Bodrum Gündem
TANDOĞAN UYSAL

TANDOĞAN UYSAL

Tandoğan Uysal; 1985 yılında Anka Haber Ajans’ında muhabir olarak başlayan basın hayatı sırasıyla, Ulusal Basın AJANSI (UBA) Anadolu Ajansı İsveç Bürosu ve Hürriyet Gazetesi’nde 25 yıl süren İsveç Temsilcisi olarak çalıştı. İsveç Devlet Radyosu Türkçe bölümünde serbest gazeteci olarak çalıştı.

    Aydın bey, Akbelen hamlesi ile AKP’yi uçurumun ucundan kurtardı

    AKP Muğla Büyükşehir Belediye Başkan adayı Sayın Aydın Ayaydın, eğer aday olmasaydı AKP Akbelen’de ikinci büyük yanlışı yaparak, yine Akbelen köylüleri ile ve çevrecilerle karşı karşıya kalacak ve ülke genelinde hedefin merkezine konacaktı.

    -AKP,  31 Mart Yerel Seçimleri öncesi Akbelen’de hedef olacaktı.

    Geçtiğimiz yaz Akbelen’de orman katliamından sonra Akbelen’deki 190 parsel tarıma elverişli tarım arazisi linyit kömür havzası olacak ve Türkiye bu skandalı konuşacak ve belki de AKP’nin seçim kaybına zemin hazırlayacaktı.

    -Gerçekten uçurumun uçundan kurtardı

    İşte Sayın Aydın Ayaydın, bu çekingenliğini Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a anlatarak AKP’yi seçim öncesi uçurumun ucundan kurtararak büyük bir toprak katliamından da Türkiye’yi kurtardı.

    -Aydın Ayaydın, ekim alanlarına sahip çıktı

    Bence, Aydın Ayaydın’ın Cumhurbaşkanı nezdindeki bu girişimi için kim ne derse desin bu müdahalesi ile Akbelen ve Türkiye adına çok anlamlı ve sembolik bir çevreci bir girişim olarak tarihe geçmiştir.

    Bazılarının öne sürdüğü gibi bu bir seçim stratejisi dahi olsa, bu takdir edilecek ve tarihe geçilecek bir adımdır.

    Sayın Aydın Ayaydın’ın Sayın Cumhurbaşkanına anlatımı ile tarıma elverişli 190 parsellik bir tarım arazisi kamulaştırılarak linyit kömür havzası olmaktan son anda kurtarılmıştır.

    Bu örnek gelecek de diğer çevre kıyım ve skandalları içinde güzel bir örnek olacaktır.

    -Demek ki 1 günde iptal edilebiliyormuş

    Bu Akbelen’de yaşanan tarıma elverişli 190 parselin Aydın Ayaydın tarafından son anda kurtarılması örneği Türkiye adına çok önemli bir örnek ve kazanımdır.

    Bu adım ile Çevreci sivil toplum örgütlerinin eline çok büyük bir olumlu koz geçmiştir.

    Demek ki gerektiğinde Cumhurbaşkanı kararnamesinin de 1 gün bile geçmeden iptal edileceğini Türkiye’ye gösterdiği için bir ilktir.

    Bunun önünü açtığı için de Sayın Aydın Ayaydın’a bu çevreci duyarlılığı adına teşekkür ederim.

    -Peki eğer bu katliam önlenmeseydi ne olacaktı?

    Akbelen köylüleri tekrar protesto için sokağa dökülecekti.

    Çevre örgütleri ve çevreciler Akbelen’de yine günlerce sürecek üss kuracaktı.

    Jandarma bölgeye gelip köylülerle karşı karşıya kalıp üzerlerine Tomalarla su sıkacaktı. Kalabalığın üzerine kalkanlarla yürüyerek itiş, kakış ve izdihamlar olup ezilenler ve yaralanmalar olacaktı. Bu dış basına bu olumsuz görüntülerle yansıyacaktı.

    Gazete manşetleri, televizyonlar, görsel

    ve sosyal medyada ise gösteri yapan Akbelen köylüleri ve onlara destek veren çevrecilerin ilginç pozları yayınlanacak ve gözler tekrar Akbelen’e çevrilecekti.

    -Jandarma vatandaşla yine karşı karşıya getirildi.

    İşin en acısı ve üzüntü veren tarafı da göstericileri püskürtmek için alana gelen jandarma erleri (Mehmetçik) ile vatandaşın karşı karşıya gelen görüntülerinin medyaya yansıması olacaktı.

    -Olan AKP’ye olacaktı

    Görüntülü, yazılı ve sosyal medyada bu görüntüler tabii ki, seçime büyük umutlarla giden AKP aleyhine gelişecek AKP, yine asker ile vatandaşı çevre katliamında karşı karşıya getirdi başlıkları ile boğulacaktı.

    -CHP’nin ekmeğine yağ sürecekti

    Seçim öncesi yaşanacak bu olumsuz tablo AKP’nin rakibi CHP’nin ekmeğine adeta yağ sürecek, başta Muğla olmak üzere Türkiye genelinde AKP CHP’den büyük bir gol yiyecekti.

    Bununla da kalmayıp AKP’nin çevre düşmanı olduğu taze taze ilan edilerek eskiden doğaya verdiği zararlar masaya yatırılacaktı.

    Kısacası yerel seçimler öncesi AKP idam sehpasına çıkarılacaktı ve idam edilmeye çalışılacaktı.

    -Erdoğan’ın Muğla Büyükşehir ve Bodrum hayali biterdi.

    Tabii ki, Sayın Aydın Ayaydın’ın aday olduğu Muğla Büyükşehir başta olmak üzere Bodrum ve diğer Muğla ilçelerindeki seçim kazanma hayali de hayalden ileriye gidemeyecekti.

    İşte Sayın Aydın Ayaydın, seçime giden AKP’yi uçurumun tam ucundan, bu öngörülerle bu ışık hızı müdahalesi ile kurtarmıştır.

    Sayın Aydın Ayaydın’ın Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a asıl anlatmak istediklerinin arkasında bu etkenlerde var.

    Sayın Aydın Ayaydın, Akbelen müdahalesini eğer yapmasaydı 31 Mart 2024 Yerel Seçimleri AKP için bir büyük hüsran olurdu.

    Sayın Aydın Ayaydın, bu olumsuz gidaşıtı bir hamle ile tersine çeviren bir kahraman olmuştur.

    İşte AKP Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Prof.Dr. Sayın Aydın Ayaydın, titrinde olan bütün tecrübe ve bilgi birikimi burada öne çıkmış ve Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı 1 gün süre ile ikna etmesinde önemli rol oynamıştır.

    İşin arka planında AKP’yi büyük bir skandal, seçim yenilgisi ve trafik kazasından kurtarmıştır.

    -Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın danışmanları kesin fırça yemiştir.

    Sayın Aydın Ayaydın’ın bu anlatımı ile Sayın Cumhurbaşkanı 1 günde ikna edilip bu kararnamenin yeni bir Cumhurbaşkanlık kararnamesinin iptal edilmesi güzel olduğu kadar Cumhurbaşkanlık makamı aşçısından bir gol yemektir.

    Çünkü bu bize Sayın Aydın Ayaydın olmasaydı büyük bir skandal’a imza atılması gibi bir şeyi gündemi getirecekti.

    Yılların tecrübeli ve siyasetin duayenleri arasındaki Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı böyle önemli bir seçim öncesi yanlışa iten, gerek danışmanları olsun gerekse Çevre Bakanı olsun ve tüm sorumluların kulağı çekilmiştir.

    Çevre düşkünü olan Sayın Aydın Ayaydın’ın hem çevresel hem de köylülerin mağduriyeti görerek Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı etkileyerek hem büyük bir tepki ve skandalın da önüne geçmiştir.

    Onun için Sayın Aydın Ayaydın’ın çevreci kimliği de ortaya çıkmıştır. Muğla ve 13 ilçesi ve koyları bu bakış ve düşüncede olan Sayın Aydın Ayaydın ile bir oh çekebilir. Sayın Aydın Ayaydın, bu aldırdığı kararla ne kadar doğa ve çevre düşkünü olduğunu ortaya da koymuştur.

    AKP’nin geçtiğimiz yıl yaz ayında Akbelen ormanlarındaki zihniyetini de böylece yok edilmiştir.

    Sayın Aydın Ayaydın, bu aktif çevreci bakış ve girişimiyle AKP’yi 31 Mart yerel seçimleri öncesi adeta ipten almış Muğlalılara da geniş bir nefes aldırmıştır. Tabii ki AKP eğer Muğla’da seçimi kaybederse bu 190 parselin linyit kömür havzası olması için yeni bir Cumhurbaşkanlık kararnamesi ile kamulaştırılır beklentisi de inşallah gerçekleşmez.

    -Sayın Aydın Ayaydın’a Çevre Bakanlığı veya Danışmanlık da yakışır

    Muğla Akbelen Türkiye’nin çevre duyarlılığında en hassas bölgesidir. Tabii ki, Türkiye’nin çevre duyarlılığı sadece Akbelen’den başlamıyor. Akbelen geçtiğimiz yıl yaz aylarında yaşananlar ile yakın tarihimizin sembolü oldu.

    AKP iktidarında Trabzon Uzungöl başta olmak üzere birçok yerde eleştirilere hedef olmuştu.

    O nedenle Sayın Aydın Ayaydın’ın Akbelen’de tarıma elverişli arazilerin linyit kömür havzasından kurtaran hamlesinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan üzerinde etkisini görünce insanın içinden Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı seçilemezse, Çevre Bakanı veya Cumhurbaşkanı Danışmanı olmasını geçiriyor.

    Tabii ki Sayın Aydın Ayaydın’ın gönlünde ne var ise onun olmasını da dileriz.

    Stokholm’den Sevgi ve Saygılarımla

    Tandoğan Uysal

    Yazarın Diğer Yazıları
    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.