Bodrum Gündem

SU KESİNTİSİ İLE İLGİLİ OSMAN GÜRÜN’DEN BEKLENEN AÇIKLAMA GELDİ ..

SU KESİNTİSİ İLE İLGİLİ OSMAN GÜRÜN’DEN BEKLENEN AÇIKLAMA GELDİ ..

osman gürün açıklama

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, geçtiğimiz hafta Torba Kavşağı’nda patlayan su isale hattında yaptığı incelemenin ardından konu ile ilgili açıklamalarda bulunurken “DSİ tespit edilen niteliksiz boruları değiştirmezse, su kesintileri devam edecek” dedi.

Bodrum Gündem Haber

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Bodrum’da DSİ tarafından  yapılmış olan hatta 447 patlak olduğuna dikkat çekerek “DSİ’ye bu patlaktan sonra müraccat ettiğimizde “hiçbir şekilde elimde müteahit yok, yeniden ihaleye çıkarsam inşaata bir aydan önce başlayamam” dedi. Bunun üzerine DSİ’den yazılı olarak sizin adınıza biz yapmam istiyoruz, bayrama bunu yetiştirmek istiyoruz dedik. DSİ müteahiti tarafından yapılması gereken işi MUSKİ olarak üstlendik. Bunu üstlenmemiz buradaki bütün bu hataların eksiklerin, yanlışların MUSKİ tarafından yapılmış gibi ona rücu edilmesi çok büyük bir haksızlık” ifadelerini kullandı.

“Ben De Susuz Kalsam, Kim Yaptı Neden Oldudan Çok Ne Zaman Su Gelecek  Derdine Düşerim.”

Kamuoyunu bilgilendirmek adına bazı doğruların paylaşılması gerektiğini ifade eden Gürün, “Bu hat DSİ tarafından, uzun vadeli Bodrum’un su ihtiyacını karşılamak üzere çözüm diye yapılmış bir hat. Bu hatta kullanılan boruların nitelikleri  ve kalitesi dayanıksız olduğu çok ama çok patlak meydana geldi” dedi. İncelemenin ardından basın mensuplarına açıklama yapan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün su vatandaşın haklı olarak bir an önce suyunu istediğini anlatarak şunları söyledi: “Ben de susuz kalsam, kim yaptı neden oldudan çok ne zaman su gelecek onun derdine düşerim. Çünkü bu yaz mevsiminde dışarıdan buraya gelenler, bu ayda tatilini yapanlar, müesseselerimiz su gibi elzem bir şeyin yokluğunu en acı bir şekilde yaşıyor ve dolasıyla da kimin yaptığı, neden yaptığı değil, ben bir an önce suyumu istiyorum diyor. Bu insani bir davranış. Aynı şekilde ben de olsam ben de aynı şeyi söyleyebilirim.

Gürün konuşmasına şöyle devam etti:  “Bildiğiniz gibi burası DSİ tarafından ve uzun vadeli Bodrum’un su ihtiyacını karşılamak üzere çözüm diye yapılmış bir hat. Bu hatta kullanılan boruların nitelikleri  ve kalitesi dayanıksız olduğu çok ama çok patlak meydana geldi. Daha önceki dönemde Güvercinlik’te devamlı yolu kapatan hatta çok şükür büyük bir kaza olmadan atlattığımız büyük su patlakları oldu. Bunun üzerine DSİ bu 17 kilometrelik hatta kullandığı boru tipi değil, çelik boru koymak suretiyle burayı düzeltmeye çalıştı. Bunu yaptıktan sonra maalesef bin 200 metrelik kısmın değişimini ihale içinde olmasına rağmen ihaleden çıkartıyor. Neden çıkartıyor; buradaki mülkiyetle ilgili sorunlar nedeniyle çıkartıyor. Arkamızda gördüğümüz tesis yola mülkiyet olarak yol sınırına kadar kendi sınırında ama önündeki kısım dere yatağı arkadaşlar. Borular 2 metredeyken bu dere yatağının doldurulması nedeniyle boruya ulaşmak için 11 metre aşağı inmek durumunda kaldık. Ayrıca acil el atmayla buranın istimlak edilmesine karşı açtığımız dava devam ediyor. Bodrum Belediyeler Birliği DSİ’nin talebiyle geçici kabulle bu tesisi biz göreve geldiğimizde almıştı. Ama gerek Bodrum Belediyemizin, gerekse bizim hatla ilgili tüm eksiklikleri DSİ’ye bildirmiş olmamıza rağmen bununla ilgili radikal bir kara alınmadı. Şu anda Bodrum’da DSİ tarafından müteahit tarafından yapılmış olan hatta 447 patlak oldu.”

“Buradaki İşin DSİ Tarafından Yapılması Gerekiyordu”…

Buradaki işin DSİ tarafından yapılması  gerektiğini anlatan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün osman gürün açıklama1konuşmasını şöyle sürdürdü: “Burası dahil olmak üzere ihaleye çıktı ama buradaki mülkiyet nedeniyle bin 200 metrelik bölüm yenilenmedi, çelik boruyla değiştirilmedi. Yani burada patlağı daha önce olduğu gibi her an bekleniyordu. DSİ bu patlaktan sonra müracaat ettiğimizde “hiçbir şekilde elimde müteahit yok, yeniden ihaleye çıkarsam inşaata bir aydan önce başlayamam” dedi. Bunun üzerine DSİ’den yazılı olarak sizin adınıza biz yapmam istiyoruz, bayrama bunu yetiştirmek istiyoruz dedik. DSİ müteahiti tarafından yapılması gereken işi MUSKİ olarak üstlendik. Bunu üstlenmemiz buradaki bütün bu hataların eksiklerin, yanlışların MUSKİ tarafından yapılmış gibi ona rücuh edilmesi çok büyük bir haksızlık. Herkesin şunu bilmesi lazım MUSKİ eğer bu konuda hatalıysa kendi hatasını söyleyecektir. Ama herkesin kendi hatasını yüklenmesi gerekir. Burada kamuoyunu yanlış bilgilendirerek MUSKİ’yi ve Büyükşehir’i gerçekten hak etmediği şekilde eleştiriye tabi tutulmasını temin etmek büyük bir haksızlıktır. Başka bir kelime kullanmak istemiyorum.”

Gürün Yarımada’ya suyu ulaştırabilmek için 24 saat çalıştıklarını kaydederek şöyle devam etti: “Biz 24 saat itibariyle ve gördüğünüz 9 araçla kayalıkları delmek suretiyle çalışıyoruz. 50 metremiz kaldı. Onu inşallah yarın bitireceğiz. Bu borular piyasada yok. Biz fabirkaya özel olarak rica ederek, fabrikadan imalata geçmesini bize acilen boru göndermesini istedik. Çok şükür ikna ettik, bu borular imal edildi, yarın da 6 kamyon borumuz gelecek. 7 yüz metre için gerekli olan miktar temin edilmiş olacak. İnşallah suyumuzu cuma veya cumartesi günü, üst kotlar dahil olmak üzere bu hattın işletilmesiyle Bodrum’a vereceğiz. Bodrumumuzu ve misafirlerini suyuyla, güzelliğiyle karşılanmasını sağlamaya çalışacağız.”

“Hatlar Bize Devredilmeden Önce De Patlaklar Oluyordu”…

Basın mensuplarından halkın doğru bilgilendirilmesini rica eden Dr. Osman Gürün bozuk hat ve yenilenen kısımla ilgili DSİ’nin kendilerine toplam olarak 107 milyon lira borç çıkardığını kaydederek şöyle devam etti: “Size basın bültenleriyle madde madde verdiğimiz süreci iyi değerlendirin ve kamuoyuna doğruyu ve doğru bilgiyi aktarın. Rica ediyorum. bütün hatalar zinciri birikerek buraya gelindi. Bunu yaptıktan sonra herşey bitmiyor. Biraz önce başkanımın da söylediği gibi hatlarda bize devredilmeden önce patlaklar oluyordu. Eğer bu hatlar değiştirilmezse bu patlaklar olmaya devam edecek. Onun için kesin kabulumu biz kesinlikle yapmıyoruz. Belediyeler birliği o zaman mecburdu. DSİ dayattı; “sen geçici kabulünü yaptın, al devral” dedi.  Ben kesin olarak kabul etmiyorum, özürlü mal almak istemiyorum. Yapılan yeni hatla beraber, yanlışın doğrultulması için yapılan yeni yatırımla birlikte 107 milyon liralık bir hesap çıkarılıyor. Bu bozuk hat ve yenilenen kısımla ilgili toplam olarak DSİ bana 107 milyon lira borç çıkarıyor. Ama sistem bu.”

“DSİ’nin Niteliksiz Olan Bu Boruları Acilen Değiştirmesi Gerekiyor, Aksi Halde Yine Patlar”…

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, buradaki bu hattın acil olarak bayrama yetiştiriliyor olması, buradaki sorunun tamamen ortadan kalkacağı anlamına gelmediğinin altını çizerek şu ifadeleri kullandı: “DSİ’nin ciddi bir şekilde bu işe eğilip kış mevsimi boyunca yanlış ve yapılan testlerde niteliksiz olduğu tespit edilen boruları süratle değiştirilmesi gerekiyor. Bunu yapmadığı takdirde Bodrum’da her gün her hafta su patlağı ve susuzluk çekilecektir. Rakamlara baktığınızda bu patlaklar bin 500 küsur saat bir su kesintisine sebep olmuş. Rakamlar orada var. Dikkatinizi çekiyorum, alelade bakım olmadı, dikkat edilmedi, şeklinde değil, elimizdeki tesisat bu. Bu tesisatın standartlara uygun olarak, DSİ tarafından tekrar ihale edilerek tüm tesisatın, isale hattının değiştirilmesi ve uygun hale getirilmesi lazım. 3 gün sonra yine patlak olabilir. Bu patlağın neden meydana geldiğini lütfen halkımıza anlatın. Susuzluk fevkalade kötü. Bu arada Büyükşehir, Mehmet Başkan, MUSKİ ve diğerlerine suç atmakla bu sorunu anlamak ve çözmek mümkün değil.”

“Ben buradan DSİ’yi yapmış oldukları isale hatlarının standartlara uygun hale getirilmesi için acil harekete geçmesini rica ediyorum” diyen Gürün  “Bunu yapmadığımız takdirde Bodrum bunu yaşamaya devam edecektir. Ben göreve geleli 2 buçuk sene oldu. Bunlar 2 buçuk sene önceden yapıldı ve bu hat bize büyük vaatlerle teslim edildi. Yaşadığımız hadise tamamen imalat hatasına bağlıdır. 17 kilometrelik hattı alan müteahit iflas etmiş ve kaçmış osman gürün açıklama2durumda. Bunun çözümü ben değilim. Ben halkımız susuz kalmaması için 24 saat gördüğünüz kayalıkları kırarak isale hattını açıyoruz. Valimize, Orman Bölge Müdürümüze teşekkür ediyorum. Bu hattın ormanın içinden geçmesi için gerekli yetkiyi kullandılar ve bize Bodrum’un susuz kalmaması için kazın dediler. Örnek olarak size yarılan boruları gösterebiliriz. Buna MUSKİ olarak benim toprağın üstünden yapacak bir şeyim yok. Patladığı zaman en kısa sürede bunu yerine koymaya çalışıyorum. Lütfen bu gayretimizi çöpe atmayın. Kimin bunu yapması gerektiğini, düzeltmesi gerektiğinin adresini tarif edelim ve hep beraber “Lütfen” diyelim. Lütfen hattımızı nitelikli hale getirin. Birilerini suçlamakla Bodrum’un su patlağı sorunu çözülmez. Hiç kimseyi aldatmamamız lazım. Bana Bir şey denmesin, suç onda olsun diye kapının arkasında başkasını suçlu olarak göstermemek gerekiyor. Bu çok dürüst bir hareket değil, herkes gerçeği biliyor ama başka türlü söyleniyor. Hepinizden ricam lütfen halkımıza bunu anlatın ve adresin nerede olduğunu ve kimin buna müdahele etmesi gerektiğini herkesin kendi alanı içinde bu kurumu, bu mekanizmayı bir an önce harekete geçirmemiz lazım. Eylül ayındayız, ekimden itibaren inşaat başlarsa patlak olan her yer yenilenebilir. Bir an önce bunun yapılması gerekiyor. Ondan sonra 7 yüzlük hattımla, 5 yüzlük hattımla ben Bodrum’u suyla besleyebilirim.”

Bodrum’un yeni su kaynaklarına, yeni barajlara ihtiyacı olduğuna vurgu yapan Gürün sözlerini şöyle sürdürdü: “Ama şunu da itiraf etmem lazım; şu anda 50 yıl denilen su yaptığımız hesaplapra göre 50 yıllık değil. Bizim yeni su kaynaklarına, yeni barajlara ihtiyacımız var. Uzun vadeli olan konuyu da sizlerle konuşurum. Yani bir konu anlatılıyor, ama elimize hesap kitap aldığımızda, çarpıp böldüğümüzde  onun öyle olmadığını görüyoruz. 50 yıl madem bana su verdi, neden benim suyumu vermiyorsunuz diyor vatandaş haklı olarak. Böyle bir şey yok. Bunun hesaplarını kitaplarını, bütün yazışmalarını, kimlere ne yazdık, nerede kimlerin hatası var bütün evraklarıyla size. Benim tek bir ricam şu; suyun siyaseti olmaz. Su gibi bir konuda herkes üzerine düşeni yapacak. Biz burada ben karışmam kardeşim DSİ yapsın demedik. Kardeşim yapamıyorsan bana müsaade et ben yapacağım dedik ve onu yapıyoruz burada. Sorumluluğumuzu aldık. Ama herkes sorumluluğunu alacak. Birbirimizi aldatmayalım, dürüst olalım samimi olalım, halkımıza doru bilgiyi  verelim ve herkes fısır fısır değil açık olarak bunu konuşsun. İnsan çok üzülüyor. Bu kadar gayret safediyorsunuz ama kapı arkasında başka şeyler konuşuluyor. Bunlar ayıp. Çok üzgün olduğum için belki ilk defa böyle bir röportajıma şahit oluyorsunuz. Bu gerçekler bilinirken niye doğru söylenmiyor. Bizden yapılan işlerle ilgili her türlü belgeyi isteyin, hemen ulaştıralım. Ama toplumu aldatmadan, kral çıplaksa çıplak, olduğu gibi aktaralım. Bodrum’un besleyen iki hat var arkadaşlar. Birisi direk olarak Bodrum’a geliyor ama diğer bölgeler bu hattan beslendiği için susuz durumda.”

“DSİ Burada Kullanılan Boruları 2012 Yılında Yasak Etti”

2012 yılında DSİ’nin bu kullanılan boruları standarda uymadığı için yasak ettiğine işaret eden Gürün konuşmasını şöyle tamamladı:  Bu yasaklanmış borular var bu altta. Problemimiz bu. Bu liğme liğme boru. Ben bunu içten veya dıştan destekleyip, bunların daha dayanıklı hale getirilmesini sağlamam mümkün değil. Bunların tamamen değişmesi lazım ve programlı değişerek patlamadan değiştirilmesini sağlamak lazım

Kocadon “Sorunu Bir An Önce Çözmeleri Lazım”…

Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon bu sorunu bir an önce çözüme kavuşturmaları gerektiği kaydederek şunları söyledi: “Gördüğünüz gibi 24 saat burada iş makinaları, ekipler çalışıyor. Önümüzde bayram var biliyorsunuz, herkes bunun telaşında. Bayramdan önce suyu Bodrum’a vereceğiz. DSİ’nin yapmış olduğu bir ihale. Biz 2 bvuçuk yıl bunu işlettik. Daha önce biliyorsunuz Mumcular ve Güvercinlik arasında devamlı patlıyordu. Sonra bu hattı yenileme kararı aldılar. Fakat bu arayı bırakmışlardı. Şimdi de buradan patlak verdi. Hızlı bir şekilde Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak MUSKİ olarak, Bodrum Belediyesi olarak çalışıp suyu bir an önce vermek için elimizden gelen tüm gayreti gösteriyoruz.

Bodrum’u besleyen iki hat olduğunun altını çizen Kocadon sözlerini şöyle tamamladı: “Bir Mumcular Barajı’ndan gelen bir hat vardı, bir de Geyik Barajı’ndan gelen bir hattımız var.Mumcular Barajı’ndan gelen hattımızda biliyorsunuz; Bodrum Merkez, Torba, Gümbet besleniyor şu anda. Ama esas Yarımada’yı besleyen hat Turgutreis, Yalıkavak, Yalıçiftlik, ve kuzey kısmını besleyen hat. Yani sıkıntımız bu büyük hatta. Bodrum Merkez’de su sıkıntısı çok şiddetli yaşanmıyor, ama özellikle Turgutreis olmak üzere diğer bölgelerimiz sıkıntı yaşıyor. Bayramdan önce bunu halledeceğiz.”

 

Yorumlar

  1. Erkan dedi ki:

    4 kişilik bir aileyiz. Asgari ücretle çalışıyorum ve sadece eve ben para getirebiliyorum!!! 1.5 Tonluk su deposunu 70 TL’ye dolduruyorlar. şimdiye kadar 4 sefer doldurduk ve yarın yine sipariş edeceğiz. Kira elektrik gibi faturaları ödeyemezken taşıma suyu ile değirmen döndürüyoruz. Bu ödenen paraları ve zararımızı kimden tahsil edeceğiz?!? Yaz ortasında susuz kaldık. Hakmıdır revamıdır???