist Zeynep Ülbegi eşlik edecek. 2019 yılı Aralık ayından beri belirli aralıklarla Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ve Haziran 2023’ten beri Etisan Holding Oda Orkestrası’nda orkestra piyanisti olarak görev alan Ülbegi, piyanistliğinin yanı sıra şan alanında da umut vaat ediyor. Zeynep Ülbegi, dünyanın en önemli müzik okullarından biri olan Amerika’daki Eastman School of Music’in şan bölümünü kazanan ilk Türk oldu ve dikkatleri topladı.

İkili Bodrum’da verecekleri konserde, Dimitri Şostakoviç’ten, “Çello Piyano Sonatı”; Johann Sebastian Bach’tan, “Ave Maria”; Niccolò Paganini’den, “Variations on a theme by Rossini”; Georg Friedrich Händel’den, “Lascia Chio Pianga”; Astor Piazzolla’dan, “Oblivion”; Frédéric François Chopin’den, “Polonaise Brillante”; Maria Theresia Von Paradis’den, “Sicilienne” ve David Popper’dan, “Hungarian Rhapsody” adlı eserleri seslendirecek.

Antik Taş Ocağı’nda gerçekleşecek Taşta konserlerinin başlama saati 21.00; diğer konserler 20.30’da başlayacaktır.

  1. Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali program:

21 Temmuz | Gülsin Onay & Athenaeum String Quartet (Romanya) / TAŞTA – Antik Taş Ocağı

23 Temmuz | Derek Gripper (G.Afrika) & Ballaké Sissoko (Mali) / TAŞTA – Antik Taş Ocağı

26 Temmuz | GFA Keman / Toprak Ev – Festival Merkezi

27 Temmuz | Olivier Gardon (Fransa) / TAŞTA – Antik Taş Ocağı

28 Temmuz | Jamal Aliyev (Türkiye) & Zeynep Ülbegi (Türkiye) / Le Chic Bodrum

02 Ağustos | Metropolis Piano Quartet (Polonya) / TAŞTA – Antik Taş Ocağı

05 Ağustos | Gabor Farkas (Macaristan) / TAŞTA – Antik Taş Ocağı

08 Ağustos | GFA Piyano / Toprak Ev – Festival Merkezi

10 Ağustos | Rachmaninov 150 yaşında (Türkiye) / Aktur – Zefirya Kültür Merkezi

11 Ağustos | Seonghyeon Leem (G.Kore) / Aktur – Zefirya Kültür Merkezi

13 Ağustos | Christian-Pierre La Marca (Fransa) & Gökhan Aybulus (Türkiye) / TAŞTA – Antik Taş Ocağı

15 Ağustos | Christian-Pierre La Marca  (Fransa) / TAŞTA – Antik Taş Ocağı

16 Ağustos | GFA Piyano / Toprak Ev – Festival Merkezi

17 Ağustos | Eliane Reyes (Belçika) & Ayşegül Kırmanoğlu (Türkiye) / TAŞTA – Antik Taş Ocağı

20 Ağustos | Ezgi Su Apaydin & Elman Mecid (Türkiye) / TAŞTA – Antik Taş Ocağı

23 Ağustos | Gülsin Onay / Aktur – Zefirya Kültür Merkezi

24 Ağustos | Yasak Helva (Türkiye) / SUDA Festival Merkezi

25 Ağustos | 2+1: Sounds From The Bridge (Türkiye) / SUDA Festival Merkezi

26 Ağustos | Deniz Taşar (Türkiye) / SUDA Festival Merkezi

28 Ağustos | Rembrandt Trio (Hollanda) / SUDA Festival Merkezi

Oilivier Gardon biyografi

Olivier Gardon, Lili Kraus tarafından fark edildiğinde henüz yedi yaşındaydı. Nice Konservatuvarı’nda ve Paris’teki Conservatoire national supérieur de musique (CNSM) ‘da Pierre Sancan ve Jean Hubeau ile; daha sonra ise Géza Anda, Lili Kraus, György Sebök ve Jean Fassina ile çalışarak becerilerini geliştirdi.

Gardon, Marguerite Long yarışması (Grand Prix 1973), Queen Elisabeth Music Competition (1975), Viotti International Music Competition, Senigallia ve Casella Piano Competition in Naples gibi saygın uluslararası yarışmalarda birçok ödül kazanmıştır.

İlk eleştirmenler onu “çok renkli bir sanatçı” olarak nitelendirdi ve “zarafeti, rahatlığı ve incelikli dokunuşu” ile birlikte “güçlü sahne varlığı, coşkulu duyarlılığı, klavyeyi yaşayan bir malzemeye şekil veren bir heykeltıraş gibi kullanma yeteneği”ni övdüler.

O zamandan bu yana, solo ve oda müziği kariyeri onu dünyanın en büyük müzik mekanlarına taşımıştır (Paris’teki Théâtre des Champs-Elysées, Salle Pleyel ve Théâtre du Châtelet, Londra’daki Royal Festival Hall ve Barbican Center, Wigmore Hall, New York’taki Carnegie Recital Hall, Salzburg’daki Grosses Festspielhaus, Tokyo’daki Bunka Keikan ve Kioi Hall, Osaka’daki Izumi Hall, Prag’daki Dvorak Hall, Montevideo’daki Théâtre Solis).

Sanatçı, Londra Senfoni Orkestrası, Salzburg Mozarteum Orkestrası, Orchestre philharmonique de Radio-France, Sofya Filarmoni Orkestrası, Prag Oda Orkestrası, Stuttgart Oda Orkestrası, Orchestre National de Lille, Busan Filarmoni Orkestrası, Suwon Filarmoni Orkestrası gibi orkestralarla Karl Münchinger, Ferdinand Leitner, Pierre Dervaux, Uri Segal, Theodor Guschlbauer, David Shallon, Serge Baudo, Jean-Claude Casadesus, Jacques Mercier, Philippe Bender, Jean Pierre Wallez gibi şefler eşliğinde sahne almıştır.

Sanatçının diskografisinde Beethoven, Brahms, Bizet, Debussy, Liszt, Mussorgsky, Milhaud, Schumann, Vierne’nin komple piyano eserleri ve Alkan’ın komple oda müziği gibi eserler yer alır. Ayrıca Kang Dong Suk ve Yvan Chiffoleau ile birlikte çıkardığı kayıt, Prix Spécial de la Nouvelle Académie du disque français ödülünü kazanmıştır. 2011 yılında Bärenreiter, Gardon tarafından gözden geçirilen Vierne’in piyano Prelüd ve Noktürnlerinin yeni urtext baskısını yayımlamıştır.

Olivier Gardon, Paris’teki Conservatoire à rayonnement (CRR) ve HMTM Hannover’da piyano öğretmenliği yapmıştır. Şu anda Paris’teki Ecole Normale A. Cortot’ta ders vermektedir. Ayrıca, Fransa, Avusturya,  Almanya, Japonya, Güney Kore, Busan Festival, Türkiye, İspanya, İtalya, ABD gibi yerlerde düzenlenen ustalık sınıflarında düzenli olarak davet edilmektedir.

Marguerite Long-Thibaud (Fransa), Cincinnati World Piano Competition (ABD), Tbilisi International Piano Competition (Gürcistan), Concurso International de Valencia Iturbi, Hastings Piano Competition, International Piano Competition Panama, Epinal gibi birçok uluslararası yarışmada jüri üyeliği yapmıştır. Öğrencileri, Marguerite Long, Genève Yarışması, Isang Yun gibi saygın uluslararası piyano yarışmalarında birinci ödüller ve ödüller kazanmaktadır.

Jamal Aliyev biyografi

Yeni jenerasyonun hızla yükselen ve en çok aranan isimleri arasında yer alan Jamal Aliyev 2017’de BBC Proms’ta Londra Royal Albert Hall’da BBC Konser Orkestrası ile BBC radyo ve TV’de ünlü film müziği bestecisi John Williams’ın 85. Doğum Günü için canlı solo performans sergiledi. “Sanat Kulübü- Sir Karl Jenkins Müzik Ödülü” nü kazanan Jamal, piyanist Anna Fedorova ile büyük beğeni kazanan ilk CD’si “Russian Masters” albümü Champs Hill Records tarafından yayımlandı. 2019’da Galler’de prömiyeri yapılan, İngiltere’nin en başarılı bestecilerinden Sir Karl Jenkins, Jamal Aliyev için özel olarak çello ve orkestra için bir “Appassionata” çalışması besteledi.

Farklı kültürlerden beslenen bir özgeçmişe sahip olan Jamal Aliyev kendi kültüründen beslendiği müzik bilgisini batı kültürüne tanıtarak ve sentezleyerek iki dünya arasında bir sanat köprüsü kurmayı amaçlayan müzik projeleri üzerine çalışmaktadır.

2022 yılı programı içerisinde  Hong Kong, Avustralya ve ABD gibi ülkelerde solo konserler vermiş olan Jamal Aliyev’in Türk enstrümanları ve çello ile yorumladığı  2022 Mart ayında çıkacak olan  İllüzyon isimli albümünün yanı sıra  Viyana Radyo Senfoni Orkestrası ve orkestra şefi Howard Griffiths ile Sony Music tarafından çıkacak albüm çalışmaları yer almaktadır. 2021 Aralık ayı sonunda Volkswagen Arena – İstanbul’da  Fazıl Say’ın çello konçertosu “Şahmeran”ın Türkiye prömiyerini gerçekleştiren Jamal Aliyev, Türk piyanist ve besteci Fazıl Say ile “Hayat Ağacı” isimli bir albüm kaydının yanı sıra 2022 Eylül-Kasım aylarında Fazıl Say ile birlikte Amerika-Kanada turnesi gerçekleştirmiştir.

Avrupa’nın en önemli şehirlerinde ve dünyanın birçok ülkesinde solo konserler veren Jamal Aliyev’in öne çıkan performanslarından ve kendisine eşlik eden orkestralardan bazıları; Royal Festival Hall Philharmonia Orchestra, Türkiye Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, Venezuela El Sistema Senfonisi, Sibirya Tomsk Filarmoni, Kraliyet Filarmoni Orkestrası İngiltere turnesi, Hollanda Kennemer Jeugd orkestrası, Pekin’de Yehudi Menuhin Orkestrası, İngiltere Kuzey Kraliyet Senfoni, İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası, Londra Mozart Players ve Royal Albert Hall’da Birmingham Senfoni Orkestrası, Classic FM Hall of Fame 2019 konserinde Classic FM’de canlı yayın konseri gibi bir çok başarılı çalışmaları bulunmaktadır. Jamal Aliyev’in eğitimi, 2018-2022 arasında Çev Sanat tarafından desteklenmiştir.

Jamal Aliyev’in öne çıkan oda müziği performanslarının örnekleri arasında; Fazıl Say ile İstanbul TİM Maslak Gösteri Merkezi ve Eskişehir Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi, Menuhin, Kronberg, Trans-Sibirya, Enescu ve Gower Festivalleri, Wigmore Hall (İngiltere), Atheneum (Bükreş), Forbidden City Concert Hall (Pekin), Rachmaninov Hall (Moskova), Arts Parliament House (Singapur) ve Cumhurbaşkanlığı Konser Salonu (Türkiye) gibi çeşitli resitaller ve mekanlar yer almaktadır.

2015 yılından bu yana İngiltere’nin BBC Klasik Sanatçılarından biri olan Jamal Aliyev, BBC Radio 3 “In Tune” ve BBC Konser Orkestrası’nda düzenli olarak performans sergilemektedir. Jamal Aliyev 2021 yılında İngiltere Classic FM tarafından açıklanan “30 yaş altı dünyanın önde gelen 30 müzisyeni” arasında seçildi. F. Schubert – “Ave Maria” isimli Classic FM’de yayınlanan Jamal Aliyev’in single’ı 4 milyonun üzerinde izleyiciye ulaştı ve video klibinde piyanist Maksim Stsura kendisine eşlik etti.

Müzik hayatında birçok ödül kazanan Jamal Aliyev’in ödülleri arasında; Windsor International Competition 2019’da 2.’lik ödülünü Prens Edward’ın elinden aldı, 1.’lik ödülleri sırasıyla; Musicians’ Company Prince’s Prize 2017, the Eastbourne (2016), Croydon (2015), Bromsgrove (2015), Muriel Taylor (2014) ve V. Antonio Janingro International Competition (2004) yanısıra, 2016’da Romanya’da Kronberg Akademi Ödülü’nü ve Fransa’daki Pablo Casals Projesi’nde “Honourable Mention” ödülünü kazandı. Jamal Aliyev Giuseppe Guarneri “filius Andreae” çellosunu kullanmaktadır.

Zeynep Ülbegi biyografi
Zeynep Ülbegi, 1996 yılında Ankara’da doğdu. 2007 yılında Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı’nda Nuran Taşpınar ile piyano çalışmalarına başladı. Aynı yıl Doç. Ahter Destan’ın yönettiği Ankapella Gençlik Korosunda söylemeye başladı. Bu koro ile Türkiye, Belçika, Bulgaristan ve Sırbistan’daki koro yarışmalarında birçok uluslararası ödül almasının yanı sıra Palau de la Musica Catalana ve La Sagrada Familia gibi önemli mekanlarda konserler verdi. Piyano eğitimi süresince İdil Biret, Peter Katin, Hüseyin Sermet, Gülsin Onay, İbrahim Yazıcı, Ilya Itin, Pawel Kaminski ve Misha Dacic’in ustalık sınıflarında aktif olarak yer aldı. 2010, 2011 ve 2014 yıllarında Gümüşlük Klasik Müzik Festivali’ne katıldı.

2009-2011 yılları arasında Türkiye’nin en önemli bestecilerinden biri olan Prof. İlhan Baran’dan Çağdaş Müzik Tarihi dersi aldı. 2012 yılından itibaren piyano çalışmalarına Prof. Demet Akkılıç ile devam eden Zeynep Ülbegi, aynı yıl Mart ayında Hitit Filarmoni Orkestrası ile solist olarak çaldı. 2015 yılı Ocak ayında, İspanya’da düzenlenen 11. Huesca Uluslararası Piyano Yarışması’nda üçüncülük ödülü aldı. Nisan ayında Ankara Gençlik Senfoni Orkestrası’nda orkestra piyanisti olarak görev aldı. Mayıs ayında İstanbul’da düzenlenen 10. Uluslararası Pera Piyano Yarışması’nda piyanist Ezgi Göktürk ile birlikte “En Başarılı Duo Ödülü”ne layık görüldü. Kasım ayında 16. Uluslararası Antalya Piyano Festivali’ne davet edilerek “Kamuran Gündemir Anısına” Genç Yetenekler konserinde çaldı. 2016 yılı Şubat ayında “Genç Yıldızlar” konserine solist olarak seçilerek şef Orhun Orhon yönetimindeki Hacettepe Senfoni Orkestrası ile çaldı. Aynı yıl Oylun Erdayı ile özel olarak şan çalışmaya başladı. 2017 yılı Eylül ayında 20. Ayvalık Uluslararası Müzik Akademisi’ne katıldı, burada gösterdiği başarılı performanstan dolayı Ekim ayında İstanbul’da İdil Biret ile aynı konserde sahne alan dört piyanistten biri oldu. 2018 yılı Temmuz ayında Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Piyano Bölümü’nden Müzik Bölümü ve Okul Birincisi olarak mezun oldu.

Piyanistliğinin yanı sıra şan alanında da umut vaat eden Zeynep Ülbegi, dünyanın en önemli müzik okullarından biri olan Amerika’daki Eastman School of Music’in şan bölümünü kazanan ilk Türk oldu. Şan alanındaki ilk masterclass çalışmasını 2018 yılı Kasım ayında Ellen Hargis ile gerçekleştirdi. Aynı ay, Rochester Early Music Festival’e solist olarak davet edildi. Aralık ayında, okulun erken müzik topluluğu Collegium Musicum tarafından gerçekleştirilen L. Rossi’nin L’Orfeo operasının konser versiyonunda başrol Orfeo olarak yer aldı.

2019 yılı Aralık ayından beri belirli aralıklarla Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ve Haziran 2023’ten beri Etisan Holding Oda Orkestrası’nda orkestra piyanisti olarak görev alan Ülbegi, Rengim Gökmen, Cem Mansur, Can Okan ve Atahan Dinç’in batonu altında çalma şansına erişti. 2020 yılı Temmuz ayında hem Boğaziçi Sanat Akademisi I. Uluslararası Online Piyano Yarışması, hem de I. Napolinova Uluslararası Online Şan Yarışması’nda üçüncülük ödülü aldı. 2021 yılı Şubat ayında Caspi Art Maestoso II. Uluslararası Müzik Yarışması’nda piyanist Gizem Alkan ile birlikte birinci oldu. 2019-2021 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Opera Bölümü’nde korrepetitör olarak görev yaptı. 2021 yılı Eylül ayında Ankara Kent Filarmoni Orkestrasında orkestra piyanisti olarak sahne aldı. 2022 yılı Mart ayında TRT Radyo-3’te yayınlanan “Başrolde Kadınlar” ve “Eskiden Yeniye” programlarında konuk olarak yer aldı, Ağustos ayında Murat Karahan tarafından 21. Ottavio Ziino Şan Yarışması Türkiye elemesine yarışma piyanisti olarak davet edildi. 2023 yılı Nisan ayında Fazıl Say’ın 100. Yıl Marşı kaydında koroda görev aldı. Şu anda Ankara Devlet Konservatuvarı Üflemeli ve Vurmalı Çalgılar Bölümü’nde korrepetitör olan ve piyano bölümünde yüksek lisans öğrenimi gören Zeynep Ülbegi, piyano çalışmalarına Prof. Demet Akkılıç, şan çalışmalarına Maia Mari Chikhradze ile devam etmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.