Bodrum Gündem

T.C. BODRUM ÜNİVERSİTESİ

27.10.2010
0
A+
A-

Üniversitede Siyaset Tarihi dersimize giren Mete Tunçay ile ilk vize dönemimize kadar çok keyifli dersler yapmıştık.

Ders, genel itibarı ile “siyaset” kavramını antik dönemlerden alıp günümüze kadar getiriyordu. Genel olarak siyasi akımlardan, önde gelen düşünürlerden ve siyasi sistemlerden bahseden Mete hoca, dersi inanılmaz keyifli anektodlar ile süsleyip adeta bir one man show yapıyordu. Ancak üzerinde vize soruları olan kağıdı önümüze koyduğunda tam bir şok yaşadık. Sorulardan biri şöyleydi: “Minerva’nın Baykuşu alacakaranlıkta uçar” cümlesini açıklayınız.


 


Minerva nedir? Baykuş ile ne ilgisi var? Niye uçuyor? Nedir bu zulüm? cheap Colchicine


 


Sonuç tabii tam bir hüsran. Sınıfta sadece 1 kişi 74 aldı –ki kendisi şu anda Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden birinde akademisyenlik yapıyor. O arkadaşımızın dışında herkes 50’nin altında aldı. Sonuçların açıklanmasından sonraki ilk ders Mete hoca’nın üzerine çullandık tabii. “Ne biçim sorular, hiç birini derste söylemediniz, vs. vs.”


 


Kendisi öyle bir cevap verdi ki, hepimiz bize yaşattığı şoku unutup kendisine hak verdik.


 


“Çocuklar,” dedi “burası üniversite, lise değil.. Benim size bir şey öğretme gibi bir yükümlülüğüm yok. Benim size öğreteceklerimden çok daha fazlasını zaten kitap okuyarak öğrenebilirsiniz. Bizler, üniversiteye bilgilerimizi paylaşmak, tartışmak ve ortaya yeni bilimsel çıkarımlar yaratmak için buradayız. Ben sadece sizden daha tecrübeli biri olarak moderatörlük yapıyorum. Bunu yapmayan dersimden geçemez..!”


purchase Accutane  


Son yıllarda bir üniversite açma furyası var. Her köşebaşında bir üniversite açılıyor. Her ile hatta her ilçeye bir üniversite isteği dillendiriliyor. Ancak temel olarak bu üniversiteleri incelediğimizde çoğunun uluslararası normlarda “üniversite” olmaktan çok birer yüksek lise gibi faaliyetini sürdürdüğü dikkati çekiyor. Üniversite istekleri ise daha çok “yöremizin kalkınması, vs.” gibi konularda yoğunlaşıyor. Bir şekilde üniversite kurulduktan sonra ise rektör olacak profesör zor bulunuyor, çoğu bölüm başkanı yardımcı doçent, bazı bölümlere öğrenci alınamıyor. Bilim üretmekten uzak, sadece “müfredat” uygulayan “yüksek liseler”…


 


Yazıyı yazmaya başladıktan sonra internette bir arama yaptım ve 2008’de kurulan “Bodrum’a Üniversite Kazandırma Derneği”nin sitesine ulaştım. Okuduklarımdan hiç de şaşırmadım. Bakın sitede hangi sebeplerle üniversite istenildiği sıralanıyor; atıl durumda duran 2. konutların değerlenmesi, turizmi canlandırması, yat imalat sektörünün canlanması, Bodrum mandalinasının, kültür balığının ekonomik olarak değerinin arttırılması, vs. Cialis Professional no prescription


 


Bodrum’a kurulacak bir üniversite elbette ki ilçeye bir yarar sağlayacaktır. Ancak ilçeye yarar sağlasın diye kurulacak bir üniversite bilime ne kadar yarar sağlar, potansiyel yabancı “emekli” öğretim elemanı istihdam etme projesi ne kadar hayata geçebilir tartışılır. Dernekteki kardeşlerim alınmasınlar ama, üniversite kelimesi “universe”ten, yani “evren” kelimesinden türetilmiştir. Bu bakımdan “yerel” kaygılarla üniversite kurmak, bilimsel ışığın peşinde olanları hayalkırıklığına uğratacaktır.


 


Bu konuya devam edeceğiz.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.