Bodrum Gündem

Fenerbahçe Marşını İlk Okuyan Kadın Sanatçı

Nesrin Sipahi

Marştan önce biraz sanatçıyı tanıyalım.

Ailesi Kırım Tatarlarından olan Nesrin Sipahi 1934 yılında İstanbul’da doğmuş.

Önce klasik Batı müziği ve şan dersleri alan Nesrin Sipahi’nin klasik Türk müziğine olan yeteneğini, İstanbul Belediye Konservatuvarı’nda hocası Ahmet Nuri Canaydın fark etmiş.

Şerif İçli’den ders alan sanatçı İstanbul Radyosu’nda münferit programlara çağrılırken, açılan sınava girerek 1953 yılında TRT Ankara Radyosu’nda kadrolu sanatçı olarak göreve başladı. Radyoya girişini, ağabeyi olan tiyatro sanatçısı Nihat Akçan’ın o zamanki eşi tiyatrocu Yıldız Kenter’in teşvik ettiğini anlatmıştır.

1953 yılından itibaren Ankara Radyosu’nda çalışmalarına başlayan, düzenlediği Anadolu konser turnesinin ardından 1968 yılında çıkardığı Bebek – Arkadaşımın Aşkısın ve Yunus – Karamehmet 45’lik plaklarıyla geniş dinleyici kitlesi edinen sanatçı, davet edildiği ülkelerde de ismini duyurdu.

1959’da Ankara-Büyük Sinema’da üç kısımdan oluşan bir konser verir. Birkaç Anadolu turnesinden sonra Ankara Göl Gazinosu’nda çalışmaya başlar.

1957 yılında, İlk plâğı (78 devirli taş plâk) “Bir rüzgârdır gelip geçer sanmıştım” Odeon plakçılıktan çıktı.

1960 yılında Ankara Radyosu’ndan ayrılarak Vecihe Daryal, Burhanettin Ökte, İzzettin Ökte, Tarık Kip, Sadi Işılay, Akın Özkan, Ferit Sıdal, Orhan Özgediz, Cahit Ünyaylar, Yücel Aşan, Şekip Ayhan Özışık, Seyfettin Sığmaz gibi seçkin bir saz ekibiyle Türkiye’nin her şehrinde büyük bir sevgi seliyle karşılanan ve takdirler toplayan konserler verdi.

Peşinde bir gölgeyim

Eşi Aldemir Sipahi, Nesrin Sipahi’ye olan aşkını ifade etmek için şiir yazmış.

Ben bir kuru yaprağım diye başlamış şiirine. Elinde oyuncağım Nesrin diye devam etmiş…

Udi Teoman Alpay bu şiiri muhayyer kürdi makamında bestelemiş. Şarkıyı sanatçının sesinden https://www.youtube.com/watch?v=Cy6sxKuMZMk bu linkten dinleyebilirsiniz.

Yurtdışı Konserleri

Amerika’da 5 konser verdi, Fransa’da albüm çıkardı, 1971 yılında Sovyetler Birliği’ne bağlı ülkelerde 37 gün turneye çıktı, orada Rusça, Ermenice, Azerice şarkılar da okudu. Almanya, Fransa, Fas, Tunus, Suriye, Ürdün, Mısır, Kanada, Avustralya, İspanya, Kıbrıs’ta konserler verdi.

Yaşa Fenerbahçe

 1974 yılında Fenerbahçe’nin lig şampiyonluğu anısına bir 45’lik hazırlanmıştır.

Kayınpederi Beşiktaş’ın kurucularından ve eşi Aldemir Sipahi’nin Beşiktaş Divan üyesi olmasına rağmen eşinden aldığı izinle 1974 yılında sözleri Fenerbahçe’nin eski kalecilerinden Fecri Ebcioğlu‘na ait “Yaşa Fenerbahçe” marşını o dönemin Fenerbahçe futbolcularıyla birlikte plağa okudu. https://www.youtube.com/watch?v=VgvdnhOkWuw

Endülüs’te Raks

Sanatçı buğulu sesinin gürlüğüne, genişliğine uygun repertuvar oluşturmuştur. Sesinin genişliği sayesinde, Münir Nurettin Selçuk’un Endülüs’te raks eseri örneğinde olduğu gibi, zorlu ve çıkışlı eserleri oldukça yetkin bir biçimde seslendirdi. Nesrin Sipahi bu şarkının öyküsünü şöyle anlatır:

“Münir Nurettin Selçuk Ankara Radyosu’na ihtar çekiyor; benim bestelediğim şarkıları koro okuyabilir, ama solo okunmasına iznim yoktur.

Yahya Kemal’in Endülüs’te Raks başlıklı şiirini besteleyen Münir Nurettin Selçuk, Nesrin Sipahi’nin bu şarkıyı plağa okuyacağını haber alınca evine gelerek bizzat dinlemiş, özellikle vurgu yapacağı yerlere dikkat çekmiş. Merhum, Plaktan kendisine düşen telifi almayı reddederek o para ile Teşvikiye Camisi’nin tahta perdelerinin yenilenmesini ve Teşvikiye Polis Karakolu için odun alınmasını istemiş.”

Endülüs’te Raks https://youtu.be/uvMpN30_PAo?si=BGNagsGh8-ssBmPr

Birçok kız çocuğunun adı Nesrin kondu

32 yıl hiç ara vermeden gazinolarda çalışan, 1500’e yakın Türk Sanat Müziği şarkısına hayat veren dinleyicileri tarafından çok sevilen Nesrin Sipahi’nin adı birçok kız çocuğuna isim olarak kondu.

Bunlardan biride benim kuzenim Nesrin. Rahmetli Necati eniştemiz Nesrin Sipahi’nin sesinin hayranlarından biriydi. Doğan ilk kızına Nesrin adını vermişti.

Kuzenim Nesrin’in torunu oldu. Onun Adı da Nesrin.

Küçük Nesrin bu yıl anasınıfına başladı. Okumayı öğrendiğinde adının sahibi ile ilgili bu yazımı ileride okuyacak. İyi günlere büyüsün…

 

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.