Bodrum Gündem

Bodrum, SOMA İçin Tek Yürek…

14.05.2014
0
A+
A-

SOMA ilçesinin Eynez bölgesindeki Soma Holding’e ait Soma Kömür İşletmeleri A.Ş madeninde dün meydana gelen patlamalarda hayatlarını yitiren, yetkililerden gelen açıklamaya göre sayıları şimdiden 230’u geçen madencilerin ölümleri nedeniyle Bodrum belediye Meydanında ortak basın açıklaması yapıldı. CHP, İşçi Partisi, ÖDP, EMEP, TKP, DİSK, KESK, TMMOB,EĞİTİMSEN, SES,  Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği, Çarşı Grubu ve daha bir çok sivil toplum kuruluşunun yanı sıra çevreci guruplardan da yapılan ortak basın açıklamasına destek verildi.

Çiçek Bozoğlu/Bodrum Gündem 14/05/2014 treat impotence misoprostol buy buy Propranolol

Bodrum belediye Meydanındaki basın açıklamasını DİSK adına Yaşar Çelikan yaptı.  “Bugün Maden Emekçilerinin ve hepimizin kara günüdür” diye başlanan basın açıklamasında özellikle böyle bir facianın bu havzada yaşanabileceği, TMMOB Maden Mühendisleri Odası tarafından daha önceden kamuoyu ile paylaşıldığı, CHP Meclis Grubunca meclise bu bölgede yaşanan iş kazaları ile ilgili TBMM’ye araştırma önergesi verildiği ve önergenin AKP milletvekillerinin oyları ile reddedildiğine dikkat çekildi.

Basın açıklamasının detayları şu şekilde;

Bugün Maden Emekçilerinin ve hepimizin kara günüdür.

Ruhsat Hukuku Türkiye Kömür İşletmelerine ait olan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş tarafından işletilen Manisa Soma ilçesi Eynez mevkiinde bulunan yer altı kömür ocağında 13 Mayıs 2014 Salı günü saat 15:00 civarında meydana gelen ocak yangını sonucu açığa çıkan karbonmonoksit gazı ile zehirlenen şu saat itibari ile 205 maden emekçisi yaşamını kaybetmiştir. Böyle bir facianın bu havzada yaşanabileceği TMMOB Maden Mühendisleri Odası tarafından daha önceden kamuoyu ile paylaşılmış, CHP Meclis Grubunca meclise bu bölgede yaşanan iş kazaları ile ilgili TBMM’ye araştırma önergesi verilmiş ve bu önerge AKP milletvekillerinin oyları ile reddedilmiştir.

Uluslararası Çalışma Örgütü rakamlarına göre dünyada her 15 saniyede bir işçi iş kazaları veya meslek hastalıkları nedeni ile hayatlarını kaybetmektedir. Her yıl yaklaşık 360.000 kişi iş kazası,1.950.000 kişi meslek kazalarından ölüyor. Ülkemiz iş kazalarında Avrupa ve dünyada ilk sıralarda, ölümlü iş kazalarında Avrupa’da birinci, dünyada 3.sıradadır. Her gün ortalama 176 iş kazası olmakta 3 emekçi yaşamını yitirmektedir.

Karadon, Kozlu, Elbistan ve son olarak Soma’da madende yaşanan iş cinayetleri emekçilerin yaşamının piyasanın insafına bırakıldığının açık bir göstergesidir. Özelleştirme, taşeronlaşma, rödovans gibi neoliberal politikalar ve uygulamaları kamu madenciliğini küçültmüş, kamu kurum ve kuruluşlarında uzun yıllar sonucu elde edilmiş olan deneyim, bilgi ve birikimi ayaklar altına almıştır. 30 Mart yerel seçimleri döneminde AKP’nin Manisa ve İzmir mitinglerine işletmeci şirketin maden emekçilerini yevmiye kesintisi tehdidinde bulunarak otobüslerle taşıdığını unutmadık. Kar hırsının, rantın, taşeronlaşmanın hayatın her alanında arttığı ülkemizde yaşadığımız bu katliam ilk değildir, son da olmayacaktır. Bugün Yatağan’ın başından geçen özelleştirme sürecini Soma 15 yıl önce yaşadı. Çürümüş bir sistemin ortaya çıkarttığı güvencesiz çalışma koşulları düzeltilmediği sürece benzer kara haberleri daha çok alacağız.

İş cinayetleri kader değildir, iş cinayetleri engellenebilir. Yeter ki bilimin ve tekniğin gereği yapılsın, yeter ki her çalışmanın öznesi insan ve yaşam olsun.

Bir avuç kömür için bir ömür veren maden emekçilerini saygı ile anıyoruz.

CHP Bodrum İlçe Örgütü

İşçi Partisi Bodrum İlçe Örgütü

ÖDP Bodrum İlçe Örgütü

EMEP Bodrum İlçe Örgütü

TKP Bodrum İlçe Örgütü

DİSK

KESK

SES

TMMOB Bodrum İKK

Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği

Çarşı Grubu

Soma Kömür İşletmeleri A.Ş 2009 yılında Ciner Grubu’ndan Soma Eynez bölgesinde 15 milyon ton kömür rezervinin üretilmesi ile ilgili bir anlaşma yapmıştı. Firma yetkilileri ulusal kanallara kömürün asıl sahibinin devlet olduğunu ve bedel karşılığında işletme yapıldığını kaydettiler.

Bodrum’daki siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri, bu akşam saat 18.30’da yine Belediye Meydanı’nda buluşarak Soma için birlik olacaklarını duyurarak meydandan ayrıldılar.

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.