Bodrum Gündem

AÇILMADAN YIKILACAK MI?

ortakent arıtma tesisi açılmadan yıkılacak (2)
Ortakent-Yahşi Mahallesinde yapılan ve neredeyse kullanıma hazır hale getirilen atık su arıtma tesisine yargı engeli. 3 milyon 144 bin liraya mal olan tesis açılmadan yıkılacak mı?

treating acne

Bodrum Gündem Haber  cheap Promethasin
Ortakent Yahşi Mahallesinde, yeşil alan ve çocuk parkı için ayrılan araziye yapılan atık su arıtma tesisi hakkında açılan davada sona yaklaşıldı. Yaklaşık 21 yıl önce yeşil alan ve çocuk parkı olması için kamuya terk edilen alana inşa edilen atık su arıtma tesisi için yürütmeyi durdurma ve yıkım kararı verildi. Tesisin hemen yanındaki arazinin sahibi olan bir inşaat firmasının 2015 yılında Muğla 2. İdare Mahkemesi’ne açtığı dava sonuçlandı. Böylece İller Bankası ve dönemin Ortakent Belediyesi tarafından toplam 3 milyon 144 bin lira sözleşme bedeliyle ihale edilen tesis bir gün bile çalıştırılamadan yıkılma kararı alınmış oldu.
ortakent arıtma tesisi açılmadan yıkılacak (5)KANALİZASYON DİREK DENİZE Mİ VERİLECEK?
2012 yılında dönemin Ortakent Belde Belediyesi tarafından yapılan imar değişikliğiyle ‘arıtma tesis alanı’ olarak tahsis edilen Yahşi’deki yaklaşık 2 dönümlük arazi, 2015’te mahkemelik oldu. Yeşil alan olması için kamuya terk edilen araziye yapılan Arıtma Tesisi ile ilgili olarak Muğla II. İdare Mahkemesi’ne açılan iki ayrı dava sonuçlandı.
Tesis inşaatı sırasında, Ortakentliler Muğla Valiliği’ne toplu imza ile başvurarak inşaatın bir an önce durdurulmasını talep etti. Toplu imzalardan bir sonuç çıkmayınca bölgede inşaat işleri yapan bir firma tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı taraf alınarak, Muğla 2. İdare Mahkemesi’ne “İmar Planının arıtma tesisi ile ilgili revizyonunun iptali” ve “Tesisin aktivasyonu halinde oluşacak kamu zararı nedeniyle projenin iptali” davası açıldı.
DANIŞTAY KARARI BEKLENİYOR…
2015 yılında açılan her iki davada da mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Davayı açan firmanın Avukatı Ayşe Bora gazetecilere yaptığı açıklamada, gerekçeli kararda arıtma tesisi için belirlenen yerin kriterlere uygun olmadığı vurgusu yapıldığını kaydetti. Avukat Ayşe Bora, yürütmeyi durdurma kararının ardından yıkım için başvuruda bulunduklarını ve mahkemenin yıkım kararını da verdiğini belirterek; “Şimdi Danıştay kararını bekliyoruz. Onama kararı geldikten sonra tesis buradan kaldırılacak. Araştırmalarda, arıtma tesis alanlarının yer seçimlerinde çok ciddi kriterlere uyulması gerekiyor. 100 adım ötesinde yerleşim yeri var. Insanlar yaşıyor. Rüzgarın yönü, sahanın konumu ve özellikleri dikkate alındığında bu alanın arıtma tesisi için uygun olmadığı sonucu ortaya çıkıyor. Biz bu kriterleri İTÜ-İstanbul Teknik Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmadan elde ettik. Bu özelliklerin hiç araştırılmadığı ortaya çıkıyor. Bilirkişi incelemeleri de uygun bir saha olmadığını tespit etti ve yürütme durdurma kararı aldı. Keşke en başta alan belirlenirken gerekli araştırmalar yapılsaydı” dedi.
ortakent arıtma tesisi açılmadan yıkılacak (1)SİT ALANINA BİNA YAPILABİLİR, AMA ARITMA TESİSİ YAPILAMAZ…
Bora, bölgenin aynı zamanda doğal SİT alanı olarak geçtiğini belirterek “Bu bölgede arıtma tesisi yapılması için ilgili bakanlıklardan ‘olumlu’ görüş alınması gerekiyordu” diye konuştu. Bora, toplam 3 milyon 144 bin liralık bedelle yapımı tamamlanan ancak mahkeme süreci nedeniyle bir gün bile çalıştırılamayan arıtma tesisinin Bodrum Ortakent’teki nüfus yoğunluğu kapasitesine de uygun olmadığını ileri sürdü. Bora “Burası yazlıkçı, otel vb. tesisler çok olduğu için kişi sayısı hesaplanmadan proje yapılmış. Tesis aktive olsaydı yaz aylarında yetersiz kalacaktı. 10-20 bin kişi kapasiteli bir tesis ancak yaz aylarında nüfus üç katına çıkıyor. Bunun göz önüne alınması gerekiyordu ancak alınmamış” ifadelerini kullandı.
ortakent arıtma tesisi açılmadan yıkılacak (4)İDDİALAR GERÇEK DEĞİL…
2014 yılında Büyükşehir Yasası ile birlikte kapatılan Ortakent Belediyesi’nin son belediye başkanı Mehmet Onur Şahbaz ise iddiaların gerçekçi olmadığını belirterek; “Biz bir belediye olarak bölgenin bir ihtiyacını, arıtma tesisi ihtiyacını gidermek için yola çıktık. Gerekli tüm araştırmalar yapıldı. Beldemizde arıtma tesisi yapılabilecek başka bir alan yok. Bu nedenle de biz yeşil alan olarak görülen bir bölgeyi, imar değişikliği yaparak arıtma tesisine tahsis ettik. Tesis için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan da ‘olur’ aldıktan sonra ihale sürecine başladık. İller Bankası ve Belediye kaynaklarıyla yapılan ve tamamen bölgenin ihtiyacını gidermek amacıyla hayata geçirilen bir projeydi. Yazık ki Bodrum’un bir eksiğini kapattık diye sevindiğimiz bir sırada böyle bir dava gündeme geldi. Bu davanın belediyeler kapatıldıktan sonra açılması ise son derece manidardır. Daha önce bize hiçbir vatandaşımızdan şikayet gelmediği gibi, bizim dönemimizde de böyle bir dava söz konusu değildi. Aksi taktirde, yaptığımız hizmetin arkasında durur ve kararımızı savunabilirdik” diye konuştu.
Premarin DOĞA KİRLENMEYE DEVAM EDECEK ve DEVLET ZARARA UĞRAYACAK…
Yaşanan bu gelişmeyle kamunun 3 milyon lira gibi bir kaynağı heba olurken, yıllardır arıtma sorunu yaşayan Bodrum’un en gözde turizm bölgelerinden biri olan Ortakent-Yahşi denizi kanalizasyonla kirlenmeye devam edecek gibi görünüyor.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.