Bodrum Gündem

Böyle Ekmek Gördünüz mü?

06.12.2011
0
A+
A-

 

Bodrum?da ekmek ve unlu ürünlerin üretimi yapan MİRAY Unlu Mamüller Osmanlı Döneminde saraylarda yapılan yaklaşık 1.5 boyunda ve 7-8 kilo ağırlığında ekmek üretiyor. Üretiminde özel un çeşitleri ve maya kullanılan ekmek, oldukça besleyici özellikte. Sadece bu ekmek için fırına gelen müşteriler de var.

[youtube_sc url=”UuT8ia7cSsI”]

 

cheap Topamax buy Mesalamine online Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

Bodrum?un tanınmış fırınlarından olan ?Miray Unlu Mamülleri Ekmek Fırını? ürettiği bir çok çeşit ekmek ve tatlıların yanında, özel olarak üretilen ve Osmanlı döneminde sarayda sofraların vazgeçilmezi olan ?Balina Ekmek? dikkat çekiyor. Branşının çeşit ekmek olduğunu ifade eden ekmek ustası Suat Akagündüz balina ekmek ile bilgi verdi. Yaklaşık1.5 metreboyunda ve 7-8 kgağırlığındaki ekmeğin daha büyüklerinin de yapıldığını, ancak sezonun bitmesinden dolayı şu anda 1-1,5 metrebüyüklüğünde ekmek ürettiklerini kaydetti. Usta Akagündüz ?Bu ekmeğin özel müşterileri var. Osmanlı ekmeği, tam tahıllı ekmek çeşitlerimizin müşterileri bellidir. O müşterilerimiz sadece bu ekmekleri alırlar? dedi.

50 Dakika Fırında Pişiyor, Özel Unlar Kullanılıyor?.

Bu tür ekmeklerin özel bir üretme tekniği olduğunu söyleyen usta Akagündüz, bu ekmeklerin 200 derecede, yaklaşık 50 dakika fırında pişirildiğini söyledi. Usta daha yüksek derecelerde olması durumunda içinin pişmeyeceğini ve ekmeğin kavrulacağını ifade ediyor. Akagündüz usta ?Zahmetli bir iş bu. Kuzuyu herkes rahatlıkla kucaklayıp götürebilir, ama koyunu kucaklayıp götürmek biraz zahmetlidir. İçeriğinde buğday unu, tam buğday unu, çavdar unu, soya unu, tuz, kepek, guliten, kavrulmuş malta unu var. İçinde bildiğiniz maya kullanılmıyor. Sadece ekşi maya kullanıyoruz bu ekmekte. Bu Osmanlı döneminde kullanılan mayadan çoğaltılarak günlük maya tutuyoruz. Yoğurmasıda epey zahmetli ve sonra uzun bir süre beklemesi gerekiyor? dedi. Bu ekmeğin üretiminin yaklaşık 9 saat sürdüğünü de sözlerine ekledi.

Sildenafil Bodrumlulara 14 Çeşit Ekmek Sunuluyor?

Osmanlı Ekmeğinin yine en özel çeşitlerden biri olduğunu söyleyen Akagündüz usta içinde 7 çeşit tahıl ve baharatların olduğunu ifade ederek ?Haş haş, keten tohumu, ayçekirdeği, yulaf ezmesi, mısır, çörek otu ve buna benzer bir çok ürün bu ekmekte bulunuyor. Tamtahil ekmeği ise malta unundan yapılıyor ve 7 çeşit tahıl var. Özel spesiyalim olan ve 10 çeşit buğdaydan elde ettiğimiz ekmeğimiz, çavdar ekmeği, mısır ekmeği, Trabzon ekmeği, köy ekmeği, ruşeymli ekmeği, Alaşehir ekmeği, ramazan pidesi ve hepimizin bildiği kepekli ve beyaz ekmek çeşitlerimiz var? dedi.

1,5 ton buğdaydan 3 ekmek?

Ekmek çeşitleri içinde en çok dikkat çekenlerden biri olan ?Ruşeym ekmeği? ise 1,5 ton buğdayın özünden yapılan çok değerli besleyici bir ekmek. Gün boyu birkaç dilimi ile tok tutan bu ekmek ile ilgili olarak Akagündüz usta ?1,5 ton buğdayın özü yaklaşık 1 kilo 100 gr. Kadardır ve bundan da sadece 3 ekmek üretilir. Ruşeymli ekmek çok doyurucu ve besleyicidir? dedi. Fiyatını 2 lira olduğunu bunun da maliyet yüksekliğinden kaynaklı olduğunun bilgisini verdi. Kalp hastalığı riskini azaltan, damar tıkanıklığını önlenmesinde yardımcı olduğu ve cilt için iyi geldiğini de sözlerine ekledi.

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.