Bodrum Gündem

Beliniz mi Ağrıyor?

Beliniz mi Ağrıyor?
06.01.2014
0
A+
A-

Kötü duruş, egzersiz eksikliği ve sahip olduğumuz fazla kilolar belimizin en büyük düşmanları olabilir. Belimiz, vücudumuzun belden yukarıdaki kısmının ağırlığını taşır ve gövdemizi dengede tutmaya çalışır. Çoğu bel ağrısı, belimizi kötü kullanmamızın sonucu ortaya çıkmaktadır. Gelişmiş ülkelerde iş günü kaybına yol açan hastalıkların arasında ikinci sırada yer alan bel ağrıları toplumun % 80’inde hayatın herhangi bir döneminde ortaya çıkabiliyor.

buy isotretinoin online DOC.DR.MURAT TAŞKIN 2Özel Bodrum Hastanesi Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahı Doç. Dr. Murat Taşkın bel sağlını korumaya yönelik gündelik hayatta uygulayabileceğimiz önerilerde bulundu:

Otururken: Ergonomik bir koltuk veya sandalyede omurganız dik olarak, dizleriniz kalçanızdan yukarıda olacak şekilde oturun. Özellikle işyerinde iki büklüm öne eğilerek uzun süre asla oturmayın. Boşlukta sırt dayamadan oturmak omurgaya çok daha fazla yük bindiriyor. Kalçayı bir karış kadar öne çekerek sırtınızı yasladığınızda, belinizin taşıdığı yük koltukla paylaşılır. Koltukta aynı pozisyonda, çok uzun süre oturmayın. Her saat başı kısa süreliğine de olsa ayağa kalkın ve esnetici egzersizler yapın veya en basiti birkaç adım atın, odada biraz dolaşın. Özellikle erkekler, pantolon arka ceplerinde cüzdan vb gibi sert cisimler taşımamalı. Oturma esnasında bunlar siyatik sinire baskı oluşturur.

Ayakta Dururken: Ayakta buy cheap Tadalafil dururken belinizi düz tutmaya çalışın. Ayakta iş yaparken beldeki çöküklüğü hafifletmek için ayak iskemlesi kullanın. Öne eğilirken dizlerinizi bükerek eğilin. Bayanlar için orta yükseklikteki topuklar topuksuz ayakkabılara göre beli daha az zorlar. Yüksek topuklu ayakkabılar ise beldeki kavsin artmasına yol açar. Uzun süre ayakta kalıyorsanız ayağınıza uygun ergonomik ayakkabı giyin.

Buy Ketorolac Yatarken: Yatağınız çok yumuşak olmasın. Orta sertlikte yataklar daha iyidir. Yüzüstü yatmayın, yine bel kavsiniz normalden fazla artacak ve ağrıyacaktır. Sırtüstü yatarken dizlerinizin altına bir yastık koyabilirsiniz. Yan yatarken bacaklarınızı diz ve kalçadan bükün.

Bir şeyi Kaldırırken: Yerden veya masadan ağır bir yükü kontrolsüz biçimde kaldırmayın. Acele etmeyin. Kaldırabileceğinizden fazla yükü yardımsız ve desteksiz asla almayın. Kaldırmayı uygun şekilde yapın: Dizlerinizi bükün, yükü vücudunuza yakın tutarak kalkmak için bacak adalelerinizi kullanın. Yükü, mümkün olduğunda, iki parça halinde ve her iki elinize paylaştırın. Ağır herhangi bir şeyi bel seviyenizden yukarıya kaldırmayın.

Çalışırken: Her gün kullandığınız iş çantası ağır olmamalı. Çantayı hep aynı tarafta taşımamaya da dikkat edin. İşyerinde yapabileceğiniz basit ve etkili boyun ile bel egzersizleri omurgayı korumada en etkili yöntemdir. Bilgisayar ve klavyeyi doğru yere yerleştirin: Bilgisayarın monitörü tam karşınızda olmalı. Göz seviyeniz bilgisayar ekranının üst-orta seviyesine gelmeli. Klavye de karşınızda konumlanmış halde ve dirsek seviyesinde bulunmalı.

Bel ağrıları için egzersizler:  Haftada bir kez yarım saat yerine her gün 5 dakika egzersiz yapılması daha yararlıdır. Beliniz ağrırken değil ağrı geçince egzersiz yapın. Hareketlere verilen sırayla, yavaş ve dikkatle deneyerek başlayın. Her egzersizi yaklaşık 15 saniyelik aralarla 2-3 kez tekrarlayın. Egzersizden sonra hafif ve birkaç dakika süren rahatsızlık normaldir. Ancak rahatsızlık şiddetli olursa ve 15-20 dakikadan fazla sürerse doktorunuza danışmadan devam etmeyiniz. Egzersizleri düz ve sert zeminde yapınız. Tekrarlar ve hareketler arasında vücudunuzun tam gevşemesine dikkat ediniz ve yorulunca dinleniniz.

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.