Bodrum Gündem

Tartışmalı atamalar

 Soyadı, “Zehirli ot” anlamına da gelen Rektör Nükhet Hotar’ın, Akdeniz İçin Birlik Nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçisi olarak atanmasına tepkiler devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dışişleri Bakanlığı’na “meslek dışından büyükelçi” atamalarına eski Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Nükhet Hotar’la devam etti.

Erdoğan’ın “Büyükelçi” olarak atadığı Hotar’ın hakkında açılan davaların sayısını ise tam olarak bilen yok.

İşte bu soru, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’a soruldu.

Soran da Meclis’in kıdemli diplomatlarından, emekli büyükelçi ve eski dışişleri bakanlığı sözcüsü Namık Tan.

CHP’den İstanbul Milletvekili seçilen Namık Tan, Kemal Kılıçdaroğlu döneminde genel başkan yardımcısı olarak, genel başkanın “A takımı”nda görev yaptı.

Ancak, Namık Tan, yeni CHP Genel Başkan Özgür Özel tarafından bu görevinden alındı.

Özgür Özel, Tan’ın yerine aday oldu

Geçtiğimiz haftalarda Namık Tan ismi, Sosyalist Enternasyonal’da CHP’nin temsilcisi ve başkan yardımcısı olarak gündeme geldi.

Çünkü bu göreve teamül olarak siyasete atılmış emekli büyükelçiler atanır.

Bu nedenle Kemal Kılıçdaroğlu sosyalit enternasyonal başkan yardımcılığına hiç aday olmadı. CHP’yi temsilen, emekli büyükelçi Ünal Çeviköz’ü bu göreve getirdi.

Yeniden, milletvekili adayı olmayan Ünal Çevkiöz’ün yerine yine bir emekli büyükelçi olan Namık Tan atanır beklentisi de boşa çıktı.

Çünkü bu göreve, CHP Genel Başkanı Özgür Özel aday oldu.

Aslında, Sosyalist Enternasyonal Başkan Yardımcılığı görevi, genel başkan değil, büyükelçi düzeyinde bir makamdı.

Buna rağmen “Başkan” ünvanlı her makama aday olmayı seven Özgür Özel, Namık Tan’ın sosyalist enternasyonal başkan yardımcısı seçilmesine de engel oldu.

“Başkanlık” makamlarına aday olmayı alışkanlık haline getiren Özgür Özel siyasi kariyerine, Manisa Eczacı Odası Başkanlığı, CHP Meclis Grup Başkanlığı ve CHP Genel Başkanlığı’ndan sonra Sosyalist Enternasyonal Başkan Yardımcılığını da ekledi.

Erdoğan’a soru sorulamıyor

Namık Tan’dan gelen soru önergesini okuyunca, bu kulis bilgileri aklıma geldi.

“Siyaseti”i anlamaya çalışan, deneyimli diplomat Namık Tan, dış politika ile ilgili görevini, milletvekili olarak yapmaya devam ediyor. Meclis Dış İlişkiler Komisyonu üyesi olarak “Meslek dışı atanan” büyükelçiler konusunda Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’a yeni bir soru önergesi verdi.

Aslında önergenin esas muhatabı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dı. Ancak, yeni sistemde O’na soru sorulamadığı için Fidan’ın cevaplandırmasını istedi.

ABD Büyükelçiliği ve Dışişleri Bakanlığı sözcülüğü de yapan emekli büyükelçi CHP Milletvekili Namık Tan, AKP iktidarlarında MİT Müsteşarı olan Hakan Fidan’la yakın çalıştı. Buna rağmen, “meslek dışı atanan” büyükelçilerin peşini bırakmadan bütçe müzakerelerinde yaptığı konuşmalarda da hakan Fidan’ı soru yağmuruna tutmuştu.

Meslek dışı atanan son büyükelçi Hotar kimdir?

Tan, Dışişleri bakanı Fidan’a, Erdoğan tarafından büyükelçi atanan Nükhet Hotar’ın, “sabıka kaydından” haberi olup olmadığını sorduAyrıca, “Hotar’ın yargı süreçleri bulunmakta iken hem öğrencilerini hem de devletini dolandırmakla suçlanan ve henüz aklanmamış bir rektörün büyükelçi olarak atanmasının gerekçesini nasıl izah ediyorsunuz? diye ekledi.

Nükhet Hotar’ın 14 yıl AK Parti Genel Başkan Yardımcılığı, 4 dönem milletvekilliği ve Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) rektörlüğü yaptığına dikkati çeken CHP İstanbul Milletvekili Namık Tan şöyle devam etti:

“Hotar’ın büyükelçi olarak atanmasına etki edecek “hangi yurtdışı görev deneyimleri” vardır.  Kendisinin “FETÖ Borsası” ile bağları olduğu iddia ediliyor. İzmir eski il başkan yardımcılarından Ahmet Kurtuluş’un öldürülmesi ile doğrudan ilişkilendirildi.

Meslek dışı atamaların, bakanlığın kendi personeline yönelik mobbing uygulamalarına yol açtığı tartışmaları yaşanıyor. 2024 yılı Ocak ayında Dışişleri Bakanlığının iki personelinin mobbing nedeniyle intihar ettiğine yönelik iddialar henüz canlılığını korurken, doğrudan adı mobbing ile anılan bir rektörün büyükelçi olarak tayin edilmesini nasıl izah ediyorsunuz?

Dışişleri Bakanlığı bünyesinde hâlihazırda kaç meslek dışı büyükelçi görev yapmaktadır? Bunların kaçının adli sicilinde hüküm giydiklerine dair ibare yer almaktadır? Kaç meslek dışı büyükelçi hakkında adli suçlardan kamu davası açılmıştır?”

Sabıka kaydı olanların bilerek mi, yurt dışı görevlere Büyükelçi olarak atandığını bilmiyorum. Ama, yılları yurt dışında geçmiş bir Gazeteci olarak bildiğim bir şey var.

Bu atamalar, yurt dışında ya ayıplanıyor ya da imajımızı zedeliyor.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.