Bodrum Gündem
TANDOĞAN UYSAL

TANDOĞAN UYSAL

Tandoğan Uysal; 1985 yılında Anka Haber Ajans’ında muhabir olarak başlayan basın hayatı sırasıyla, Ulusal Basın AJANSI (UBA) Anadolu Ajansı İsveç Bürosu ve Hürriyet Gazetesi’nde 25 yıl süren İsveç Temsilcisi olarak çalıştı. İsveç Devlet Radyosu Türkçe bölümünde serbest gazeteci olarak çalıştı.

    Mehmet Tosun; “Akbelenlerin olmaması için Bodrum Belediyesi’nin çalışması gerekir”

    AKP Bodrum Belediye Başkan Adayı Mehmet Tosun, yeni Akbelenlerin olmaması için Bodrum Belediyesi’nin iyi çalışmasını, kendi enerjisini kendisinin üretmesi gerektiğini söyledi.

    Göreve gelir gelmez yeni Akbelenlerin yaşanmaması için alternatif enerji üretimleri konusunda da proje üreteceklerini söyledi. Mehmet Tosun şunları söyledi:

    “Siz belediye olarak kendi elektriğinizi bile üretmiyorsanız, yenilenebilir enerji ile ilgili bir planınız dahi yoksa Akbelen’deki konuya karşı çıkmanız açıkça pek inandırıcı gelmiyor.”

    Mehmet Tosun Bodrumlu ile ilgili soruları şöyle yanıtladı:

    -Bodrum kent merkezindeki su baskınları yaşanacak mı?

    -Bodrum kent merkezi kentsel sit alanı doğal dokusu korunması gereken bir sit alanı.  Mühendisim, 10 yıl belediye başkanlığı yaptım. Mali idariler şehircilik uzmanı planlama uzmanıyım trafik planlama uzmanıyım. Nerede ne şekilde belediyecilik yapılacağını da en iyi bilen biriyim.

    Konacık’ı devir aldığımız dönemde 2 bine yakın kaçak yapılaşma vardı. Böyle beldeyi biz devir aldık. Sonra tercih edilen ve yaşanılacak bir yer haline getirdik.

    Bodrum merkezi ne kadar kentsel sit alanı içinde de olsa yoldaki çukurunun tamir edilememesinin mazereti mi olur? Ya  ya da İslamhanelerin ye da Ortakent’deki kanalizasyonun dereye akmasıyla ne ilgisi olabilir.

    Biz nerede, nasıl belediyecilik yapacağını bilen birisiyiz. Algılarla değil, kentin gerçeklerine göre mevcut yapılaşmasına ve doğal dokusuna göre bir belediyecilik serüvenine hazırlanıyoruz

    DSi ve Muğla Büyükşehir Belediyesi ile birlikte Bodrum merkezindeki sit alanındaki, dere yataklarının islahı için her türlü projeyi destekleyeceğiz

    -Şu anki Bodrum Belediyesini nasıl buluyorsunuz?

    -Bodrum Belediyesine kurumsal güven yüzde 15’lere düşmüş durumda. Hizmet üretemiyor. Hemen belediye binasının 100 metre yakınındaki kafeteryada hizmet üretemediği için belediyeyi yerden yere vuruyorlar. Benim derdim davam, doğduğum, büyüdüğüm Bodrum’a hizmet etmek”

    -İktidar partisinin adayı olmak size daha özgüven veriyor mu?

    Hükümet eden partiden aday olmanın getirdiği avantajlar tabii ki vardır. Neden vardır?

    Eğer bugün Bodrum’da sorun biriktirmemiş olsaydık sorunlarımız bu kadar kronikleşmemiş olsaydı,  iktidardan belediye yönetimine bir ihtiyaç olmayacaktı. Ama biz belediye hizmetleri noktasında 20 yıl geriden gidiyoruz. Bu açığı kapatmak için çok ciddi çalışmak zorundayız.

    Belki de Antalya gibi Burada yapılması gerekenleri merkezi hükümetle hızlı bir şekilde yapıp,  rutin hayatımıza devam etmemiz lazım”

    -Seçmeninize seçilmeden müjdeniz var mı?

    -Yeni bir şehir stadının yapılması için Cumhurbaşkanımızdan SÖZ aldım.  Kim yapacak bunu Gençlik ve Spor Bakanlığı tabii ki. Bodrumspor 1 ligde Şehirin içerisinde 1. Lig maçlarını oynuyor. Burası  uygun bir yer değil.

    -Göreve gelir gelmez yol haritanız ne olacak?

    -50 yıllık geleceğimizi planlayan bir Master plan yapacağız. O plan dahilinde Bodrum’u yöneteceğiz Bodrum’daki yapılaşma hızını düşüreceğiz. Alt yapımızı güçlendireceğiz. Büyümenin önemli noktası planlama. Planlamanın, bütüncül adını koyarsanız Bodrum ona göre gelişir.  Vahşi yapılaşmaz.

    Sosyal konut projelerimiz var. Onu Bodrum’un dışında yapmayı düşünüyorum. Neden Bodrum yeni bir yapılaşmayı yükü getirmemek için. Mumculara bile yeni bir yapılaşma yükü getirmek istemiyoruz. Sosyal konut projelerimizi daha geri planda ilçe sınırının dışında bir lokasyon da yapmayı planlıyoruz.

    Bizim herkesi Bodrum’da yaşatmak diye bir iddiamız yok.

    Burası bir turizim, sanat ve kültür kenti olacak yapılaşmada daha yavaş hareket edecek.

    -Ahmet Aras’ın Tarım ile ilgili projeleri devam edecek mi?

    -Karaova benim doğduğum büyüdüğüm topraklar. Örgütlenme yapısı aşırı siyasallaşmış. Örgütlenme yapasını biz çiftçilerin örgütsel yapı içerisinde yer aldığı daha halka yayılan bir projeler haline getireceğiz. O bölgede üretip, Bodrum’da tüketeceğiz Karaova gerçek bir üretim merkezi olacak. Çiftçilerimizi, köylülerimizi örgütleyeceğiz. Mezbaha ve soğuk hava depo projemiz var.

    Mumcular Karaova bölgesini son yıllarda artan bağcılığın, şarapçılığın merkezi haline getireceğiz. Gastronomi ile ilgili bir planlamamız var. O yörenin geçmişinde olan halıcılık ile ilgili el sanatları ilgili çalışmamız olacak. Tarım ile turizimi entegre etmeye çalışacağız. Bunları yaparken de siyasetten bağımsız gerçek üreriticiler ile birlikte halkla birlikte yapacağız. Şu anki çalışmalar fazla siyasi gidiyor. Mesela Tarım ile ilgili bir örgütlenme yapıyorlar. Başında bir CHP’li görüyorsunuz. Bizde öyle olmayacak. Bizde gerçek üretici vatandaş olacak. Alt yapımızı, üst yapımızı güçlendireceğiz.

    -Bodrum’un merkezindeki çarşı için planlarınız var mı?

     

    Çarşı merkezini kentin kimliğine estetiğine uygun olarak restore edeceğiz. Deniz Ticaret odası ile İçmeler de yeni bir liman projemiz var. Mevcut limanın yükünü hafifleteceğiz.

    Çarşıyı kendi ekonomisine tekrar kazandıracağız.

    Tarihi ve kültürel değerlerimizi gün üzerine uluslararası fuar organizasyonlarının yapılacağı bir projemiz var.

    Dalış turizmi, kültür turizmi gibi ürün çeşidini artıracağız. Dünyanın 7 harikası Halikarnas Mozelesi ile Bodrumluyu tanıştıracağız. Bodrumluların bu tarihe eserlerinden haberi yok. Antik tiyatromuz var. Mars muhabeddimiz var. Osmanlı tersanemiz var. Halikarnasos sur duvarlarımız var. Kalemiz, Deniz Müzemiz var. Bodrum’un sanayi çarşısı ile Bodrum merkez ile ilgili esnaf ile bir çalışmamız olacak.

    Onun için Master planı içinde bunlar olacak. Bunlar Bodrum’un olmazsa olmazlarıdır. Bir su yönetim planı  ile yağmur suyununun gelişini, gidişini, tasarrufunu, depolamasını, atık yönetimi ile ilgili bir döküm yapacağız. Bugüne kadar bunların hiç biri yapılmamış. 2024 Türkiye’sinde bunların hepsi çoktan bitmiş olmalıydı

    -Bodrum’da yeni Cennet Koyları trajedileri yaşanacak mı?

    -Muğlanın koylarının koruyacağız.  Koyların yapılaşmasına karşıyız mavi yolculuk güzergâhımızı Gökovayı koruyacağız.

    -Ahmet Aras Muğla Büyükşehir’i kazanırsa nasıl çalışırsınız?

    Ahmet Aras ile hiç bir problem olmaz. Bize bir adım yaklaşana biz 3 adım gideriz. Bodrum’un da Muğlanın da siyasi kamplaşmaya, çekişmelerle zamanı yok.

    Kaldı ki ben iktidarın belediye başkan adayım. Birçok konuyu iktidar üzerinden de yapabilecek gücümüz ve kapasitemiz var.

    Sayın Mehmet Tosun’a bana ayırdığı zaman için teşekkür ederim. Başarılar dilerim.

    Tandoğan Uysal Stokholm

    Yazarın Diğer Yazıları
    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.