Bodrum Gündem

Bodrum Yacht Festival 2011 Başlıyor…

Acıbademin ana sponsorluğunda ve Vodafone, Denizbank, Quantum, Marintek ve Sea Garden Otelin sponsorluğunda organize edilen 2011 Bodrum Yacht Festivali, 15-18 Ekim 2011de başlıyor.

Bodrum Yacht Festival 2011 Başlıyor…
03.10.2011
0
A+
A-


 

generic Premarin
 

Bodrum Yacht Festival 2011 Başlıyor

Acıbadem’in ana sponsorluğunda ve Vodafone, Denizbank, Quantum, Marintek ve Sea Garden Otel’in sponsorluğunda organize edilen “2011 Bodrum Yacht Festivali”, 15-18 Ekim 2011’de kara etkinlikleri ve 19-23 Ekim 2011 tarihlerinde düzenlenecek olan deniz Etkinlikleri ile bir deniz şenliğine dönüşüyor.



 
Ketorolac online

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem Haber

2011 Bodrum Yat Festivali ile ilgili olarak BODTO Başkanı Mahmet S. Kocadon, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Rüştü Tezcan, Denizciler Derneği Başkanı Mustafa Demiröz ve Erman Aras’ın katıldığı basın toplantısı yapıldı.


Bodrum’da deniz turizmi potansiyelinin gelişimine, geleneksel tarzdaki imalata dayalı yatçılık sektörünün tanıtımına katkı sağlamak amacı ile 22 yıldır Era Bodrum Yelken Kulübü tarafından organize edilmekte olan, Uluslararası “Bodrum Cup” Yelkenli Ahşap Yat Yarışlarının yapıldığı haftayı da içerisine alacak şekilde organize edilen “Bodrum Yacht Festival”inin ikincisi bu yıl 15 – 23 Ekim 2011 tarihleri arasında, Bodrum Limanında, Bodrum Ticaret Odası, Bodrum Belediyesi,  Era Bodrum Yelken Kulübü, Bodrum Deniz Ticaret Odası ve Denizciler Derneği öncülüğünde düzenleniyor.


BU SENE DAHA İDDİALIYIZ…


Ahşap Festivalinde bu sene daha da iddialı olduklarını kaydeden Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon “Bizim en büyük özeliğimiz  örf ve adetlerimizi, gelenek- göreneklerimizi kültürümüzü devam ettirmemizdir. Bunlardan bir tanesi de Bodrum’un tek sanayisi olan İçmelerdeki ahşap yatlarımızdır. Bundan başka Bodrum’un sanayisi yok. Bunu teşvik etmek için, özendirmek için, özellikle de gelecek nesillerimizi yelkenle buluşturmak için, Era’nın başlatmış olduğu bu yat yarışlarına 2 senedir biz katkı veriyoruz. Çünkü amacımız yelkeni özendirmek ve Akdeniz’de mümkün olduğu kadar yelkenli Bodrum guletlerini ve onlarla beraber gençleri eğitebilmek, hedefimiz bu ve 2 senedir de destek verdik buna” dedi.


KATILAN TEKNELER ARABA ÇEKİLİŞİNE KATILACAK…


Başkan Kocadon kara bölümüne de geçildiğini ve karada da fuar alanı kurulduğunu vurguladı. Denizcilik Müzesinin açılışını yapılacağının bilgisini de veren Başkan Kocadon “Bodrum’da son zamanlarda yat yarışlarında düşüş yaşanıyor katılan teknelerde. Yarışmaya katılan teknelere sürpriz bir hediyemiz var. Büyük ihtimalle bu araba olacak ve teknelerden bir tanesine çıkacak. Bir de para ödüllerimiz var bu yarışa. Yarışmaya katılan teknelerimizin hiç değilse kışlık bakımlarını yapabilsinler diye bir ödül koyduk bu yarışmaya.” Dedi.


EKONOMİYE KATKISI ÇOK…


Bu yarışmanın artılarından birinin Bodrum ekonomisine katkı sağlaması olduğunu da dile getiren Bodrum Belediye Başkanı Kocadon “Hem basın geliyor, hem yurtiçinden ve dışından misafirlerimiz geliyor ve ekonomimiz canlılık kazanıyor” dedi.  


BODRUM EKONOMİSİNİN CAN DAMARI TEKNE İMALATI…


Bodrum Yat Festivalinin Bodrum’da imal edilen teknelerin tanıtımı hem de tersanelerin tanıtımını yapmayı amaçladıklarını kaydeden BODTO Başkanı Mahmut S.Kocadon “Böylece hem Bodrum’u tanıtıyoruz, hem yat imalatçılarımızı tanıtıyoruz, hem de yapılmış iyi guletlerimizi tanıtıyoruz. İki senedir Bodrum Belediyesi, Bodrum Denizciler Derneği ve Bodrum Deniz Ticaret Odası ile güzel bir iş birliği yapıyoruz, bu sene de aynı işbirliğini yapmaya devam ediyoruz. 2013 yılına kadar bizim yönetimimiz baştayken bu desteğimiz de devam edecektir.” dedi.  



GLOBAL KRİZ YAT İMALAT SEKTÖRÜNÜ ETKİLEDİ…

Gazetecilerin Bodrum’dan yurtdışına yılda kaç tekne satıldığını ve kaç kişi bu işten ekmek yediği sorusunu yanıtlayan BODTO Başkanı Kocadon dünya global krizinden sektörün çok etkilendiğini ve imalatının çok düştüğünün bilgisini verdi.


2006-2007 yılında verilere göre yaklaşık 55’e yakın yat imal edildiğini ve tersanelerde 2 bin 700 civarında da çalışan istihdam edildiğinin altını çizdi. BODTO Başkanı Kocadon “Bodrum’a ekonomik girdisi o yıllarda yaklaşık 500 milyon Dolar gibi ciddi bir rakam vardı. Maalesef bu global krizden sonra insanlar en çok lüks giderlerinden feragat ediyorlar, onu için bir düşüş var. İşte bunun, kara festivalinin de amacı buydu; tekrara canlandırmak. Övünerek söylüyoruz, Akdeniz’in en güzel ahşap yatları Bodrum’da üretiliyor. Bu hem Ticaret Odası’nın, hem Bodrum’un, hem de Türkiye’nin bir onur kaynağı” dedi.


BU TERSANELERDEN BU YATLARIN ÇIKTIĞINA İNANAMIYORLAR…


Çok pahalı olan ahşap yatların imal edildiği tersaneleri baraka gibi görünmesi satışları etkilemiyor mu? şeklinde ki soruyu da yanıtlayan BODTO Başkanı Kocadon “Tespitinizde çok haklısınız. O kadar güzel tekneler o barakalardan nasıl çıkıyor? En büyük sıkıntımız, problemimiz bu. Maalesef sipariş verenler bu teknelerin bu harabelerden çıktığına inanamıyorlar.” dedi.


YETKİ ARTIK BELEDİYEDE…


İçmeler tersanesinin sit alanı olmaktan çıkarıldığını ve yetkinin artık belediyede olduğunu ifade eden Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon “Orada yapacağımız çalışmalarla da oradaki tersanelerin eli ayağı düzelecek. En büyük sıkıntılardan bir tanesi orada ruhsat olmadığı için denize elverişli kağıdı veremiyorlar. Bu sebeple yeni sipariş almakta da zorlanıyorlar. Ama önümüzdeki yıl bu problem bitecek. İçmeler bizim en büyük hedefimizdi. İçmeleri turizm bölgesi gibi düşünüp güzel tersanelerle, güzel bir bakımla orayı İçmeler Köyü olarak düşünmüştük.  Ahşap Tekne Köyü olarak düşünmüştük. Bunu gerçekleştirebilirsek hem Bodrum ekonomisine, hem de İçmelerdeki arkadaşlarımıza bir ivme kazandırabiliriz. Geldiğimiz gündem beri Bodrum Belediyesi olarak bunu hep takip ettik. Arkadaşlar en kısa zamanda belediyeden ruhsatlarını alabilecekler.  Amacımız Bodrum’a gelen turistleri oraya götürüp bu ahşap tekne yapım köyünü gezdirmekti. Orada ufak hediyelerle, maketlerle, ufak bir kafeteryasıyla insanları orada ağırlamak ve gerçekten özendirmekti. Turistin orayı gezip, bir kahve içtikten sonra zaten sipariş vereceğine inanıyorum” dedi.  


BODRUM CUP YARATICISI ERMAN ARAS:


“HEDEFİMİZE ULAŞTIK, ŞİMDİ YENİ HEDEFLER KOYUYORUZ”


Bodrum Yat Festivalinin yaratıcısı olan Erman Aras 22 yıl evvel bir hedef koyarak başladıklarını söyledi. Bodrum’daki mavi yolculuğun bir anda popüler olmasıyla, tarihten bu yana yapıla gelen ahşap yat imalatında bir patlama olduğunu kaydeden Aras “Bu patlamayla beraber çok tekne yapılmaya başlanmasıyla özellikle gemici bulabilmek için eski süngerci ve balıkçılarımızın sayıları yetmedi. Tekne yapımının sayıları binlere yaklaşınca daha fazla personel bulunması gerekti. Biz de Bodrum Kupası fikrini ortaya atarak bu teknelerde yelken kullanımını, teknelerin denizci olarak yapılmasını sağlayalım. Çünkü sadece müşteriye yönelik kabinler yapılmaya başlanınca o zaman direkler birer aksesuar oldu teknelerde. İşte biz bu tekneleri charter olarak kullanan ticaret kuruluşları olarak çok sıkıntı yaşamaya başladık. Çünkü yat kiralamaya gelen kelime anlamıyla yelkenle de giden araç kiralamak istiyor. Hadi yelken açalım dediğinde ciddi sıkıntılar başladı. Bunu gidermek için bir hedef koyduk. Hiç olmazsa Bodrum Kupası gibi bir organizasyonu yaratırsak yelkeni teşvik ederiz ve yapılan teknelerin de teknolojisini yelken performansı yüksek teknelerin performansını  sağlarız. Niçin ben ustaları da bu işin içine kattım? Çünkü performansı yüksek tekne yapabilmek için, onu performansı yüksek birkaç tekne arasında görmeniz lazım. Yoksa tekne denizdeyken yelkeni açtığınızda bu performansı göremiyorsunuz. Ustalarımız hemen eksikleri görüyorlar. Burada yapılan tekneler Kan’da sergileniyor ve satışa sunuluyor, bu artık iftihar edilecek noktaya geldi. Bu organizasyonla ilk amacımıza ulaştık. Çok güzel tekneler imal ediliyor.  Şimdi yeni bir hedef konması gerekiyordu. Yeni hedefi de Bodrum Belediyesi ve Bodrum ticaret Odasıyla birlikte bunu ne kadar çok duyurabilirsek sektörümüzü o kadar ileriye götürebiliriz. Burada Bodrum Ticaret Odası çok ciddi bir görev üstlendi. Özelikle bu Bodrum Yat Festivalinde Bodrum Kupası ve Bayk’ın yarışları kendi içinde olacak” dedi.


 


Festivalde; Bodrum Cup yat yarışlarının yanı sıra; Bodrum Deniz Müzesi’nin açılışı, Yat ve ekipmanlarının kara ve deniz sergileri, Cevat Şakir Kabaağaçlı (Halikarnas Balıkçısı) sergisi, yarışlar, konserler gibi etkinliklerle zenginleşiyor.


Kara ve Liman Bölümü Aktiviteleri


Bodrum Limanında, Denizde Ahşap Yat ve Charter Yatların Sergisi.


Bodrum Limanında, Karada kurulacak çadırlarda Yat ve Denizcilik Malzemeleri Sergisi.


Karada Yat üretimi yapan, Charter Turizmi yapan firmaların ve Denizcilikle ilgili kurum ve Kuruluşların tanıtım çadırları,


Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı sergisi


Yat Mutfakları Eğitimi ve Yarışması


Konserler,


Yarışmalar,


Deniz Müzesi Açılışı


 


Deniz Bölümü Aktiviteleri


ACIBADEM Etabı (Bodrum-Gökova)


CLAUDIO CAMPIONE Etabı (Gökova-Çökertme)


DENİZBANK Etabı (Çökertme-Kisebükü)


VODAFONE Etabı (Kisebükü-Bodrum)


Bdrum Challenge Trophy (Guletler Düellosu)


 


Kara ve Deniz Sergileri, Etkinlikler: 15 – 18 Ekim tarihlerinde İskele meydan girişi ve Mendirek gümrük alanı arasını kapsayan tüm alanda ve “T” iskelenin tamamını kapsayacak şekilde planlandı. Bu alanlarda sektöre yönelik stantlar kurulacak ve tüm festival etkinlikleri, ödül törenleri bu alanda gerçekleştirileceği bilgisi verildi. 

Muscle Relaxant


Bodrum Cup Yarışları: 19- 23 Ekim tarihleri arasında Bodrum-Gökova-Çökertme-Kisebükü-Bodrum rotasında organize edilecek.


Dünyanın en önemli yat yarışları organizasyonlarından biri olarak uluslararası yelken yarışları arasında yerine alan festivali bu yıl, Turizm Bakanlığı katkıları ile Avrupa’da 24 ülkede yayın yapan İtalyanların ünlü yelken kanalı Yacht&Sail bir ekiple izyelecek ve 24 ülkede yayınlanacak.

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.