Bodrum Gündem

 ALTAN ÖYMEN BODRUMLU İŞ İNSANLARI İLE BULUŞTU…

altan öymen besiad perşembe toplantısı konuk (111)

Bodrum Esnaf ve Sanayici İş Adamları Derneği BESİAD’ın her ay geleneksel olarak düzenlediği “Perşembe Toplantıları”nın bu ayki konuğu, duayen gazeteci ve siyaset adamı Altan Öymen oldu…

Bodrum Gündem Haber

Muğla ve Bodrum’un en önemli STK’larından birisi olarak değerlendirilen Bodrum Esnaf ve Sanayici İş Adamları Derneği-BESİAD Perşembe Toplantısının bu ayki konuğu duayen gazeteci ve siyaset adamı Altan Öymen konuk oldu.

Azka Otel’de gerçekleştirilen Altan Öymen Konferansı’na yaklaşık 120 BESİAD üyesi ile birlikte gazeteci yazar Can Pulak,  Fikret Karataş gibi BESİAD üyesi olmayan kişiler de katıldı.

altan öymen besiad perşembe toplantısı konuk (45)Toplantının açılış konuşmasını yapan BESİAD Başkanı Emre Köroğlu her ay yerel veya ulusal, konusunda uzman ve ünlü bir konuğu, Bodrum ve Türkiye gündemine dair konularda BESİAD üyeleri ile buluşturacaklarının bilgisini verdi. Konuşmasını İstanbul ve İzmir’de gerçekleştirilen terör saldırılarını kınayarak başlayan Köroğlu, bu saldırıların asla hedefine ulaşamayacağını, ülkenin birlik ve beraberliğini önleyemeyeceğini söyledi. Başkan Köroğlu BESİAD yönetimi olarak 2016-2017 faaliyet programımızı belirlerken, sizlerin de bildiğiniz gibi bütünleşik, girişimci, şeffaf ve katılımcı bir yönetimi hedefledik. Geliştirilmesi gereken istemler üzerinde titizlikle çalışıyoruz. Yürüttüğümüz çalışmalar Bodrum’un geleceğiyle ilgili önemli projelerdir. Bu nedenle karar mekanizmalarına her bir üyemizi dahil etmeyi hedefliyoruz. Diğer yandan da yeni iş fikirlerinin hayata geçmesi yönünde girişimcileri destekliyoruz.” dedi.  

altan öymen besiad perşembe toplantısı konuk (44)İNANIYORUM KARAMSAR SÜREÇ BİR SÜRE SONRA BİTECEK…

Başkan Köroğlu BESİAD faaliyetleri ile ilgili bilgileri paylaşmasının ardından sözlerini İçinde bulunduğumuz günler, yalnızca Türkiye’de değil, tüm dünyada kritik bir dönem yaşandığını gösteriyor. Küresel dengeler bir süre sonra elbette normalleşecek, ancak süreç özellikle yerel ekonomide hiçte alışık olmadığımız bir sıkıntı içinde ilerliyor. İş insanları olarak bu süreci çok iyi yönetmek durumundayız. Önceliğimiz sahip olduğumuz değerlerimizi korumak olmalı. Ancak bu durmak anlamına gelmiyor. Büyümek için yatırımlarımlar yapmalıyız. Ancak bu kritik süreci çok dikkatli ve akılcı bir şekilde yönetmeliyiz. İnanıyorum bu karamsar süreç bir süre sonra yerini daha aydınlık günlere bırakacaktır. Benim hep umudum var…” şeklinde tamamladı.

altan öymen besiad perşembe toplantısı konuk (22)ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ İLE İLGİLİ HALKIN BİLGİSİ YOK…

Daha sonra sözü konferansın yöneticiliğini yapacak olan Ahmet Biçer’e bıraktı.  Biçer Altan Öymen’e BESİAD’ın davetini kırmayarak Bodrum’a geldiği ve kendilerini özellikle Anayasa değişikliği ve Başkanlık sistemi konularında bilgilendireceği için teşekkür ederek, konferansı şu sözler ile açtı; “Şimdilik en önemli gündemimiz Anayasa değişikliği. Ekonomi filan şimdilik bir kenarda. Top şimdi halka geldi. Top halka geldi ama galiba konuyu da tam bilmiyoruz. Ben de bu konuyu tam olarak bildiğimi düşünmüyorum. Ama seçimi biz yapacağız. Kuşkularım var, korkularım var. Şimdi bu kuşku ve korkularımızı üstadımıza soracağız.”

BESİAD Yönetim kurulu Üyesi Nazlı Aydoğan Kaplan duayen gazeteci ve siyaset adamı Altan Öymen’in biyografisini okudu.

altan öymen besiad perşembe toplantısı konuk (78)Altan Öymen konuşmasına, biyografisinin yaklaşık beş dakika sürmesinden dolayı “Kusura bakmayın, biyografimin okunması biraz uzun sürdü. İnsanın uzun bir yaşamı olunca biyografisini okumak ta uzun sürüyor. Yaşamının içine pek çok şeyi sığdırabiliyor” şeklinde yaptığı espri ile başladı.

Altan Öymen Bodrum’a gelmekten ve birçok iş adamı ile tanışmaktan ve eski dostlarım ile yeniden bir araya gelmekten dolayı çok mutlu olduğunu ifade ederek şöyle konuştu; “İş adamlarının siyaset ile ilgileniyor olmasından dolayı çok memnun oldum. Çünkü demokratik ülkelerde her şeyin sonuç alınacağı ve çözüme bağlanacağı alan siyasettir. Bunun tam tersine bir eğilim bütün toplumlarda vardır. Bu siyaset kötü bir şeydir. Sakın girme, çamur bulaşır denir ve mümkün mertebe uzak durulması istenir. Anne babalar bile çocuklarına sakın ola siyasete girmeyesin diye nasihat verdiği bir gerçektir.”

altan öymen besiad perşembe toplantısı konuk (54)12 EYLÜL ANAYASASI GENÇLERE SİYASETİ YASAKLADI…

12 Eylül Anayasasının çok yanlış bir uygulamayı yaşama geçirdiğine dikkat çekerek şunları söyledi; “12 Eylül 1982 Anayasası şimdi hatırlanmıyor ama çok yanlış bir şey yaptı. Üniversitede okuyan gençlere siyaseti yasakladı. Bu süreçte sendikacılar, üniversite öğretim üyeleri de bu yasaklar kapsamındaydı. Bu durum 1995’e kadar sürdü.  95’de bu durum Anayasa’dan kaldırıldı. Ancak kimse farkına bile varmadı. İşte şimdilerde biraz biraz ilgilenmeye başlanıldı siyaset ile. Ancak bu istenildiği düzeye ulaşabilmiş değil. BESİAD’ın ayda bir düzenlediği bu toplantılarda siyasetin de konuşulabiliyor olması iyi bir gelişme.”

Altan Öymen, başkanlık sitemi ve Anayasa değişikliği ile ilgili görüşlerini satırbaşları ile anlatacağını, sonrasında da işadamlarından gelecek soruları yanıtlamaya çalışarak konferansı tamamlayacağını kaydetti.

altan öymen besiad perşembe toplantısı konuk (67)BU GÜNE KADAR NE İSTEDİLERSE YAPTILAR…

Altan Öymen şu an görünen duruma göre Anayasa değişikliği önerisinin bir iki gün içinde meclisten geçeğini ve birkaç ay içinde de referanduma gidilerek bir seçim yapılacağının göründüğünü söyledi. Öymen sözlerine şöyle devam etti; “Baştan şunu söylemek isterim. Bu anayasa değişikliğinin neden bu kadar aceleye getirilmek istendiğini hala anlayabilmiş değilim. Basın ve politikadaki bu kadar tecrübeme rağmen. İddia edilen şu; işler yürümüyor, patinaj yapılıyor. Böyle giderse her şey çok daha kötü olur. Bu söylemlerin sahibi iktidar bu 14 yıllık iktidarları döneminde çok önemli eserleri meydana getirdiklerini de söylüyorlar. 14 yıldır şöyle bir şeye rastlanmadı; ‘İktidarın başında bulunanlar bir şey istediler ve bunu yapamadılar.’ Böyle bir şey oldu mu? Olmadı. Bu güne kadar ne istedilerse yapabildiler. Ama yine de patinaj yapıldığını söylüyorlar. Burada büyük bir çelişki var.”

altan öymen besiad perşembe toplantısı konuk (69)AMA BU OHAL DURUMU KALICI HALE GELECEK…

Anayasa değişikliği yapılmadan da Cumhurbaşkanının yetkilerinin gerektiğinden çok daha fazla bir şekilde kullanıldığını kaydeden Altan Öymen konuşmasını şöyle sürdürdü; “Tam olarak değişiklik ne olacak diye sorarsanız eğer; bu günkü olağanüstü hal durumundaki yönetim neyse, aslında o devam edecek. Ama bu OHAL durumu kalıcı hale gelmiş olacak. Yani OHAL kalksa bile bu düzen bu şekilde yürüyebilecek bir hale gelecek. OHAL bundan sonra Cumhurbaşkanı tarafından ilan edilecek.”

altan öymen besiad perşembe toplantısı konuk (65)ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ DEMEK REJİM DEĞİŞİKLİĞİ ANLAMINA GELİYOR…

Anayasa değişikliğinin kamuoyu tarafından yeteri kadar izlenemediği ve halkın bu konuda çok da bilgisinin olmadığını ifade eden Öymen “Meclis televizyonun da bile bu görüşmeler verilemedi. Gerekçesi de; TRT ile anlaşma gereği, meclis TV’nin iki ile yedi arasında yayın yapabildiği söylendi. Aslında çok şeyler yapıldı, çok değişiklikler var. Zabıtlara baktığınızda bunları görebiliyorsunuz. Bakın gazetelere Anayasa değişikliği konusunda küçük ve kısa kısa haberler ile geçiştiriliyor. Halbuki Anayasa değişikliği çok önemli bir şey. Üstelik rejim değişikliği anlamına gelecek noktalar da var. Neden rejim değişikliği diyoruz; çünkü bu değişiklikler ile demokratik hakların alabildiğine sınırlandırıldığı bir tek adam yönetimi oluşturuluyor. Parlamenter sistemden, başkanlık sitemine geçiş de aslında bir rejim değişikliği anlamına gelir.” dedi.

altan öymen besiad perşembe toplantısı konuk (60)MEDYA HÜKÜMETİN ETKİSİ ALTINDADIR…

Gazetelerde ve televizyonlarda gerçekleşecek olan bu Anayasa değişikliği ile ilgili çok daha fazla bilgi verilmesi gerektiğine vurgu yapan Altan Öymen şunları söyledi; “Mevcut durumda basının büyük bölümü gazeteler, televizyonlar hatta sosyal medyayı da bunun içine koyabilirsiniz, hükümetin etkisi altındadır.”

altan öymen besiad perşembe toplantısı konuk (77)ÖYMEN İŞADAMLARININ SORULARINI DA YANITLADI…

Altan Öymen Osmanlı’dan bu güne Anayasa ile ilgili tarihi süreci anlattıktan sonra, dünyadaki anayasaların oluşumu, geliştirilmesi ve değiştirilmesi ile ilgili örnekleri konferansa katılan işadamlarına anlattı.

Daha sonra soru sormak üzere söz alan işadamları Anayasa değişikliği ile ilgili merak ettikleri soruları yönelttiler. Anayasa Değişikliği ve Başkanlık Sisteminin konu edildiği “BESİAD Geleneksel Perşembe Toplantısı” karşılıklı olarak değerlendirmelerin yapıldığı ve görüş alıverişin yapıldığı soru cevap bölümü ile sona erdi. Konferans yaklaşık 3 saat sürdü…

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.