Bodrum Gündem
TANDOĞAN UYSAL

TANDOĞAN UYSAL

Tandoğan Uysal; 1985 yılında Anka Haber Ajans’ında muhabir olarak başlayan basın hayatı sırasıyla, Ulusal Basın AJANSI (UBA) Anadolu Ajansı İsveç Bürosu ve Hürriyet Gazetesi’nde 25 yıl süren İsveç Temsilcisi olarak çalıştı. İsveç Devlet Radyosu Türkçe bölümünde serbest gazeteci olarak çalıştı.

    Bodrum’daki Özel Marmara Koleji’ne kim dur diyecek?

    Herkesi seçim heyecanı almış. Ancak hayatta devam ediyor. İşte Bodrum Marmara Koleji’ndeki soygun niteliğindeki öğrenci ücretlerine yapılan yüzde 300 oranındaki zamlar.  Bu haberi duyunca, bu ülkede herkes demek ki, kafasına göre zam yapıyor sorusu aklıma geldi.

    Yurtdışında yaşayan biri olarak böyle konular hiç gündeme gelmediği için ilgimi çekti. Uzaktan da olsa Bodrum’daki velilere ve öğrencilerine destek vermek istedim

    Türkiye’de toplumun her katmanında her gün bu tip huzursuzluklar ortaya çıkıyor. Dün kiracı ile  ev sahibi arasında yaşanan kira uyuşmazlığı bu sefer  özel okullarda,  veli ile okul idaresi arasında yaşanıyor.

    Buna benzer örnekleri sıralamaya kalksak sayfalarımız almaz. Ancak ortada kesin bir şey var. O da bir başı bozukluğun kesin olduğudur.

    Geçen gün Bodrum Güdem’in canlı yayınında Bodrum’daki Marmara Koleji’nin ücretlerine yüzde 300 gibi bir zam yapması karşısında velilerin okulun önündeki feryadını dinledim.

    Gerçekten bir veli olarak onları dinlediğimde çok üzüldüm. Belki bazıları ne üzülüyorsun, onlarda, çocuklarını devlet okuluna yollasın diyecekler. Nitekim sosyal medya paylaşımlarımda böyle düşünenlerde çıkmadı da değil.

    -Demek ki devlet okulları hala kötü

    Ancak bu çok sığ bir düşüncedir. Ben de dahil biliyorum ki, o yıllarda, çoğumuz devlet okullarından okuduk ve mezun olduk. Ancak bir gerçekte devlet okullarındaki eğitimin, öyle pek iyi olmadığı için ekonomisi biraz iyi olan aileler çocukları daha iyi eğitilsin, bu ülkeye faydalı olsun diye bu tür arayışlar ve kendince çareler buluyorlar.

    -Skandal bir zam

    Ancak bu uzun dikenli yolda böyle canları da acıyor. Açıklama yapan velileri dinlediğimde A’dan Z’ye hak verdim. Bir ücrete yüzde 300 zam yapmak dünyanın hiç bir ülkesinde görülmüş bir şey değildir. Gazetecilik deyimi ile büyük bir skandaldır.

    Çünkü öyle bir zammı isteyebilmeleri için yaşadıkları ülkede öyle zamlar velilerine de yapılıyor mu diye de sormak lazım. Zaten bu özel okulların bir zammın nasıl yapılacağını taahhüt eden bir yönetmeliğinin de olması gerekir.

    -Recep Tayyip Erdoğan ‘’İnsafsızlık’’ demişti

    Çok iyi hatırlıyorum Türkiye’yi yöneten Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan da aşırı kira zammı yapan ev sahipleri için ‘’İnsafsızlık’’ demişti. Demek ki, Bodrum Marmara Koleji de insafsız bir zam yapmış.

    -Bu aslında bir sosyal problemdir

    İşte seçimlere 2 hafta kala Bodrum gündemine çözülmesi gereken bir sorun kendiliğinden eklenmiş oldu. Bu sorunun İsveç’te benim tarafımdan bile bilindiği düşünülürse, Bodrum’da 31 Mart’taki seçimlere aday olan partilerin ve adayların da bu konuya el atması gerektiğini düşünüyorum.

    Yerel adayların konuya el atmasını umuyorum

    Bu ülkede enflasyon yüzde 300 olmadığına göre öncelikle iktidar parti adaylarının müdahale edip konuyu merkezi hükümetin gündemine taşıyıp bu velilerin uykusunu kaçıran soruna müdahale etmesini gönül ister. Tabii ki, muhalefet de el atarsa bir takip ve rekabet etkisi yaratır.

    Bakalım, bu yazımdan sonra bahsettiğim kişi ve kurumlarda ne kadar bir duyarlılık olacak? Bir ülkede mutlu bir toplum yaratmak sorunları çözmekten geçer. Bu çocuklar sadece ailelerinin değil, aynı zamanda ülkenin geleceğinin de bir parçasıdır.

    Bir velinin okulun ücretini yüzde 300 gibi bir adaletsiz artışla, çocuğuna anlatıp okuldan almasının yaratacağı psikolojik travmayı o aile ve çocuğu için düşünmek bile istemiyorum.

    Umarım ortak biz çözüm 31 Mart 2024’e kadar bulunur. Bodrum’da bu ailelerde rahat uyur ve çocukları için kurdukları hayali yaşamaya devam ederler.

    Sevgi ve Saygılarımla

    Tandoğan Uysal Stokholm

    Yazarın Diğer Yazıları
    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.