Bodrum Gündem
TANDOĞAN UYSAL

TANDOĞAN UYSAL

Tandoğan Uysal; 1985 yılında Anka Haber Ajans’ında muhabir olarak başlayan basın hayatı sırasıyla, Ulusal Basın AJANSI (UBA) Anadolu Ajansı İsveç Bürosu ve Hürriyet Gazetesi’nde 25 yıl süren İsveç Temsilcisi olarak çalıştı. İsveç Devlet Radyosu Türkçe bölümünde serbest gazeteci olarak çalıştı.

    Türkiye Atatürkçü ise neden yüzde 25?

    Türkiye’de bugün herkes her konuda mutsuz. Demokrasi, hak, hukuk adalet, insan hakları, ekonomi gibi başlıca konularda Türkiye hep eskiyi aramaktadır.

    Kısacası bugün Türkiye’de sokağa çıktığımızda, modern, çağdaş Atatürk Türkiye’si özlemi vardır.

    Ancak çağdaş modern Türkiye’yi kuran Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP)bugünkü Türkiye’de oy oranı yüzde 25’lerde.

    -İşte neden yüzde 25. Türkiye ve CHP bunu tartışmalı

    Türkiye’de insanlar, bugün Türkiye’nin Atatürk Türkiye’sinden uzaklaştığı için ülkesini terk etmeyi düşünür hale gelmiştir.

    Atatürk’ün partisi ise CHP ise modern, çağdaş Türkiye’nin tek alternatifi olmasına rağmen bu alternatiften çok uzak.

    -CHP kendisine çeki düzen veremez ise yerel seçimlerde hüsran olabilir.

    Bir seçim kazanılır ve kaybedilir. Kaybedenler bir ders çıkarır ve kendini yeniler. Türkiye burada her şeyin ötesinde olmalıdır. CHP’de ise bugünkü bu atmosferde değil.

    CHP sadece Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş partisi ve Mustafa Kemal Atatürk’ün partisidir. Diğerleri ise gelip geçicidir.

    -CHP’nin duayenleri var

    CHP’nin eski siyasileri işte Hikmet Çetin, işte Murat Karayalçın, işte Altan Öymen. Bu 3 isim partiye uzun süre emek vermiş isimler.

    Bu kişilerin isimleri CHP ile özdeşmiş olabilir. Ancak onların etkisinde kalınmamalıdır.

    Türkiye’de hep bir duayene gidip danışma ve onun etkisinde kalıp partiye dizayn verme modası sona ermelidir.

    Partinin kendi dinamikleri özgür bırakılıp, seçmenin beklentisinde partiye bir değişim verilmelidir.

    İşte o zaman yüzde 25 oy oranına demir atmış CHP atağa kalkar.

    -Ecevit dönemi örnek alınmalıdır.

    Nasıl rahmetli Bülent Ecevit, milli şef rahmetli İsmet İnönü’den CHP’yi aldığında CHP’ye 1970’li yıllarda bir tarih yazdırıp efsane lider olmuşsa bugünde öyle bir çıkışa ve efsane bir lidere ihtiyacı vardır.

    -CHP’de de bir politbüro var

    Sanki Sovyetler Birliğinde Kominist Parti SSCB’nin politikalarını belirleyen politbüro üyeleri gibi CHP’de de böyle bir gelenek var gibi. İşte değişim önce buradan başlamalı.

    CHP’de hakikaten gerçek bir değişim istiyorsak, gelecek yüzyılları pırıl pırıl bakan dinamik gençlerin belirlemesi gerekir.

    İşte o zaman gerçek bir değişim olabilir.

    -Türkiye’de neden bu kadar yaşlı insanların peşinden koşup feyz alıyor?

    CHP ancak çağı dinamik gençlerle değişimi yakalar.

    Artık günümüzde ileri gitmiş ülkeler, teknolojiyi takip eden, 2-3 yabancı dili bilen genç insanlara ülkelerini teslim ediyor.

    Türkiye burada bile çağın çok gerisinde kalıyor.

    Türkiye’de bugünkü siyasi partilerin liderlerinin hepsi yaşlı ve Türkçe dilinin dışında bir yabancı dil bile bilmiyorlar. Teknolojiyi de gençler gibi kullanamadıklarını da tahmin edebiliyorum.

    İşte onun için Türkiye 50 yıldır başının belası bu enflasyonla baş edemiyor.  Bu siyasiler ile hep aynı yerde sayıyor. Ondan dünyadan soyutlanıyor.

    Onun için bir sosyal devlet olamıyor. Onun için 1923 ruhundan ve felsefesinden uzaklaşıp, tarikatların ve dinin etkisine giriyor. Onun için geleceğe korku İle bakıyor.

    -Sağ siyasi iktidarlar ile bu kadar

    Türkiye 1950’den sonra maalesef bu sağ iktidar yönetimleri ile Atatürk Cumhuriyeti’nin kırmızı çizgisi olan Tarikatlarla neredeyse kol kola olmuş ve Laik Türkiye Cumhuriyeti bir tehdit ile baş başa bırakılmıştır.

    Atatürkçü bir Türkiye’nin böyle bir tehlikeyi bilip ve gördüğü halde neden onları iktidara getirmesi de ayrıca tartışılması gereken bir konu. Ayrıca CHP’nin sağ partilerle ittifak kurup seçimlere gitmesi de ayrıca tartışılması gereken bir konu.

    Türkiye’ye Cumhuriyetini kuran bir parti olarak CHP’ye yüzde 25 oy yakışmıyor.

    Demek ki bir yanlış yapıyor ki, CHP yüzde 25 partisi olmuş. Bundan da şimdiye kadar bir ders çıkaramadığı açıkça ortada.

    Türkiye, Atatürk Türkiye’sinden uzaklaştıkça, karanlığa gömülmeye mahkumdur.

    Sevgi ve Saygılarımla Tandoğan UYSAL Stokholm

    Yazarın Diğer Yazıları
    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.