Bodrum Gündem

Özkan Saçkan ile Günün Kitapları – 31 Aralık 2023  

Özkan Saçkan ile Günün Kitapları – 31 Aralık 2023  

Kitapçıların raflarında yer alan
6 kitabı sizler için yorumladım. 

 KAR KORKUSU:  Yazar, 12 Eylül 1980 darbesinin ardından siyaset bilimi eğitimi için Moskova’ya gider. Bu dönem, ileride yazacağı romanı için gözlem yapma fırsatı bulduğu bir zaman aralığına denk düşer. Her yanıyla soğuk bu ülkenin büyük şehrini sokak sokak kitabına taşır.

SAVUNMASIZ GEZEGEN: 500 yıl önce Atlantik Okyanusu’na, Kolomb’un seferi ile başlayan büyük tarihsel dönüşüm, kapitalist dünya sistemi hâline gelecek olan krizin başlangıçlarını gösterir.

DİRENİŞİN MELANKOLİSİ: Yaşayan en önemli Macar yazarlardan Krasznahorkai, yapıtlarındaki biçem özelliğiyle öne çıkıyor. Kazandığı Booker Ödülü’nün jüri başkanı Marina Warner, onu şu sözlerle betimliyor: “László Krasznahorkai, olağanüstü yoğun ve geniş kapsamlı tınısıyla, günümüz yaşamının dokusunu ürkütücü, şaşırtıcı, müthiş komik ve sarsıcı güzellikte sahnelerle aktaran vizyona sahip bir yazardır.”

ÇALIŞAN DENEYİMİ–MUTLU ÇALIŞANLAR, MUTLU MÜŞTERİLER, MUTLU ŞİRKETLER: Bu kitap, insanları ilk sıraya koymanın ileriye dönük herhangi bir yol değil, ileriye giden TEK yol olduğunu kavrayan Türkiye’nin tüm liderleri için önemli bir rehberdir. Jacob Morgan.

DEĞERLERLE TÜRK TARİHİ: Büyük Hun Devleti’nden Selçuklulara, Osmanlı İmparatorluğu’ndan Türkiye Cumhuriyeti’ne kadar Türklerin sanata, bilime ve edebiyata yaptıkları etkili katkılara da tanık olun.

TOPLU ŞİİRLER 1- AKIŞ VE ARAYIŞ:  Yazar, sıradan yaşamlarda görülmeyen ama toplumsal yaşamda sürekliliği koruyan konuları, minimal şiirler çerçevesinde, bazen de ironik bir biçimde ortaya koyuyor.

İşte o kitaplar;

Tansiyonu anbean artan bir gerilim

 AHMET Ümit’ten KAR KORKUSU-25 Yaşında Numaralı Özel Baskı. Yazarın yaşamından kesitler içeren ve Türkiye’deki siyasi polisiye romanın en özgün örneklerinden biri olan kitap Devrimcilerin hayallerini süsleyen bir kent: Moskova. Türkiye’deki askeri darbe sonrası Moskova’ya gelmiş ve hem örgüt içi hesaplaşmaların hem de çökertme operasyonlarının tam ortasında kalmış öğrenciler arasında işlenmiş bir cinayet. Türkiyeli devrimcilerin hakikati bulma çabası. Tansiyonu anbean artan bir gerilim… 280 SAYFA.
(YAPI KREDİ YAYINLARI)

Doğanın tek taraflı sömürüsü, çevre felâketini yaratmıştı

JOHN Bellamy Foster’den SAVUNMASIZ GEZEGEN. Kitap, geçtiğimiz 500 yıl boyunca dört ana alanda (nüfus, enerji, sanayileşme ve kentleşme) meydana gelen hızlı değişimin çevresel/ekolojik yıkıma nasıl neden olduğunu inceliyor. Son 500 yıllık tarih bize, toplumların uzun zamandan beri çevreyle savaştığını ve doğayı da yararlanacak bir kaynak ya da içine çöplerini boşaltabilecekleri bir bulaşık çukuru muamelesi yaptıklarını öğretir. Doğanın böyle tek taraflı bir sömürüsü, en sonunda bugünkü çevre felâketini yaratmıştır. Çevre krizi, 1400’lerin sonlarına doğru, Avrupa’da başlayan kapitalist dünya sisteminin aşamalı doğuşuyla değişmeye başladı. 160 SAYFA.
 (EPOS YAYINLARI)

Devasa balina, kasabalıları birbirine düşürür

LASZLO Krasznahorkai’den DİRENİŞİN MELANKOLİSİ. Yazarın kıyamet güldürüsü diye nitelendirilen kitabı, bir taşra kasabasına gelen gizemli sirkin ekseninde biçimleniyor. Sirkin tek gösterisi olan devasa balina, kasabalıları birbirine düşürürken gözü yükseklerde olan Eszter Hanım’a da diktatörlük yolunu açıyor. 376 SAYFA.
(CAN YAYINLARI)

İş kavramının geleceği çalışan deneyimiyle örülü

 ORÇUN İrfan’dan ÇALIŞAN DENEYİMİ–MUTLU ÇALIŞANLAR, MUTLU MÜŞTERİLER, MUTLU ŞİRKETLER. Deneyimimize önem veren ve bu alana yatırım yapan bir kurumda çalışmayı hepimiz hak ediyoruz. Bu kitap, insanları ilk sıraya koymanın ileriye dönük herhangi bir yol değil, ileriye giden TEK yol olduğunu kavrayan Türkiye’nin tüm liderleri için önemli bir rehberdir. İş kavramının geleceği tamamen çalışan deneyimiyle örülü olacaktır. Jacob Morgan. Açıkçası, çalışan deneyimi Türkiye’ye harika bir giriş yaptı ve kurumların bu kitapta yer alan fikirleri ileriye nasıl taşıyacaklarını büyük bir ilgiyle izleyeceğim. Ben Whitter. 296 SAYFA.

(CERES YAYINLARI)

Türk tarihini farklı pencerelerden izleyin

 KORAY Şerbetçi’den DEĞERLERLE TÜRK TARİHİ. Türklerin Orta Asya bozkırlarından Anadolu ve Balkanlara uzanan büyüleyici tarihini, zaferlerle, mücadeleyle dolu yolculuğunu keşfedin. Büyük Hun Devleti’nden Selçuklulara, Osmanlı İmparatorluğu’ndan Türkiye Cumhuriyeti’ne kadar Türklerin sanata, bilime ve edebiyata yaptıkları etkili katkılara da tanık olun. Bu yolculukta savaşlardan günlük hayata, merhamet duygusunun örneklerinden sorumluluk bilincine, liderlerin psikolojisinden sosyal karaktere kadar tüm Türk tarihini farklı pencerelerden izleyin. Tarih yapan bir milletin hayatın her aşamasında kendi milli değerleriyle oluşturduğu olağanüstü kültürel mirasının da farkına varmış olacaksınız. 296 SAYFA.

(DESTEK YAYINLARI)

Toplumsal yaşamda sürekliliği koruyan konular

 KEMAL Aslan’dan TOPLU ŞİİRLER 1- AKIŞ VE ARAYIŞ. Kitap, yazarın Barbarlar Çağı (2021) ve Matadore (2023) dışında yayınlanan toplu şiirlerinden oluşuyor. Tarihsiz Aşk (1993) ile somutlaşan şiir serüveninden bu yana yazar, toplumsal ve siyasal koşulların, bireyin yaşamında ve ilişkilerinde bıraktığı izlerin etkisine odaklanıyor.   Sıradan yaşamlarda görülmeyen ama toplumsal yaşamda sürekliliği koruyan konuları, minimal şiirler çerçevesinde, bazen de ironik bir biçimde ortaya koyuyor. Kitap, bir şiir serüveninin nasıl şekillendiğini, hangi uğraklardan geçtiğini, insani bir halin gel-gitlerini merak edenlere bir zemin sunuyor. 272 SAYFA.

(ARTSHOP YAYINCILIK)

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.