Bodrum Gündem

Özkan Saçkan ile Günün Kitapları – 15 Kasım 2023

Özkan Saçkan ile Günün Kitapları – 15 Kasım 2023

Kitapçıların raflarında yer alan 6 kitabı sizler için yorumladım. DÜN GECE NE OLDU: Sürükleyici anlatımına eşlik eden ani manevraları, beklenmedik sürprizleri ve güçlü mana aktarımlarıyla okurunu bambaşka bir âleme çekiyor… YAĞMURLAR NEREYE YAĞAR: Bir ayağı köyde, bir ayağı kentte olan aydınlarımızın bireysel, toplumsal sorunlarını işleyen bir roman. BAŞKALARININ ACISINA BAKMAK: İnsanı dünyayı olduğu gibi görmeye, onun temsil edilme biçimleri üzerine kafa yormaya, hatta onu değiştirmeye yönelik bir şeyler yapmaya teşvik ediyor. HAYATTAYIZ MADEM: 1943’ten 2018’e, Amsterdam’dan Auschwitz’e, Halep’ten İstanbul’a uzanan hikâyeler. CUMHURİYET’İN ÜÇ FEDAİSİ: Yakın dönemimize tanıklığı içeren kitap, Cumhuriyet’in kuruluş, ulus-devlet’in inşa sürecinin oluşumu öyküsünü içeriyor. İMPARATORLUK VARİSİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK: Kitabına konu edindiği tarihi kişilikler, Cumhuriyet devriminin kurtuluştan kuruluşa geçen aşamalarını bize anlattığı gibi, tarihsel/toplumsal ve düşünsel dersleri de içeriyor.

İşte o kitaplar;

Varoluşun hakikatini bulmak için yollara düştü

ÇAĞRI Dörter’den DÜN GECE NE OLDU… Yaşamın anlamı ve varoluşun hakikatini bulmak için yollara düştüğü uzun yolculuğunun sonunda eve dönmeye karar veren bir yolcu, zorlu bir coğrafyanın dağlarında yaşayan garip bir ermişten bahsedildiğini duyar. Onun hakkındaki bilgiler de yaşadığı yer gibi muğlaktır. Mizacının keskin, yöntemlerinin sıra dışı ve sınamalarının zorlu olduğunu duymasına rağmen onu bulmaya karar vererek, bahsi geçen bölgeye ulaşır.

232 SAYFA.

(DESTEK YAYINLARI)

//

 

 

 

Okurlarını küçük, yoksul ama umut dolu dünyaların içine çekiyor…

HİDAYET Karakuş’tan YAĞMURLAR NEREYE YAĞAR. Yazar kitabında, şimdiye dokunarak yazarlığının gücünü kanıtlıyor. Karakuş, 1981 Mehmet Ali Yalçın Ödülü’nü kazanan bu romanda köy-kent ikilemini yaşayan aydınların dramını tanıklıklarından damıta damıta aktarıyor. Okurları küçük, yoksul ama umut dolu dünyaların içine çekerken, kapitalizmin acımasızlığını da gözler önüne seriyor.

239 SAYFA.

(BİLGİ YAYINEVİ)

 //

 

 

 

Fotoğraf, bakanın gerçeklik algısını aşındırır mı?

SUSAN Sontag’tan BAŞKALARININ ACISINA BAKMAK. Modern hayatın temel özelliklerinden biri, dünyanın dört bir köşesinde yaşanan dehşeti uzaktan, fotoğraf aracılığıyla izleyebilmek için sayısız imkân sunmasıdır. Peki, dünyayı görme biçimimizin temel parçalarından birini oluşturan fotoğraf, bakanın gerçeklik algısını aşındırır mı? Bizden uzaktaki insanların acılarıyla hakiki bir bağ kurabilir miyiz?

136 SAYFA.

(CAN YAYINLARI)

//

 

 

 

 

 

Suriye’den kaçıp Türkiye’ye sığınan Meryem-Gül…

ÇİLER İlhan’dan HAYATTAYIZ MADEM. Nazi kamplarından sağ çıkan dedesi İstanbul’a göçmüş, yarı Türk, yarı Hollandalı bir baba; oyunculuk okumak, belki de büyümek için Amsterdam’a göçen küçük kız Batya; kendi duygu dünyasında bir mülteci olan Ahuva ve Suriye’deki savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Meryem-Gül… 1943’ten 2018’e, Amsterdam’dan Auschwitz’e, Halep’ten İstanbul’a uzanan hikâyeler, Teşvikiye’deki bir evde kesişen kaderler…

304 SAYFA.
(EVEREST YAYINLARI)

//

 

 

 

Bir bakıma yüzleşme ve toplumsal hafıza kitabı

ÖZDEMİR İnce’nin CUMHURİYET’İN ÜÇ FEDAİSİ. Kitap, Cumhuriyet’in kuruluş, ulus-devlet’in inşa sürecinin oluşumu öyküsünü içerir. Kitabına konu edindiği tarihi kişilikler, Cumhuriyet devriminin kurtuluştan kuruluşa geçen aşamalarını bize anlattığı gibi, tarihsel/toplumsal ve düşünsel dersleri de içeriyor. Kitap, bir bakıma yüzleşme ve toplumsal hafıza kitabıdır. Bir ulusun yeniden doğuş tarihini, serüvenini unutanlara sunulan “hafıza belgesi”dir aynı zamanda. 328 SAYFA.

(EKSİK PARÇA)

//

 

 

 

 

 

Cumhuriyet’in sancılı yıllarının özlü anlatımı…

RYAN GİNGERAS’tan İMPARATORLUK VARİSİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK. Osmanlı İmparatorluğu sona yaklaştıkça pek çok Osmanlı askeri vatanı kurtarmak için liderlik vasfına soyundu. Birinci Dünya Savaşı yalnızca Osmanlı topraklarının çözülmesine değil, öne çıkan bu liderlerin de farklı fikirler ortaya atmasına yol açtı. Enver, Talat ve Cemal Paşa troyka yönetimi ile birlikte İttihat ve Terakki Cemiyeti de siyaset sahnesinden silinirken Selanik’ten yeni bir lider çıktı. Hem dönemin bütün hizipleriyle irtibatta olan hem de onlardan ayrı bir yola çıkan Mustafa Kemal, İmparatorluk’tan kalan mirasla bir Cumhuriyet kurdu. Bu eser modern Türkiye’nin kurucusunu anlamlı bir tarihsel perspektife yerleştiriyor ve onun temel fikirlerinin aynı ölçüde derinlikli bir analizini sunuyor. – M. Şükrü Hanioğlu, Princeton Üniversitesi…  232 SAYFA.
(FOL KİTAP) 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.