Bodrum Gündem

En Kahraman Bakkal Amca…

Bakkallık yapan Ethem Köprücü tarafından yapılan duygusal değerlendirme…

En Kahraman Bakkal Amca…
10.10.2010
0
A+
A-

Yaşı kırkın üzerinde olanların eski günlerindeki anılarında, köşedeki bakkal Mustafa amcanın, manav Mehmet efendinin ayrı yerleri vardır.


Onlar mahallenin muhtarı gibidirler.Adres onlardan sorulur, evin anahtarı onlara bırakılır. Aybaşlarında ödenmek üzere alışveriş yapılır, veresiye defteri kabarır. Onlar adeta mahallenin namus bekçisidirler.


Yabancı birisi geldi mi  kolluk kuvvetlerine gerek yoktur. İlk sorguyu onlar yapar.


Ambulansı, itfaiyeyi onlar çağırır. Onlara selam vermeden kimse işe gitmez. Mahallenin kedileri bile sabah ezanında dükkanın kepenk sesiyle harekete geçer.


Bu sevimli, insancıl ve saf yapı gitgide özelliğini ve güzelliğini yitirmeye başlamıştır. Büyüğü yaratayım derken küçüğü bitirmek anlayışı, ekonomik acımasızlığın ne denli derin olduğunu Türkiye gerçeğinde kendini göstermiştir. Küreselleşmeyi küçük ölçekli esnafı bitirmek gibi algılayan bu zihniyet Türkiye gerçeğinden çok uzaktır.


Türkiye’nin ekonomik ve sosyal yapısı diğer toplumlara göre çok farklıdır. Küçük esnafı, Kobi’leri sağlıksız bir şekilde bu sisteme entegre etmek bu sektörü öldürmek demektir. Yabancı perakendeci sermayeyi getirip ekonominin içine sokmak serbest piyasa ekonomisinin gereği gibi göstermek anlayışı ülke gerçekleriyle ne derece bağdaşır. Aşırı tüketici toplum yaratma ve üretmeden tüketime yönelme anlayışının iflası banka kredi kartlarındaki şişmelerle kendini göstermektedir.


Kooperatifçiliği çağın gerisinde kalmış sosyalist bir yapı gibi gören zihniyetin ülke ekonomisini getirdiği sonuç tam bir trajedidir. Hayvancılığı bitirip et ithalatına başlayan bu kafa yapısı neyi ile övünmektedir? Çiftçi kendi ürettiği ürününü bile yöresindeki devasa süper marketlere satamamaktadır. Esnafta kepenk kapatmalar iflaslar hatta intihar olayları sıradanlaşmıştır. Esnaf bırakın vergi ve prim ödemeyi dükkanın elektrik ve su faturalarını dahi ödeyememektedir. Bunu görmezden gelen görevi salt anayasa değişikliği ile ülkeyi nasıl bir maceraya sürükleyeceğini düşünen bu ülkenin başbakanı küçük bakkallar kapansın bu sistemde artık onlara yer yok diyebilmektedir. Tuzu kuru olan sayın başbakan nasıl çiftçiye “ananı da al git” dediyse, küçük esnafa da aynı şeyi söylemektedir.


Sayın başbakan şu gerçeği görmemektedir.


Bakkal amca yorgun, manav efendi kimsesiz, küçük esnaf dertli.


Anasını alıp götürecek takati de kalmamıştır.


Küçük balığı büyük balığa yem olmaktan kurtarmak, bu zihniyeti yıkmak yine halka düşmektedir.


 


cheap Levitra

Order No Rx buy Dapoxetine online Etem Köprücü


Bakkal

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.