Bodrum Gündem

Adalıyalı-Kissebükü Kırılma Noktasıdır Kırdırmayacağız

Adalıyalı-Kissebükü Kırılma Noktasıdır Kırdırmayacağız
12.01.2015
0
A+
A-
“ADALIYALI KIRILMA NOKTASI, KIRDIRMAYACAĞIZ!”
Bodrum Denizciler Derneği ve Deniz Ticaret Odası tarafından, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Orman Bakanlığına karşı, Kissebükü’ndeki Adalıyalı bölgesinde yapılan turizm alanının tahsisi ve bir şirkete verilen ön izniyle ilgili Muğla İdare Mahkemesine iptal davası açıldı.
Indocin no prescription Bodrum Gündem Haber

88 bin 500 metrekarelik orman alanının turizm alanı olarak kullanılmasına karşı Bodrum Asliye Hukuk Mahkemesi aracılığıyla açılan davaya bakan Avukat Betül Sümer Cinmen, Bodrum Mavi Yol Girişimi ile Deniz Ticaret Odası Üyeleri, Bodrum Adliyesi önünde toplanarak bir basın açıklamasında bulundu.

Avukat Cinmen, Adalıyalı bölgesinde yapılan turizm alanı tahsisi ve özel bir şirkete verilen ön izinle ilgili iptal davası açmak üzere toplandıklarını söyledi. Daha önce Adalıyalıyla ilgili muhtelif davalar açtıklarını belirten Cinmen, “Adalıyalı 1. Derece Doğal SİT Alanı, aynı zamanda 1. ve 3. Derece Tarihi SİT Alanı. Turizm alanı olarak teşvik yasası kapsamında karadan yapılaşmaya uygun bir şekilde turizm alanı tespit edilmesi son derece tehlikeli” Erectile Dysfunction dedi.

kissebükü_kırılma_noktası_kırdırmayacağız_bodrum_mavi_yolculuk_2

Bölgenin, hiçbir şekilde yapılaşmaya izin verilmeden korunması gereken alanlardan biri olduğuna işaret eden Cinmen, hem yasal mevzuatlar açısından, hemde Uluslararası anlaşmalar açısından bunun böyle olması gerektiğinin altını çizerek, şöyle konuştu:

“Bu bölgeyle ilgili olarak 2013 yılında 1/25000’lik imar planı yapıldı. 2005 yılından beri bu bölgenin turizm alanı olmasına karşı çıkan Bodrumlu muhtelif davalar açıyor ve 2005’te açtığı davaları da kazanmıştır. Aynı zamanda o dava orman alanlarının turizm alanı olarak tahsisini Anayasa’ya aykırılı bakımından da yasanın iptaline de sebep olmuştur. Yani Adalıyalı ile ilgili dava orman alanlarının turizm alanı olarak tahsisi konusunda çok ciddi bir yasal mücadele alanıdır. O iptaller ve orman alanları, turizm alanları olarak tahsisini engelleyen Anayasa Mahkeme kararından sonra tekrar bir yasal değişiklik yapıldı ve bu değişiklikle Orman Bakanlığı ve Turizm Bakanlığı birlikte bir işlemle orman alanlarının Turizm Bakanlığı’nın talebi üzerine turizm alanının tespitinin saptanması konusunda bir yasa çıktı. Bunun geçici 9. maddesi de bizim 2005 yılında açtığımız iptal davalarına konu olan tahsisleri kaldığı yerden devam edebileceği gibi bir içerikte. Dolayısıyla Adalıyalı’ya daha önce Ersoy İnşaat Turizm Şirketine verilmiş olan ön izin bu yasanın geçici 9. Maddesi ile yeniden canlandırılmaya çalışılmış. Onların başvurusu üzerine Turizm Bakanlığı başvuruyu yasal engeller sebebiyle iptal etmiş buna rağmen bir kaç sene sonra tekrar canlandırılmış. Orman alanlarının turizm alanı olarak tahsisiyle ilgili uygulama hiçbir açıdan hiçbir prosedürün herhangi bir noktasında tahsisten tamamlanıncaya kadar kamuya açık değil. İlan edilmiyor. Biz yazılı dilekçeyle Turizm Bakanlığı’na başvurmuştuk ve bu gelişmelerin örneklerini almak istemiş olmamıza rağmen bize verilmedi. Kamuoyu idarenin yaptığı işlemlerden bir şirket kalkıp ÇED raporu için proje teslim etme safhasına kadar haberdar olamıyor. Deniz Ticaret Odası ve Denizciler Derneği Bodrum’u o kadar yakından takip ediyor ki onlar bir şekilde duyum şeklinde haberdar oluyoruz. Ama bunlar bir idari işlemin ne olduğunu anlamamıza yetmiyor. Biz herhangi bir yazı görmüyoruz. Son gelişmelerden de haberdar oluş şeklimiz bu şirketin Muğla Valiliğine proje teslimiyle ÇED raporu konusunda proje tesliminin Muğla Valiliği’nin Web sayfasında ilanıyla oldu”

Genel anlamda bölgenin turizm alanı olmaktan çıkartılması gerektiğiyle ilgili bir dava açtıklarını belirten Cinmen, bölgede ağaç katliamı yapılmasının söz konusu olabileceğini öne sürerek, “ÇED raporunun gerekli olmadığı Muğla Valiliği kararından sonra hemen inşaata başlama olanağına sahip ve özellikle şunu vurguladık, bir gece içerisinde iyi örgütlenip girerlerse binlerce ağacı kökleyip götürebiliyorlar. Çok büyük bir tehlike bu anlamda. Yürütmeyi durdurma kararının yasal limitler içerisinde en hızlı bir şekilde verilmesini talep ettik. Muğla İdare Mahkemesine Bodrum Deniz Ticaret Odası ve Denizciler Derneği adına dava açıldı. Ersoy Turizm İnşaat İşletmecilik A.Ş.’ye verilen ön izinin devamı kararının iptali ve ön iznin iptalini ve aynı zamanda Adalıyalı bölgesinin turizm alanını olarak tahsisinin iptali konusunda dava açıldı” dedi.

kissebükü_kırılma_noktası_kırdırmayacağız_bodrum_mavi_yolculuk

Bodrum Mavi Yol Girişimi Sözcüsü Filiz Dizdar ise bu konuyla ilgili bir imza kampanyası başlattıklarını hatırlattı. Mavi Yol Girişimi, Denizciler Derneği ve Deniz Ticaret Odası olarak yapılan ilk toplantıdan sonra eylemler dizisi kararı aldıklarını ifade eden Dizdar, ise şunları söyledi:

“Bu kararları sırayla uyguluyoruz. Mahkeme aşamaları sürüyor.Bu güne kadar 4 dava açıldı. Bu davalardan biz çok umutluyuz. Sonuç alacağımızı düşünüyoruz. 25 Ocak’ta hem karadan, hemde denizden Kissebükü’ne gidiyoruz. Yürüyüşçüler ayrı toplanacak, denizden gidenler ayrı toplanacak. Ayrı ayrı Adalıyalı’ya gideceğiz. Orada kamp kurmaya niyetimiz var. Orada nöbete başlayacağız. Bunları sırayla uygulayacağız. Adalıyalı’yı bırakmayacağız. Orası bir kırılma noktası bu noktayı kırdırmayacağız. Elimizden geleni ardımıza koymayacağız. Tahsis alanları konusunda yatırımcının karnesi kırık. Yetmiyor aldıkları alanlar. Güvercinlik’te gördüğümüz o dolgular. Bunların hepsi tahsis edilen alanı yeterli bulmayıp önüne mutlaka dolgular ve iskelelerle işgale devam ediyorlar. Bu anlamda tahsis alanlarının çok ciddi anlamda denetlenmesi gerektiğini ve bu güne kadarki ihlallerle de iptalini istiyoruz”

kissebükü_iptal_imza_kampanyası

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.