Bodrum Gündem

Bodrum’un Doğru Şehir Planlama İlkeleriyle Yönetilmeye İhtiyacı var

Bodrum’un Doğru Şehir Planlama İlkeleriyle Yönetilmeye İhtiyacı var

Bodrum Belediye Başkan Aday Adayı Dr. Murat Özyaba yaptığı basın toplantısında; Kimim? Neden Adayım? Nasıl Yapacağım? Sorularına cevap verdi.

Bodrum Gündem Haber

Özyaba, ”Özenle, Güvenle ve Liyakatle” sloganı ve başlığı altına topladığı seçim kampanyası çalışmalarını detaylandırdı.

Bodrum’a rahat bir nefes aldırmak için çalışacağını ifade eden Özyaba, “Cumhuriyet Halk Partisinin ilkelerine duyduğum aidiyet ve düşüncelerim doğrultusunda çizdiğim bu yolda, rotam hiçbir şekilde sapmayacak.” dedi.

Özyaba, Kurucu irademiz Gazi Mustafa Kemal’in işaret ettiği ‘Muhasır Medeniyet’ kavramının ana eksenini oluşturan ‘Sosyal Belediyecilik’, teknik ve mekansal estetik içeriğinin çok ötesinde halkımızın gündelik yaşamını ve geleceğini etkileyen ekonomik, sosyolojik ve psikolojik boyutlara sahip çok katmanlı ve geniş kapsamlı bir içeriği hayata geçirmek için elinden geleni yapacağına dikkat çekerek, “Yaşadığımız kenti biçimlendiren şehir planlama sistemindeki olumlu ve olumsuz her gelişmenin doğrudan yaşamımızı da etkilediği aşikar. Bu nedenle yaşamımızı güzelleştirmek için, yaşadığımız kenti iyileştirmeye, yaşadığımız mekanları iyileştirmek için de şehir planlama ilkelerini belediyemizde güçlendirmeye ihtiyacımız vardır.” saptamasında bulundu.

“Sizlere sunulan ve sunulacak metinlerde anlattığım ve anlatacağım adaylık gerekçelerim hakkında bilgi vermek isterim” diyen Özyaba şunları ifade etti;

“Bodrum’un kentsel yapısının/yerel yönetim organizasyon yapısının/yaşam kalitesinin ve yerel ekonomisinin hak ettiği düzey ve nitelikte olmadığı yönündeki genel fikir birliğinden hareket ederek;

Suyunun akmadığı, elektriklerinin kesildiği, kıyılarının işgal edildiği, boğazına kadar hoyratça yapılaştığı, ulaşımının kilitlendiği, misafirlerinin yüzünün asık döndüğü, üreteninin mutsuz olduğu, kısaca rengini/dokusunu/kokusunu kaybetmiş bir kentin, küllerinden yeniden doğacağı bir dönemi başlatmak istiyorum.

Ege’nin en özendiği kıyısı olan Bodrum’u, Dünya markası haline getiren ve her geçen gün kaybettiği niteliklerini geri döndürmek için buradayım, adayım…

Bodrumlunun en güvendiği kurum olması gereken Bodrum Belediyesi’nin kaybettiği var olma gerekçesini yeniden yapılandırmak ve hayata geçirmek için buradayım, adayım…

35 Yıllık mesleki tecrübemle onlarca şehre yaptığım katkıların verdiği özgüvenle, yetiştirdiğim binlerce genç mimardan aldığım ilham ve liyakatle buradayım, adayım…

Kısacası Bodrum’u ‘Özenle, Güvenle ve Liyakatle’ yönetmeye hazırım ve adayım.”

Bunları yapmaya yetkin olup olmadığı sorusunun cevabının biraz uzun olduğunu belirten Özyaba, kimdir? Sorusuna da şu cevabı verdi;

“Lisans eğitimimi Yıldız Teknik Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümünde, Yüksek Lisans eğitimimi Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sit Koruma Planlaması disiplininde, ikinci lisansüstü eğitimimi Helsinki Teknik Üniversitesi Kentsel Tasarım disiplininde, Doktora eğitimimi Karadeniz Teknik Üniversitesi Mimarlık ve Şehircilik Anabilim Dallarında tamamladım.

2 yılı belediyecilik, 2 yılı serbest büro faaliyeti ve 27 Yılı Akademisyenlik olmak üzere 34 yıllık profesyonel meslek hayatımda, Kent Planlama, Kentsel Koruma, Turizm Alanlarının Planlanması ve Kent Yönetimi alanlarında olmak üzere çok sayıda çalışma ve danışmanlık yaptım. 2019 yılında Uludağ Üniversitesi Mimarlık Fakültesinden emekli olduktan sonra, zaten bir ayağı Bursa, bir ayağı Bodrum’da olan yaşamımı 2008 yılında edindiğim evimin olduğu Bodrum’a bütünüyle taşıdım. 2019 yerel seçimlerinden sonra yeni seçilen Bodrum Belediye Başkanı Sn. Ahmet Aras’ın talebiyle, Bodrum Belediye Başkanlığı bünyesinde tam zamanlı “Planlamadan Sorumlu Başkan Danışmanı” olarak 2 yıl görev yaptım. Gördüğüm lüzum üzerine 2021 yılın sonunda izin isteyerek bu görevimden ayrıldım.

Gerek akademik çalışmalarım, gerekse danışmanlık yaptığım süreçlerde, sadece teorik bilgileri derlemek değil ve/fakat kamunun aktif yararlanacağı bilgiyi üretmeye ve kamu yararını önceleyen projeler geliştirmeye çalıştım. Onurlu ve temiz bir çalışma hayatını bıraktıktan sonra da mesleki deneyimlerimi paylaşmak üzere Sivil Toplum Örgütlerinin içinde yer almaya çalıştım. Devlet memurluğu öncesinde 1989 yılında Sosyal Demokrat Halkçı Partide üyeliğim oldu.

1990 yılında SHP Eski Genel Başkanı Prof.Dr. Erdal İnönü’nün Onursal Başkanı olduğu Türkiye Sosyal, Ekonomik, Siyasal Araştırmalar Vakfı (TÜSES), Bursa Kurucular Kurulunda görev aldım. Her ne kadar devlet memurluğumdan dolayı siyasi parti üyeliğimi devam ettirememiş olsam da, zaman içinde başta Sosyal Demokrat Halkçı Parti olmak üzere Demokratik Sol Parti ve Cumhuriyet Halk Partisinin yerel örgütlerinde Kent Planlama ve Belediyecilik konularında isimsiz danışmanlıklar yaptım.

Türkiye’nin ilk diploma alan “Sit Koruma Plancısı” ünvanımdan başka, yine ilk kez Doğu Karadeniz Bölgesi Yaylalarının Turizm açısından incelenmesini içeren doktora teziyle Doktor ünvanı aldım. Gerek Karadeniz Teknik Üniversitesinde, gerekse Uludağ Üniversitesinde alanımla ilgili olmak üzere lisans/yüksek lisans ve doktora düzeyinde dersler verdim, yurt içi ve yurt dışında olmak üzere çok sayıda bilimsel araştırma yayınladım. Bunların dışında İmar Hukuku konusunda 30 yıllık süreçte, 6000’in üzerinde bilirkişi raporu yazdım ve bu konuda, belediyeler başta olmak üzere kamu kurumlarına danışmanlıklar yaptım.

Evli ve 4 çocuk babasıyım. Eşim Berna Özyaba ingilizce öğretmenidir.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.